ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗΣ*
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα πιο συνήθη σημερινά προβλήματα υγείας του ανθρώπου, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του, κίνηση, δυσκαμψία, κ.λπ.
Οφείλονται δε στην αρθρίτιδα επιστημονικά λεγόμενη πάθηση. Υπάρχουν διάφορες μορφές αρθρίτιδας, αλλά οι δύο πιο κοινή τύποι είναι η οστεοαρθρίτιδα που πρόκειται για ένα μεγάλο “ένοχο”, σύμφωνα με ειδικούς και είναι συνέπεια της γήρανσης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα .
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και χαρακτηρίζεται από φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το υπερβολικό βάρος, το οποίο ασκεί πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των γονάτων και ισχίων, προκαλώντας συχνά τρίψιμο οστών και εμφάνιση επώδυνων συμπτωμάτων, όπως πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό προσβάλλει τα κύτταρα των αρθρώσεων.
Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα βρίσκονται σε μια φλεγμονώδη κατάσταση και η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ακολουθείται μια μη υγιεινή διατροφή, δεν ελέγχεται το βάρος (παχυσαρκία), μη καρδιολογικός έλεγχος (καρδιακές παθήσεις) και δεν ελέγχεται το σάκχαρο (διαβήτης).
Διατροφολογικά τι πρέπει να αποφεύγουμε
1) Γλουταμινικό μονονάτριο
Πρέπει να αποφεύγονται τα έτοιμα φαγητά π.χ σούπες, σάλτσες για σαλάτες και αλλαντικά γιατί περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο, το οποίο αυξάνει τη χρόνια φλεγμονή
2) Γλουτένη
Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και επομένως πρέπει να αποφεύγουμε τροφές που την περιέχουν, εκτός εάν έχει αφαιρεθεί από αυτές τεχνολογικά
3) Κορεσμένα λιπαρά
Τα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και τέτοια είναι κρέας, πίτσες, τυροκομικά, πίτσες, φοινικέλαιο, αρτοσκευάσματα, γιατί ευνοούν τη φλεγμονή στο λιπώδη ιστό.
4) Τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα επιδεινώνουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα, γιατί προκαλούν φλεγμονές στις αρθρώσεις
Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο στις αρθώσεις
• Μήλα, μπρόκολο και εσπεριδοειδή
Γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικές ουσίες και μειώνουν τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και μύες. Επομένως καταπραΰνουν το πρόβλημα και ελέγχεται η κατάσταση των αρθρώσεων
Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εποχικά φρούτα και λαχανικά για να αποφεύγονται προβλήματα με τις αρθρώσεις.
• Μούρα και ρόδια
Μεταξύ των φρούτων με τις υψηλότερες ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση είναι τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες και τα ρόδια.
• Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, σαρδέλα, γάβρος, σκουμπρί, τόνος βοηθούν την μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
• Κουρκουμάς
Το κιτρινωπό -πορτοκαλί μπαχαρικό είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα. Το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού είναι η κουρκουμίνη μία πολυφαινόλη με αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που συμβάλλει στη μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας .
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης.