Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Τροπικές καλλιέργειες στα Χανιά λόγω κλιματικής αλλαγής

» Αυξάνεται η παραγωγή µάνγκο τα τελευταία χρόνια

 

Ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ακόµα και τροπικών φυτών στα Χανιά και στην Κρήτη γενικότερα προκαλεί η αύξηση της θερµοκρασίας.

Το αρνητικό αυτό φαινόµενο της αύξησης της θερµοκρασίας έχει ως αποτέλεσµα και την ενίσχυση τροπικών καλλιεργειών, όπως το µάνγκο που είναι γνωστό στα Χανιά, καθώς το “Ινστιτούτο Ελιάς” το παρακολουθεί στα κτήµατα  του εδώ και 4 δεκαετίες.

 

 

Το τελευταίο διάστηµα όλο και περισσότεροι παραγωγοί δοκιµάζουν την καλλιέργεια τους σε σηµεία όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες όπως ο αγρότης κ. ∆ηµήτρης Κατσαρός στις Καλύβες.

Βρεθήκαµε στην καλά φροντισµένη και περιποιηµένη καλλιέργεια του κ. Κατσαρού, έκτασης τριών στρεµµάτων. Τα πιο µεγάλα δέντρα φυτεύτηκαν το 2020, τα πιο µικρά το 2022 και ήδη τα πρώτα έχουν δώσει καρπούς που αυτές τις ηµέρες ο παραγωγός θα προχωρήσει στη συγκοµιδή τους.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει βελτιώσει τις συνθήκες ανάπτυξης του μάνγκο στα Χανιά.

«Πώς ξεκίνησα; Μου το πρότεινε ένας φίλος γεωπόνος, ο Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης. Με έβαλε στον πειρασµό να το κάνω και το δοκίµασα. Είχα µια επιφύλαξη, γιατί παλαιότερα  είχα βάλει  αλόη και αναγκάστηκα να την ξεπατώσω γιατί δεν πέτυχε» µας λέει ο κ. Κατσαρός ενώ µας ξεναγεί στο χωράφι του. Η καλλιέργεια του είναι βιολογική, δεν χρησιµοποιεί φυτοφάρµακα, ούτε ψεκάζει για τα ζιζάνια τα οποία αποµακρύνει µε χορτοκοπτικό. «Έχω και αβοκάντο. Το µάνγκο είναι καθαρά τροπικό φυτό, είναι πιο δυνατό το ριζικό του σύστηµα σε σύγκριση µε το αβοκάντο, αλλά  είναι πιο ευαίσθητα τα κλαδιά του στον αέρα και στον παγετό. Η πιο µεγάλη δυσκολία είναι το κρύο. Το µάνγκο θέλει λιγότερο νερό από το αβοκάντο, αλλά να είναι σταθερό» λέει ο παραγωγός.

Σε ότι αφορά στο εισόδηµα, πέρυσι ο κ. Κατσαρός το διέθεσε σε τοπικά καταστήµατα στην τιµή των 5,50 ευρώ το κιλό, φέτος θα το πουλήσει µέσω του “Συνεταιρισµού Βιοκαλλιεργητών” µε τιµή που ξεκινάει από τα 7 ευρώ το κιλό.

«Βλέπω ότι υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσµο, αρέσει πολύ. Επειδή κόβεται ώριµο έχει όλα του τα αρώµατα, είναι ζουµερό και όπου το έχω δώσει ενθουσιάζονται» επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας που σκέφτεται να χρειαστεί να συνεχίσει τα µάνγκο του εντός θερµοκηπίου.

 

«Σε περιοχές κοντά στα Χανιά υπάρχει επιτυχία και αναπτύσσονται τα μάνγκο ενώ το ίδιο γίνεται και στην Ανατολική Κρήτη.
Ως Ινστιτούτο έχουμε κάνει δύο σχετικές ημερί- δες και ετοιμάζουμε έναν οδηγό καλλιέργειας που θα βγει μέχρι
τα Χριστούγεννα» αναφέρει η κ. Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς
και Υποτροπικών – ΕΛΓΟ Δήμητρα.

 

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

 

«Το Ινστιτούτο µας έχει εγκαταστηµένη αυτήν την καλλιέργεια πάνω από 35χρόνια, διαθέτουµε µια πολύ µεγάλη συλλογή ποικιλιών και βλέπουµε πως εξελίσσεται µέσα στην αλλαγή του κλίµατος» δηλώνει η κ.  Τερέζα- Θηρεσία Τζατζάνη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών του ΕΛΓΟ- ∆ήµητρα, ειδική σε θέµατα υποτροπικών και τροπικών φυτών.

Το µάνγκο κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και όπως εξηγεί η ερευνήτρια «οι συνθήκες εκεί είναι ξηροί χειµώνες και υγρά καλοκαίρια. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συµβαίνει στην Ελλάδα, όπου τις βροχές τις έχουµε τον χειµώνα ενώ η συγκεκριµένη καλλιέργεια θέλει άρδευση από την άνοιξη µέχρι το φθινόπωρο. Οι βροχές του χειµώνα σε συνδυασµό µε τις χαµηλές θερµοκρασίες επηρέαζαν πάντα αρνητικά την καλλιέργεια και ήταν πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς να τα καλλιεργήσουν υπαίθρια. Για χρόνια εµείς ως Ινστιτούτο προτείναµε την καλλιέργεια υπό κάλυψη, όχι απαραίτητα σε θερµοκήπιο αλλά σε κάλυψη από τις ανεξέλεγκτες χειµερινές βροχές. Τα τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις έχουν δυστυχώς µειωθεί για όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες και αυτό παράλληλα µε την αύξηση της θερµοκρασίας έχει συµβάλλει στην ανάπτυξη καλλιεργειών όπως το µάνγκο  και τον καλύτερο εγκλιµατισµό τους».

Στα Χανιά, το φυτό καλλιεργείται κυρίως στην Κουντούρα (πάνω από 25 στρέµµατα) και σε διάφορα σηµεία στον κάµπο των Χανίων. 

«Βλέπουµε ότι και σε περιοχές κοντά στα Χανιά υπάρχει επιτυχία και αναπτύσσονται τα µάνγκο και το ίδιο γίνεται και στην Ανατολική Κρήτη. Ως Ινστιτούτο έχουµε κάνει δύο σχετικές ηµερίδες και ετοιµάζουµε έναν οδηγό καλλιέργειας που θα βγει µέχρι τα Χριστούγεννα» µας ενηµερώνει η  κ. Τζατζάνη.

Σε ότι αφορά στις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας παρατηρεί  ότι «χρειάζεται νερό, οµοιόµορφα κατανεµηµένο, όχι σε µεγάλες ποσότητες σε σύγκριση µε άλλες καλλιέργειες. Επίσης, το αβοκάντο σε θερµοκρασίες άνω των 37 βαθµών έχει πρόβληµα, ενώ το µάνγκο ακόµα και στους 45 βαθµούς δεν έχει καµία δυσκολία. Χρειάζεται βαθιά εδάφη ώστε να µπορούν να αναπτυχθούν τα ριζικά του συστήµατα, θέλει να στραγγίζει καλά και η βλαστική ανάπτυξη του εντοπίζεται µετά τη συγκοµιδή (Οκτώβρη, Νοέµβριο) οπότε χρειάζεται τη µισή ποσότητα της ετήσιας λίπανσης».

Στο ερώτηµα µας για το αν υπάρχουν προοπτικές στη συγκεκριµένη καλλιέργεια στα Χανιά και στην Κρήτη, η κ. Τζατζάνη απάντα πως «όταν υπάρχει διαθεσιµότητα νερού -χωρίς να σηµαίνει αυτό ότι χρειαζόµαστε µεγάλες ποσότητες-  τότε και µε βάση τις θερµοκρασίες, νοµίζω ότι η καλλιέργεια του Μάνγκο µπορεί να αυξηθεί στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές που το δοκιµάζουµε όπως στην Πελοπόννησο. Αυτές οι δύο περιοχές θα δώσουν µια δυναµική στην καλλιέργεια και ίσως σε µερικά χρόνια να µπορούµε να µιλάµε για οργανωµένη παραγωγή του στην Ελλάδα.   Είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό και καταναλώνεται στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα. Επίσης, ο χρόνος συγκοµιδής του ξεκινάει τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου και µπορεί  να επεκταθεί µέχρι και τα Χριστούγεννα, κάτι που σηµαίνει ότι δίνεται µια πολύ µεγάλη δυνατότητα  στους αγρότες να έχουν παραγωγή για ένα µεγάλο διάστηµα του χρόνου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα