Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τροφές που βοηθούν στην ανάρρωση

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για παρατεταµένο χρονικό διάστηµα, σε κάποιο από τα νοσηλευτικά ιδρύµατα, για οποιοδήποτε  πρόβληµα υγείας τους και ιδιαίτερα για κάποιο σοβαρό, εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήµατα στη φυσική λειτουργικότητα τους.

Οι λόγοι της εξασθένησης και εν γένει µετάπτωσης τους είναι, η κατάκλιση, η πιθανή απώλεια αίµατος, η σοβαρότητα της επέµβασης, η προηγούµενη κατάσταση του ασθενούς, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, πιθανόν και άλλοι. Αποτέλεσµα αυτών είναι η επιτάχυνση της απώλειας της µυικής µάζας των, της δύναµης και της οργανικής λειτουργίας των,  ιδιαίτερα  των ηλικιωµένων.

Στο στάδιο της ανάρρωσης, οι ανάγκες του οργανισµού λόγω του αυξηµένου µεταβολισµού, είναι µεγάλες σε θερµίδες (ενέργεια) και θρεπτικά συστατικά και εποµένως σε διατροφικές, προκειµένου να θωρακισθεί το ανοσοποιητικό σύστηµα.

Σύµφωνα δε µε µελέτες ερευνητών για τους ηλικιωµένους ασθενείς, επειδή  δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στη διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης, η ανάγκη πρόσληψης  πρωτεΐνης αυξάνεται κάθε µέρα, στα 1,2-1,5 γρ./κιλό σωµατικού βάρους .

Στην περίπτωση αυτή, για να καλυφθούν οι αυξηµένες ανάγκες αποθεραπείας ορισµένων ασθενών, εκτός µε κατάλληλη τροφή, µπορούν να χρησιµοποιηθούν κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης, συµπληρώµατα διατροφής όπως είναι γνωστό από ιατρικά δεδοµένα

Τα συµπληρώµατα διατροφής σύµφωνα µε τον FDA, περιέχουν συστατικά που συµπληρώνουν την διατροφή και δεν είναι φάρµακα. Τα συστατικά αυτά είναι βιταµίνες, µεταλλικά στοιχεία, αµινοξέα και άλλες ουσίες όπως ένζυµα.

Παρατίθενται κατηγορίες ασθενών που χρειάζονται συµπληρώµατα διατροφής

∆υσαπορρόφηση (δυσκολία να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά)

Χρόνια νοσήµατα

Άτοµα που λαµβάνουν ειδικές κατηγορίες φαρµάκων

Ηλικιωµένοι 65 ετών και άνω

Άτοµα µε έντονο stress του οργανισµού, µετά από µια σοβαρή χειρουργική επέµβαση, εγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ

Ποια είναι η σωστή διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας ενός ασθενούς

Η διατροφή στο στάδιο της αποθεραπείας, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ηλικία του ασθενούς και την εν γένει πρότερη κατάστασή του.

Επειδή  όλες οι επιπλοκές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τη φλεγµονή σε διάφορα σηµεία του σώµατος, οι διατροφικές επιλογές παίζουν σηµαντικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέµηση της φλεγµονής

Προσοχή η αντιφλεγµονώδης διατροφή δεν είναι διατροφή για απώλεια βάρους, αλλά διατροφή αυξηµένου µεταβολισµού, πλούσια σε θερµίδες, βιταµίνες, µεταλλικά στοιχεία, καλά λιπαρά, εν γένει θρεπτική και υγιεινή

Επιτρέπεται να καταναλώνονται

• άπαχο κρέας µοσχαρίσιο ή κοτόπουλο

• Φυσικοί χυµοί πορτοκαλιού, ανανά, σταφυλιών κλπ, µε µέτρο

• Ρύζι αναποφλοίωτο

• Ζυµαρικά µε µέτρο

• Φρούτα µε µέτρο

• Τυροκοµικά, βούτυρο, µαργαρίνη

• Ψάρι µόνο βραστό

• ∆ιατροφή χαµηλή σε  γλουτένη

• Απαγορεύεται να καταναλώνονται

• Η ζάχαρη, τηγανητά και το αλάτι

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός,

τ. υπεύθυνος αγοράς τροφίµων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα