Η κακή αναπνοή είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα σε ανθρώπους , καθώς συμβαίνει αναλογικά , σε ένα στους τρεις ενήλικες , άλλους σε μικρότερο και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό , συνήθως τις πρωινές ώρες . Η κακοσμία είναι ενοχλητικό πρόβλημα που κάποιους τους επηρεάζει και ψυχολογικά όταν μάλιστα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο , γιατί τους καταστρέφει την προσωπική ζωή.
Η κακοσμία του στόματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας ή ακόμη από ημέρα σε ημέρα . Οι πιο σημαντικοί λόγοι της είναι , η ποιότητα και ποσότητα της έκκρισης του σιέλου, η παρουσία υπολειμμάτων τροφής , καθώς και ο μικροβιακός πληθυσμός που φυσιολογικά υπάρχει στο στόμα και συγκεκριμένα τα βακτήρια της γλώσσας που παράγουν δύσοσμες ουσίες και λιπαρά οξέα
-Αντιμετώπιση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της επιβαρυμένης κακοσμίας του στόματος , είναι να γίνει έλεγχος από ειδικό στοματολόγο ή οδοντίατρο Εάν υπάρχει υπόνοια ότι η αιτία βρίσκεται αλλού , πρέπει να ακολουθήσει συνεργασία και με άλλες ιατρικές ειδικότητες (π.χ ωτορινολαρυγγολόγοι , πνευμονολόγοι , γαστρεντερολόγοι κ.λ.π)
Οι πιο συχνές αιτίες της κακοσμίας του στόματος
-Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
-Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
– Δυσανεξία στη λακτόζη
– Η υπερβολική κατανάλωση καφέ
-Το κάπνισμα
-Ουλίτιδα
-Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας , τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα της πέψης
-Ξηροστομία
-Αλλεργίες
-Διαβήτης
-Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα
-Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
– Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
-Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στο έντερο
-Υπέρ ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων /τοξίνες
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα συνήθη αίτια της κακοσμίας του στόματος είναι αρκετά και επομένως διερευνώντας το τυχόν πρόβλημα , μπορούμε να καταλήξουμε στη αντιμετώπιση του.
Συμβουλές αντιμετώπισης
-Αποφεύγουμε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα , τις επεξεργασμένες τροφές , τη ζάχαρη και το αλεύρι
-Μπορούμε να καταναλώνουμε γιαούρτη ,τουρσί , κεφίρ
– Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
-Συχνή ενυδάτωση του οργανισμού , πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως για να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος .
– Μπορούμε να μασάμε γαρύφαλλα , σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου.
Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος
Είδαμε ότι κάποια τρόφιμα που αυξάνουν την δυσπεψία του οργανισμού όπως κόκκινο κρέας , επεξεργασμένες τροφές κ.λ.π , αυξάνουν την κακοσμία του στόματος , αλλά υπάρχουν και ορισμένα που συμβάλλουν στη μείωση της , όπως παρακάτω
-Πράσινο τσάι Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία , μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας και της κακής αναπνοής
-Τζίντζερ . Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό προσθέτουμε λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού και το πίνουμε
– Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ εσπεριδοειδή , ακτινίδια
-Βότανα Ο μαϊντανός , ο κόλιανδρος , ο δυόσμος, το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που βοηθά στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος
-Γιαούρτι Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού απομακρύνει την πιθανότητα προσβολής των δοντιών με τερηδόνα και επομένως την κακοσμία του στόματος
Μαύρη σοκολάτα Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών , που περιορίζουν τα στοματικά βακτήρια , παράγοντες που συμβάλλουν στη κακοσμία του στόματος .
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης