Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τροφές-πηγές ασβεστίου

Ναι, είναι αλήθεια. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, αποτελούν σημαντικότατες πηγές ασβεστίου, το οποίο βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και των δοντιών. Βοηθά επίσης το σώμα να διατηρήσει υγιή τα αιμοφόρα αγγεία, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ακόμα εμποδίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη (που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2).
Όμως, υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για εκείνους που δεν προτιμούν το γάλα ή το γιαούρτι και δεν είναι πάντα οι προφανείς. Για παράδειγμα, ορισμένα σκούρα πράσινα λαχανικά, έχουν περισσότερο ασβέστιο κι από το γάλα.
Μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου, είναι η λαχανίδα. Δύο φλιτζάνια ωμής λαχανίδας, περιέχουν 201 mg ασβεστίου, το οποίο είναι ακόμα πιο βιοδιαθέσιμο από το ασβέστιο στο γάλα.
Αν κόψετε τη λαχανίδα όσο τα φύλλα της είναι τρυφερά, γίνεται υπέροχη σαλάτα, ενώ αν την αφήσετε να μεγαλώσει, είναι ιδανική για ντολμάδες, για τις χειμωνιάτικες κρεατόσουπες και για φρικασέ με αβγολέμονο.

Κινέζικο λάχανο
Το κινέζικο λάχανο, είναι μια ακόμη πολύ καλή φυτική πηγή ασβεστίου: με δύο φλιτζάνια θα πάρετε 148 mg. και επίσης έχει ιδιαίτερα υψηλή απορρόφηση ασβεστίου. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Α και C, αλλά και φυτικές ίνες.

Αμύγδαλα
Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα, περιέχει 457 mg ασβεστίου! Είναι οι πιο θρεπτικοί ξηροί καρποί, με σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα και γραμμάριο. Εκτός από το ασβέστιο, περιέχουν επίσης κάλιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.

Σαρδέλες
Μόλις 7 φιλεταρισμένες σαρδέλες, περιέχουν περίπου 321 mg ασβεστίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια που μας παρέχουν επίσης σημαντικά ποσά ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D.

Σουσάμι
Μια κουταλιά της σούπας σουσάμι, μας προσφέρει 88 mg ασβεστίου. Αυτοί οι μικροί σπόροι, είναι πολλά περισσότερα από διακοσμητικά στα κουλούρια και το ψωμί. Το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί ακόμη να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Λευκά φασόλια
Θα βρείτε 191 mg ασβεστίου σε 1 φλιτζάνι φασόλια. Επίσης είναι σημαντική πηγή σιδήρου.

Πορτοκάλια
Σε ένα μέτριο πορτοκάλι, θα βρείτε 65 mg ασβεστίου. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μπορείτε να το απολαύσετε ως σνακ το μεσημέρι ή να προσθέσετε κομμάτια του ή το χυμό του σε σαλάτες και οποιοδήποτε πιάτο.

* Η Εμμανουέλα Βαρδουλάκη είναι διατροφολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα