Έχω αναφερθεί σε προγενέστερες δημοσιεύσεις μου, στη σημασία του σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό, στις πηγές του και ιδιαίτερα για την παιδική ηλικία. Σήμερα θα αναφερθούμε στον συνδυασμό των τροφίμων που βοηθούν την αποτελεσματικότερη απορρόφησή του από τον οργανισμό μας.
Πολλές φορές πιστεύουμε ότι όσο πιο πολύ καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν κατά κύριο λόγο μεγαλύτερο ποσοστό σιδήρου, όπως οι ζωικές, τόσο περισσότερα οφέλη έχουμε. Ωστόσο όσον αφορά τις φυτικές πηγές σιδήρου π.χ. τα όσπρια και τα λαχανικά, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου, γιατί αυτή επιτυγχάνεται σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το ζωικό σίδηρο.
Όμως εάν συνδυαστούν όλες οι παραπάνω τροφές, με τροφές που περιέχουν υψηλό ποσοστό βιταμίνης C που θα δούμε παρακάτω θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, ως προς την απορρόφηση σιδήρου. Ο λόγος της σωστής απορρόφησης του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι, γιατί η έλλειψη του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σιδηροπενία.
Τέτοιες καθοριστικές τροφές είναι όσες ακολουθούν.
ΛΕΜΟΝΙ
Τα λεμόνια από τη οικογένεια των εσπεριδοειδών που διατίθενται όλο το χρόνο είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση της ικανότητάς των να απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερος σίδηρος.
Έτσι λοιπόν όσο πιο συχνά καταναλώνουμε περισσότερο λεμόνι, τόσο καλύτερη απορρόφηση σιδήρου έχουμε
ΝΤΟΜΑΤΑ
Η ντομάτα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, επομένως η καθημερινή χρήση της ντομάτας με άλλα τρόφιμα π.χ. όσπρια, μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Ως γνωστό τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Είναι απαραίτητο καθημερινά να πίνουμε ένα ποτήρι των 250 ml, στημένο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση γιατί με την καθυστέρηση διασπάται η βιταμίνη C, λόγω επίδρασης του οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Ο χυμός πορτοκαλιού έχει το πλεονέκτημα ότι καταναλώνεται και με γλυκές και αλμυρές γεύσεις
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Τα ακτινίδια με τη γνωστή εικόνα, με τα περιεχόμενα μαύρα σπόρια, είναι ένα πολύ σημαντικό φρούτο, που επικράτησε στην Ελληνική Αγορά τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια. Από τότε έχει εισέλθει σχεδόν στην καθημερινότητα μας, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α Β και ιδιαίτερα στη C. Ακόμη τα σπόρια βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου
ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Τα αβοκάντο περιέχει βιταμίνες π.χ. C και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βασικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Απο τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά για να έχουμε διαρκή υγεία.
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης