Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Τροπικές καλλιέργειες στα Χανιά (φωτ.)

Iδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τροπικών ειδών όπως το φρούτο του δράκου (dragon fruit ή pitaya) επικρατούν στα Χανιά. Ειδικά αν ο καλλιεργητής αγαπάει αυτό που κάνει, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από καλό όπως στη φυτεία δύο στρεμμάτων της οικογένειας Μιναράκη στο Φουρνέ του Δ. Πλατανιά.

Την καλλιέργεια εμπνεύστηκε, φύτεψε και έκανε παραγωγική ο νεαρός Φιλάρετος Μιναράκης, ο αδόκητος θάνατος του οποίου πριν από λίγους μήνες στεναχώρησε όλη την τοπική κοινωνία.
Ο πατέρας του παιδιού, κ. Γιάννης Μιναράκης μας δείχνει με καμάρι αλλά και εμφανή στεναχώρια την καλλιέργεια του dragon fruit. «Τα δέντρα είναι ηλικία από 1 έως 3 έτη. Ο γιος μου τα έφερε από την Ινδονησία, το Ισραήλ, τη Ν. Αφρική. Έβαλε 5 ποικιλίες λευκόσκαρκα, κοκκινόσαρκα άλλα με ροζ σάρκα. Του είχε γίνει πάθος είχε διαβάσει πάρα πολύ, είχε μελετήσει το φυτό. είχε μιλήσει με γεωπόνους , ξεκίνησε πειραματικά. Ονειρεύονταν άλλα πράγματα αλλά δυστυχώς…» αναφέρει. Επισκεπτόμαστε το χώρο της καλλιέργειας λίγο μετά τις 9 το πρωί ώστε να πετύχουμε ανοικτά τα άνθη του dragon fruit καθώς μετά τις 10 κλείνουν. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, τα κακτοειδή δέντρα με τα άνθη δημιουργούν μια σπάνια εικόνα που το βράδυ συνδυάζεται με το άρωμα που αναδύουν τα φυτά.
Ο καρπός του κοκκινόσαρκου είναι πιο γλυκός, μας φέρνει προς το ακτινίδιο, το σύκο. Μπορεί να φαγωθεί με διάφορους τρόπους, είναι δροσερό και εύγεστο. Τα dragon fruit σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία.
Ο κ. Μιναράκης το διαθέτει χονδρικά σε πολύ καλές τιμές. «Υπάρχει ζήτηση, εμείς το πουλάμε χονδρικά 6,5 με 7 ευρώ γιατί στη λιανική μπορεί να φτάσει και 12 με 13 ευρώ το κιλό» τονίζει. Το φρούτο πουλιέται σε super market στην Αθήνα και χρησιμοποιείται από gourmet εστιατόρια και ξενοδοχεία με ιδιαίτερη κουζίνα. Ξεχωριστό είναι και το σχήμα του καρπού που προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. «Το δέντρο είναι πού παραγωγικό αν υπολογίσεις ότι είναι 1 έως 3 ετών και έβγαλαν πάνω από 2 τόνους προϊόν. Η βιβλιογραφία λέει ότι μπορεί να βγάλουν και 4 τόνους αλλά δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Με την τιμή που έχουν σήμερα πάντως είναι πολύ αποδοτικά και σου καλύπτουν γρήγορα το κόστος της επένδυσης που κάνεις» τονίζει.
Το δέντρο δίνει καρπό το διάστημα από Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο, ενώ οι όποιοι εχθροί του αντιμετωπίζονται με χαλκό. Τη γονιμοποίηση του την κάνει ο ίδιος ο καλλιεργητής, ενώ απαιτεί ελαφρύ χώμα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Για το dragon fruit ρωτήσαμε την κ. Θηρεσία Τζατζάνη, ερευνήτρια στα Υποτροπικά του Ινστιτούτου Ελιάς. Όπως μας εξηγεί το συγκεκριμένο φυτό βρίσκεται στα όρια μεταξύ υποτροπικού και τροπικού φυτού. Είναι πολύ παραγωγικό και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να το φυτεύουν και άλλοι καλλιεργητές σε διάφορα σημεία της χώρας καθώς το μαθαίνουν σιγά-σιγά οι καταναλωτές.
«Προσωπικά όποιος επιθυμεί να το καλλιεργήσει μπορεί να με ρωτήσει είμαι διαθέσιμος να τον βοηθήσω» είναι τα λόγια του κ. Μιναράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα