10.4 C
Chania
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν τις λοιμώξεις

Στις σημερινές συνθήκες καλό είναι να θυμηθούμε και να αξιοποιήσουμε την ρήση του Ιπποκράτη «Η τροφή είναι το βότανο σου και το βότανο η τροφή σου».
Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά την στιγμή που θα βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο για τον Covid19. Γνωρίζουμε επίσης ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, συνήθως με υποκείμενες παθήσεις και γενικότερα άνθρωποι στους οποίους το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Είναι γνωστό όμως, ότι η διατροφή μας αν περιέχει τις κατάλληλες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες σημαντικές ουσίες, μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα έτσι ώστε ο οργανισμός μας να έχει την δύναμη να αντισταθεί αποτελεσματικότερα στις λοιμώξεις.

Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας;

Η ευεργετική δράση του γιαουρτιού
Το γιαούρτι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει όμως ότι ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα διότι ευνοούν την παραγωγή της γ-ιντερφερόνης, ενισχύει την κινητικότητα των φυσικών κυτταροκτόνων κυττάρων και επιταχύνει την παραγωγή αντισωμάτων. Έρευνα έχει αποδείξει ότι συστηματική κατανάλωση 170 γραμμαρίων γιαουρτιού σε καθημερινή βάση, συνέβαλε στην πρόληψη κρυολογήματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και της διάρροιας τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας υποχώρησαν θεαματικά, ενώ τα κρυολογήματα περιορίστηκαν κατά 25%.

Τα μανιτάρια Shiitake
Τα συγκεκριμένα μανιτάρια περιέχουν μία μικροβιοκτόνο ουσία, τη lentinan, η οποία διεγείρει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ουσία αυτή ενισχύει σημαντικά τη δραστηριότητα τόσο των μακροφάγων όσο και των Τ-λεμφοκυττάρων. Ενεργοποιεί τα μακροφάγα κάνοντας τα να αυξήσουν την παραγωγή της αντικαρκινικής ουσία ιντερλευκίνης-1 καθώς και να εντείνουν τη δραστηριότητα των κυτταροτοξικών λευκών αιμοσφαιρίων (τα οποία καταστρέφουν τα άρρωστα κύτταρα). Επομένως τα μανιτάρια αυτά βοηθούν το ανοσοποιητικό μας τόσο στην πρόληψη, όσο και στη καταπολέμηση του καρκίνου.

Η δύναμη του σκόρδου
Το σκόρδο έχει ισχυρή μικροβιοκτόνο, αντιβακτηριδιακή και αντικαρκινική δράση τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό το επιτυγχάνει διεγείροντας την δραστικότητα των Τ-λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων κυττάρων,
τα οποία παίζουν σημαντικούς ρόλους στην άμυνα του οργανισμού.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των χορτοφάγων
Οι φυτικές τροφές περιλαμβάνουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C και β- καροτένιο τα οποία ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια των χορτοφάγων είναι δύο φορές πιο δραστικά από εκείνα των κρεατοφάγων.
Καταναλώνουμε λοιπόν άφθονο σπανάκι και καρότο καθώς και άλλα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε β-καροτένιο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το καροτένιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών, των βακτηριακών λοιμώξεων και του καρκίνου. Η συγκεκριμένη ουσία αυξάνει τα ποσοστά των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, όπως είναι τα φυσικά κυτταροκτόνα και τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα. Συνεπώς ένα διαιτολόγιο με τροφές πλούσιες σε καροτένιο, όπως το σπανάκι, το λάχανο Kale (είδος λάχανου χωρίς κεφάλι), η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα και τα καρότα ενισχύουν την άμυνα μας.

Ο ψευδάργυρος για το γερασμένο ανοσοποιητικό
Το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό αν ο οργανισμός υπολείπεται σε ψευδάργυρο. Το συγκεκριμένο μέταλλο βελτιώνει από πολλές απόψεις τη φυσική άμυνα, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων καθώς και άλλων λευκών αιμοσφαιρίων. Ενήλικες και παιδιά που έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου εμφανίζουν συχνότερα κρυολόγημα και προσβάλλονται από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος ενδέχεται να αναστρέψει τη ραγδαία επιδείνωση που υφίσταται η ανοσοποιητική λειτουργία λόγω της φυσικής φθοράς μετά την ηλικία των εξήντα. Με το πέρασμα της μέσης ηλικίας, ο θύμος αδένας, που παίζει βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, αρχίζει να συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς. Ο αδένας αυτός εκκρίνει θυμίνη και θυμοσίνη, ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων . Καθώς λοιπόν ο θύμος αδένας γερνά, ανάλογα μειώνεται και η παραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών. Σε έρευνες που έχουν γίνει απεδείχθη ότι όταν χορηγήθηκαν ημερησίως 15μγρ ψευδαργύρου σε ομάδα ατόμων άνω των 65, η καθημερινή χορήγηση του ψευδαργύρου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δραστικών ορμονών και των Τ-λεμφοκυττάρων στο αίμα τους που μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά των νεαρών ατόμων. Η πλουσιότερη πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια. Ογδονταπέντε γραμμάρια ωμών στρειδιών περιέχουν 63μγρ ψευδαργύρου ενώ η ίδια ποσότητα ψητών περιέχουν 103μγρ. Είναι λοιπόν προτιμότερη η κατανάλωση ψητών στρειδιών και για λόγους ασφαλείας από δηλητηριάσεις.

Τα λιπαρά μειώνουν την άμυνα του οργανισμού
Μετριάστε την πρόσληψη λιπιδίων. Το υπερβολικό λίπος, ιδίως το είδος που βλάπτει τον οργανισμό, εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η υπερκατανάλωση λίπους καταστέλλει τη δραστηριότητα των φυσικών κυτταροκτόνων κυττάρων, εκείνων δηλαδή που έχουν ρόλο να προστατεύσουν τον οργανισμό, εξοντώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τους καρκινογόνους παράγοντες προτού εξαπλωθούν. Η καλή κατάσταση του οργανισμού εξαρτάται από το είδος του λίπους που καταναλώνουμε. Το ιχθυέλαιο (που περιέχει λιπαρά οξέα ω-3) φαίνεται ότι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, βλαβερά εμφανίζονται τα φυτικά πολυακόρεστα λίπη (ω-6 λιπαρά οξέα) τα οποία περιέχονται σε αφθονία στα φυτικά έλαια όπως αραβοσιτέλαιο και καρθαμέλαιο. Επίσης τα ω-6 λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται στα φυτικά έλαια έχουν την τάση να οξειδώνονται γρηγορότερα, οδηγώντας στον σχηματισμό ελεύθερων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προσβάλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το κρασί προστατεύει
Η μικρή κατανάλωση κρασιού εξοντώνει ή αποδυναμώνει τους νοσογόνους μικροοργανισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το κρασί για την αντισηψία των πληγών, ενώ οι Γάλλοι για τον καθαρισμό του μολυσμένου νερού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κρασί έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές όταν φοβερή επιδημία χολέρας έπληξε το Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα. Έρευνες επιβεβαίωσαν ότι τόσο το μικρόβιο της χολέρας, όσο και αυτό του τύφου εξοντώνονται όταν εκτεθούν στο κόκκινο ή το λευκό κρασί , είτε ατόφιο είτε αναμεμειγμένο με νερό σε ίσες ποσότητες. Η μπύρα δεν παρέχει ανάλογη προστασία, γιατί δεν περιέχει επαρκή για την εξόντωση των μικροοργανισμών αλκοόλ.
Η σωστή διατροφή δεν θα μας θωρακίσει απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού μόνο, αλλά απέναντι σε πολλές ακόμη σύγχρονες μάστιγες που θερίζουν την ανθρώπινη ζωή. Καλή διατροφή λοιπόν και άσκηση τόσο στο σώμα όσο και το πνεύμα, για μία καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία και δύναμη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα