Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Τροφές εχθροί και σύμμαχοι της αναπνοής

Η κακή αναπνοή είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα σε ανθρώπους , καθώς συμβαίνει αναλογικά , σε ένα στους τρεις ενήλικες , άλλους σε μικρότερο και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό , συνήθως τις πρωινές ώρες . Η κακοσμία είναι ενοχλητικό πρόβλημα που κάποιους τους επηρεάζει και ψυχολογικά όταν μάλιστα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο , γιατί τους καταστρέφει την προσωπική ζωή.
Η κακοσμία του στόματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας ή ακόμη από ημέρα σε ημέρα . Οι πιο σημαντικοί λόγοι της είναι , η ποιότητα και ποσότητα της έκκρισης του σιέλου, η παρουσία υπολειμμάτων τροφής , καθώς και ο μικροβιακός πληθυσμός που φυσιολογικά υπάρχει στο στόμα και συγκεκριμένα τα βακτήρια της γλώσσας που παράγουν δύσοσμες ουσίες και λιπαρά οξέα
-Αντιμετώπιση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της επιβαρυμένης κακοσμίας του στόματος , είναι να γίνει έλεγχος από ειδικό στοματολόγο ή οδοντίατρο Εάν υπάρχει υπόνοια ότι η αιτία βρίσκεται αλλού , πρέπει να ακολουθήσει συνεργασία και με άλλες ιατρικές ειδικότητες (π.χ ωτορινολαρυγγολόγοι , πνευμονολόγοι , γαστρεντερολόγοι κ.λ.π)
Οι πιο συχνές αιτίες της κακοσμίας του στόματος

-Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
-Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
– Δυσανεξία στη λακτόζη
– Η υπερβολική κατανάλωση καφέ
-Το κάπνισμα
-Ουλίτιδα
-Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας , τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα της πέψης
-Ξηροστομία
-Αλλεργίες
-Διαβήτης
-Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα
-Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
– Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
-Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στο έντερο
-Υπέρ ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων /τοξίνες
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα συνήθη αίτια της κακοσμίας του στόματος είναι αρκετά και επομένως διερευνώντας το τυχόν πρόβλημα , μπορούμε να καταλήξουμε στη αντιμετώπιση του.

Συμβουλές αντιμετώπισης

-Αποφεύγουμε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα , τις επεξεργασμένες τροφές , τη ζάχαρη και το αλεύρι
-Μπορούμε να καταναλώνουμε γιαούρτη ,τουρσί , κεφίρ
– Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
-Συχνή ενυδάτωση του οργανισμού , πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως για να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος .
– Μπορούμε να μασάμε γαρύφαλλα , σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου.

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος

Είδαμε ότι κάποια τρόφιμα που αυξάνουν την δυσπεψία του οργανισμού όπως κόκκινο κρέας , επεξεργασμένες τροφές κ.λ.π , αυξάνουν την κακοσμία του στόματος , αλλά υπάρχουν και ορισμένα που συμβάλλουν στη μείωση της , όπως παρακάτω
-Πράσινο τσάι Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία , μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας και της κακής αναπνοής
-Τζίντζερ . Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό προσθέτουμε λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού και το πίνουμε
– Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ εσπεριδοειδή , ακτινίδια
-Βότανα Ο μαϊντανός , ο κόλιανδρος , ο δυόσμος, το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που βοηθά στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος
-Γιαούρτι Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού απομακρύνει την πιθανότητα προσβολής των δοντιών με τερηδόνα και επομένως την κακοσμία του στόματος
Μαύρη σοκολάτα Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών , που περιορίζουν τα στοματικά βακτήρια , παράγοντες που συμβάλλουν στη κακοσμία του στόματος .

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα