Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τροφές «φάρμακα» για το σώμα

Στην τροφή είναι το καλύτερο φάρμακο και στην τροφή το πιο βλαβερό δηλητήριο, έλεγε ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του να τρεφόμαστε σωστά. Και δεν είχε καθόλου άδικο. Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε μπορεί να μας κρατήσουν υγιείς, να βοηθήσουν (ή να δυσκολέψουν) την ανάρρωση μας από κάποια ασθένεια ή επέμβαση… Κάθε λαχανικό, φρούτο, πρωτεϊνη ή καλό λιπαρό προσφέρει κάτι μοναδικό στο σώμα μας. Ορισμένες τροφές αποδεδειγμένα βοηθούν στις φλεγμονές, τονώνουν τον οργανισμό, επουλώνουν πληγές και δίνουν πολύτιμη ενέργεια. Σήμερα θα δούμε μαζί μερικές από τις πιο εκπληκτικές τροφές – ασπίδες για το σώμα!

Λιπαρά ψάρια

Σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολωμός και ρέγγα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά είναι εξαιρετικά για τον εγκέφαλο, αφού ενισχύουν τη διάθεση και την εστίαση. Επίσης, τα συγκεκριμένα ψαράκια, εκτός από εξαιρετικά γευστικά είναι αντιφλεγμονώδη. Ειδικά οι σαρδέλες, ο γαύρος και οι ρέγγες κοστίζουν ελάχιστα και όλα, μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε σουπερ μαρκετ και αγορές. Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα με μία από αυτές τις μερίδες να προέρχεται από κάποιο λιπαρό ψάρι. Υπολογίστε πως η μερίδα, αφορά περί τα 150 γραμμάρια ψαριού.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το κέιλ κτλ είναι γεμάτα ασβέστιο και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ευεργετικές ιδιότητες, αφού μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη οφθαλμικών ασθενειών όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης, κρατούν σε ιδανικά επίπεδα τη χοληστερίνη και μειώνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης διάφορων κακοηθειών όπως αυτές του μαστού, των πνευμόνων, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Τα φυλλώδη λαχανικά μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά ή να τα προσθέσετε σε μαγειρευτά φαγητά, σούπες και σαλάτες. Η συνιστώμενη εβδομαδιαία πρόσληψη για αυτές τις καταπληκτικές τροφές είναι τρεις έως τέσσερις μερίδες των 70 γραμμαρίων.

Ξηροί καρποί

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, λιπαρά και πρωτεΐνες. Περιλαμβάνουν επίσης μονοακόρεστα λίπη που μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας (εκτός αν τρώτε μισό κιλό αλατισμένους ξηρούς καρπούς την ημέρα!). Τα καρύδια είναι «σούπερ ξηρός καρπός» αφού οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος. Η προσθήκη μιας χούφτας ξηρών καρπών σε πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι ή απλώς η κατανάλωση τους ως σνακ είναι ένας τρόπος για να τους απολαύσετε. Επειδή όμως είναι γεμάτοι θερμίδες, περιοριστείτε μόνο σε μια μικρή χούφτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη βουτύρου ξηρών καρπών όπως αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο κλπ. Και φυσικά, οι ξηροί καρποί είναι μια γευστική προσθήκη σε σαλάτες ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Οι ειδικοί λένε πως αν πάσχετε από ιογενή, βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί να μην έχει την καλύτερη, αλλά είναι μια από τις πιο ισχυρές τροφές που μπορεί να κάνει θαύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σχοινόπρασο και άλλα παρόμοια λαχανικά είναι επίσης ευεργετικά για μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη του καρκίνου. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, σελήνιο και φυτικές ίνες, καθιστώντας το από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και μπορεί να προστεθεί σε σχεδόν κάθε φαγητό. Βέβαια οι ειδικοί λένε πως οι ιδιότητές του λειτουργούν απείρως καλύτερα αν το καταναλώνετε ωμό…

Τζίντζερ

Πικάντικο και ιδιαίτερο το τζίντζερ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού! Βοηθά στην πέψη, κάνει το στομάχι να ηρεμεί, είναι ιδανικό για τη ναυτία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο καρκίνος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C, το τζίντζερ είναι απαραίτητη προσθήκη στο ντουλάπι της κουζίνας σας ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Τζίντζερ με μέλι και λεμόνι αποτελεί πανίσχυρο αφέψημα για τα χειμερινά κρυολογήματα, αλλά αν πίνετε ένα φλιτζάνι καθημερινά, βοηθά στο να μην κρυολογήσετε καθόλου! Ανεξάρτητα από την εποχή, μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά τζίντζερ. Φτιάξτε μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα με σκόνη τζίντζερ ή τριμμένο φρέσκο τζίντζερ. Χρησιμοποιήστε φρέσκια ρίζα τζίντζερ στις σαλάτες και σε κάθε σας πιάτο: κοτόπουλο, θαλασσινά, μοσχαράκι, γίνονται πεντανόστιμα με τριμμένο ή ψιλοκομμένο τζίντζερ. Ζαχαρωμένο είναι ιδανικό ως σνακ ή προσθήκη σε γλυκά. Μπορείτε να το απολαύσετε και ως τουρσί και φυσικά μην παραλείψετε να προσθέσετε μια φέτα τζίντζερ στο τσάι σας. Επίσης μπορείτε να πασπαλίζετε το φαγητό σας με σκόνη τζίντζερ.

Αβοκάντο

Εξαιρετικά για την υγεία, τα αβοκάντο αρχίσει να παίρνουν τα… πάνω τους και μπορείτε πλέον να τα προμηθεύεστε από παντού! Εχουν φανταστικό διατροφικό προφίλ και είναι γεμάτα με λιπίδια, βιταμίνες και μέταλλα. Το ελαϊκό οξύ, που θεωρείται ιδανικό για τη μείωση φλεγμονών, υπάρχει άφθονο στα αβοκάντο. Επίσης είναι γεμάτα φυτικές ίνες. Το αβοκάντο τρώγεται σκέτο, με λίγο αλάτι, λεμόνι και πιπέρι, είναι ιδανικό σε σαλάτες, μπορείτε να το απλώσετε σε φρυγανισμένο ψωμί αντί για βούτυρο ή να το προσθέσετε σε smoothies και χυμούς.

Μούρα

Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες… Πεντανόστιμα και σούπερ τροφές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα φρούτα – ασπίδα για τον οργανισμό. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και γεμάτα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο. Τα φλαβονοειδή—οι φυτικές ενώσεις που δίνουν στα μούρα το έντονο τους χρώμα—είναι άφθονα τόσο στα κατεψυγμένα όσο και στα φρέσκα και ενισχύουν τη διάθεση. Τα μούρα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την ανοσία και είναι απαραίτητη στην καταπολέμηση των χειμερινών λοιμώξεων. Τα βατόμουρα, ειδικότερα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και δρουν κατά των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και το Αλτσχάιμερ. Ετσι, ένας έξυπνος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας είναι να συνδυάσετε γιαούρτι με μούρα, δημητριακά, πλιγούρι βρώμης ή να φτιάξετε νόστιμα smoothies με μούρα. Τα απίθανα αυτά φρούτα μπορείτε να τα προσθέσετε επίσης σε πράσινες σαλάτες, φρουτοσαλάτες αλλά να τα καταναλώνετε ως σνακ στο γραφείο. Αν τους προσθέσετε καρύδια ή ηλιόσπορους το καλό είναι διπλό γιατί παίρνετε περισσότερη πρωτεΐνη!

Περισσότερα σουπερ τρόφιμα που προστατεύουν τον οργανισμό, εδώ:
www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods
www.medicalnewstoday.com/articles/245259
www.ucsfhealth.org/education/top-ten-foods-for-health
www.cspinet.org/what-eat/10-best-foods


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα