Δύο εξαιρετικής σημασίας, για τον τόπο μας, εκπαιδευτικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που έχει θεσπιστεί να είναι η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη.
Tο πρώτο ήταν το Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια που έλαβε χώρα στην Ορθόδοξο Ακαδημία το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και το δεύτερο η Έκθεση «Οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» που εγκαινιάστηκε στο Κ.Α.Μ. τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
Οι προτάσεις των μαθητών
στο Συνέδριο
Οι 140 μαθητές από 9 Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης που συμμετείχαμε στο Μαθητικό Συνέδριο στείλαμε ηχηρά μηνύματα με τις παρουσιάσεις μας.
Εντυπωσιακή ήταν η εργασία του Πειραματικού Γ.Ε.Λ. Ηρακλείου. Οι μαθητές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και αστυνόμευση και βελτίωση των φωτεινών σηματοδοτών και των πινακίδων. Από τη συγκριτική επισκόπηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην κυκλοφοριακή αγωγή οι μαθητές του Γ.Ε.Λ. Αλικαρνασσού διαπιστώνουν ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας, η κυκλοφοριακή αγωγή εντάσσεται στα σχολικά προγράμματα της τυπικής Εκπαίδευσης, είτε άμεσα, με ύπαρξη αυτόνομου μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής, είτε έμμεσα. Οι μαθητές του Πειραματικού Γ.Ε.Λ. Ρεθύμνου δημιούργησαν ένα ελκυστικό πλήρη οδηγό με μικρές όμορφες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση.
«H υπερβολική ταχύτητα, το αλκοόλ και η απόσπαση της προσοχής -κυρίως από το κινητό τηλέφωνο- είναι τρεις παράγοντες που ενοχοποιούνται με μεγάλη συχνότητα στην πρόκληση των ατυχημάτων», όπως μας τόνισε στη συνέντευξη του ο κ. Βλαχάκης, διοικητής Τροχαίας Χανίων. Μας είπε ότι οι οδηγοί ευθύνονται σε ποσοστό 90%, η κακή κατάσταση ή η ακαταλληλότητα του οδικού δικτύου σε ποσοστό 30% και η κακή κατάσταση ή η μη συντήρηση του οχήματος κατά 20%.
Τα παραπάνω συμφωνούν με τα ευρήματα της έρευνας για τις αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων που πραγματοποίησαν οι μαθητές της ΠΕΣΚ και τα συμπεράσματα της οποίας παρουσίασαν στο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια στην Ορθόδοξο Ακαδημία.
Άλλωστε, η κα Πασπαλάκη Έφη από το Ηράκλειο, θύμα τροχαίου, η οποία συνόδευε την αντιπροσωπία του Σχολείου της κόρης της, τόνισε ότι είναι ανάγκη οι νέοι να εξοικειώνονται με τις συνθήκες και τους κανόνες της οδήγησης από νωρίς. Μας εξομολογήθηκε ότι “η δυσάρεστη εμπειρία του ακρωτηριασμού μου από το τροχαίο με κάνει δυνατή να συνεχίσω την προσπάθεια ενημέρωσης των νέων του νησιού μας στον τομέα πρόληψης των τροχαίων”.
Το κείμενο της Διακήρυξης που συντάξαμε στο Μαθητικό Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια και το οποίο αναγνώσθηκε ενώπιον του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια κ. Γιώργου Ουρζουνίδη μεταξύ άλλων τονίζει ότι μόνο η βιωματική παιδεία μπορεί να καλλιεργήσει οδική συμπεριφορά.
Εκθεση για την «Οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών»
Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ο γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας κατέχει την 3η θέση στα θανατηφόρα τροχαία, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα., όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Eurostat. Ο διοικητής Κρήτης της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να δίνουν το καλό παράδειγμα οδηγώντας και να γίνουν κήρυκες για την πρόληψη και την αποτροπή των τροχαίων. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Στ. Πολέντας πρόεδρος του Συλλόγου ‘Στηρίζω’ τόνισε ότι «υπάρχει ατιμωρησία και μη εφαρμογή των νόμων», ενώ επέμεινε ότι «μόνο αν δούμε τον πόνο και το αίμα θα πάθουμε το ισχυρό σοκ που μας χρειάζεται».
Τα μηνύματα που πήραμε από τη συμμετοχή μας στις δύο παραπάνω δράσεις ήταν συγκλονιστικά και μας ευαισθητοποίησαν σε μεγάλο βαθμό. Είναι άδικο να πενθούμε οικείους, είναι άδικο χιλιάδες να ζουν με αναπηρία, είναι άδικο η πατρίδα μας να χάνει τα παιδιά της.
Πράγματι, βιωματικές δράσεις σαν κι αυτές που είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε στην έκθεση στο Κ.Α.Μ., όπως ο προσομοιωτής μέθης, που δοκίμασε και ο δήμαρχος Χανίων, το Τετράδιο Κυκλοφοριακής Αγωγής ή η γνωστή μας Μονόπολυ αλλά για την οδική αγωγή, μπορούν να διαμορφώσουν σκεπτόμενους χρήστες του συστήματος κυκλοφορίας. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή στάσης και αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο και τη ζωή.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ &
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝΜαθητική ομάδα για το ρεπορτάζ: Τροχαία, ανάγκη για αλλαγή στάσης και αντίληψης
Της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης
1. Μπουρδαντωνάκης Λευτέρης – Β Λυκείου
2. Μακράκης Ραφαήλ – Β Λυκείου
3. Μιχαλιός Μιχάλης – Β Λυκείου
4. Κουρνιδάκη Ιωάννα Α – Λυκείου
5. Ροβιθάκης Κωνσταντίνος Β-Λυκείου
6. Ρουσανίδης Παύλος Γ- ΛυκείουΕπιβλέπουσα εκπαιδευτικός:
Δημητρούλια Αγγελική