Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τρόφιμα που τονώνουν τον εγκέφαλο

Ως γνωστό η διατροφή μας επηρεάζει και τον εγκέφαλο μας, καθώς συστατικά τα οποία προσλαμβάνουμε μέσα από τις τροφές εμπλέκονται σε μηχανισμούς του πολύπλοκου εγκεφαλικού μας συστήματος. Τα σπουδαιότερα από αυτά τα συστατικά είναι τα ω-3 λιπαρά, διάφορα αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συγκεκριμένα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά μέσα.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ποιες τροφές περιέχουν τα παραπάνω συστατικά που βοηθούν τον εγκέφαλο μας.
•Γαλακτοκομικά προϊόντα – φέτα: Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα η φέτα, γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Α
• Τα φρούτα με σκούρο χρώμα – δαμάσκηνα, μαύρα σταφύλια, μούρα: Η χρωστική των εν λόγω φρούτων είναι η βιταμίνη Ε, η οποία δρα ως αντιοξειδωτική μέσο, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
• Καφές, τσάι: Οι χημικές ουσίες καφεΐνη και τεΐνι, οι οποίες περιέχονται στον καφέ και το τσάι, επιδρούν θετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το ενεργοποιεί. Συγκεκριμένα επηρεάζουν την παραγωγή ουσιών από τα κύτταρα του εγκεφάλου, οι οποίες μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη πνευματική λειτουργία, διάθεση και απόδοση στην εργασία μας .Όταν όμως ο καφές υπέρ καταναλώνεται ή πίνεται ακατάλληλες ώρες, π.χ. βραδινές, έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
• Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, ένα τύπο αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου . Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στη μάθηση του ανθρώπου
• Βότανα του βουνού – μαλοτήρας, λουΐζα, τσάι του βουνού δίκταμος: ‘Έχει ιατρικά αποδειχθεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω των περιεχομένων φυσικών συστατικών των.
• Ξηροί καρποί – καρύδια: Τα καρύδια και γενικά οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή μελατονίνης μιας ουσίας που ηρεμεί και σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Επίσης η μελατονίνη συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες έχουν δείξει η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Τέλος τα καρύδια περιέχουν τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα.
•Ψάρια – σολομός, σαρδέλες: Από τα ψάρια ο σολομός και οι σαρδέλες σχετίζονται με τη συντήρηση και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί είναι πλούσια σε ω-3, τα οποία συμβάλλουν και βελτιώνουν την δομή των κυττάρων του εγκεφάλου και των νευρώνων των.
• Τα θαλασσινά – σουπιές καλαμάρια, χταπόδια: Ο περιεχόμενος ψευδάργυρος απενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.
• Τα οστρακοειδή – μύδια, στρείδια, αχιβάδες: Περιέχεται το σελήνιο, που απενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες.
• Αυγά: Περιέχουν υψηλά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως Β6, Β12 και φιλικό οξύ, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χημικός, τ. υπεύθυνος
αγοράς τροφίμων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα