Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Τσακαλώτος από Ρέθυμνο: «Έμφαση στην ανάκαμψη από την πανδημία»

Με δεδομένη την ύφεση στην οικονομία που θα αγγίξει σε ποσοστό το 10% τη φετινή χρονιά, η έμφαση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία θα πρέπει να δοθεί μέσα από την ποιότητα της ανάκαμψης , η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται να έρθει σύντομα. Τα παραπάνω επεσήμανε την Παρασκευή από το Ρέθυμνο ο Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος που ήταν ένας εκ των ομιλητών σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον δημοτικό κήπο με θέμα «Πανδημία., επιπτώσεις στην οικονομία και η αριστερή-προοδευτική απάντηση».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανδημία, την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα από έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα «θωρακίσει» όπως τόνισε το σύστημα υγείας και θα αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και τήρησής των μέτρων προκειμένου η δημόσια υγείας και η οικονομία να μπορέσουν να συμβαδίσουν.

«Στο οικονομικό σκέλος η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά»

Όπως επεσήμανε σε δήλωσή στο Goodnet του  ο κος Τσακαλώτος: «Αυτή η κρίση , που είναι πολλαπλή και υγειονομική και κλιματική και οικονομική , φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσει νέα κύματα ανέργων και φτωχοποίησης της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά στο οικονομικό σκέλος και φοβόμαστε ότι δεν θα πάρει με πολύ σοβαρό τρόπο το ταμείο ανάκαμψης για την ποιότητα και την ποσότητα της ανάκαμψης. Ό,τι έχει γίνει έχει γίνει για την ύφεση φέτος. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και θα έχουμε μια ύφεση 10%. Το σημαντικό είναι η ποιότητα της ανάκαμψης όπου μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ούτε από την τράπεζα της Ελλάδας ούτε από τις διεθνείς οργανισμούς μια γρήγορη ανάκαμψη».

«ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Η έμφαση στο πλαίσιο της ποιοτικής ανάκαμψης , όπως εξήγησε ο κος Τσακαλώτος μπορεί να δοθεί μόνο εάν : «στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας με τις θέσεις εργασίας , τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις για να έχουν μέλλον» , αφού όπως πρόσθεσε : «Με αναστολές πληρωμών και φόρων και επιστρεπτέα βοήθεια όταν δεν έχεις τζίρο δεν μπορείς να βοηθηθείς γιατί μετά από τέσσερις μήνες και έχεις να τα πληρώσεις όλα μαζί».

Παράλληλα, ο κος Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έπρεπε εμπροστοβαρώς να είχε κάνει περισσότερα και τώρα χρειάζεται να σκύψει επάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα της ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στην Κρήτη, επισημαίνοντας την ανάγκη για στήριξη στους κλάδους του τουρισμού και τον αγροτικό τομέα, αφού όπως τόνισε «για την κυβέρνηση οι άνθρωποι αυτοί απλώς δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε: «πρέπει να δούμε ποιοι είναι πιο ευάλωτοι , ποιοι χρειάζονται βοήθεια και συγχρόνως να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όποια βοήθεια δώσουμε να είναι βιώσιμη για να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε τους κλάδους και να διαφοροποιηθούμε σε άλλους κλάδους γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο με μπετό και με τουρισμό».

«Τώρα είναι η ώρα για συμμαχίες που θα επιβάλλουν μια διαφορετική Ευρώπη»

Ερωτηθείς ο κος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην στάση της Ευρώπης και στην παρούσα κρίση, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη τηρεί διαχρονικά την ίδια στάση , ωστόσο στην πανδημία πληττόμενες είναι όλες οι χώρες. «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως και εμείς. Τώρα είναι η στιγμή να υπάρχουν συμμαχίες που να επιβάλλουν μια διαφορετική Ευρώπη με διαφορετική αρχιτεκτονική οικονομική και χρηματοπιστωτική γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η απόκλιση στις οικονομίες και τα κράτη και δεν βλέπουμε τη σύγκληση. Μια ένωση δεν μπορεί να ζήσει με ένα νόμισμα κοινό όταν υπάρχουν χώρες με διαφορετική οικονομική αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον , ο κος Τσακαλώτος εκτίμησε πως αν δεν υπάρξουν μέτρα εντός των επόμενων ετών οι χώρες του Νότου θα αντιμετωπίσουν έντονη κρίση «και σε ρυθμούς ανάπτυξης, και το επίπεδό τους και τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν».

Α. Ξανθός: «Επιπλέον μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας, επίβλεψη , αξιοπιστία και τήρηση των μέτρων»

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας και τις πιθανότητες για ένα νέο lockdown υπό την πίεση της ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της πανδημίας, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε πως στο σκέλος της πανδημίας η χώρα έχει μπει σε νέα φάση και πρόσθεσε: «Έχουμε ανησυχητική εστιακή αναζωπύρωση, αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ωστόσο ευτυχώς οι περισσότεροι δεν νοσούν σοβαρά και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας».

Παράλληλα, μιλώντας για την ανάγκη αυξημένης επίβλεψης και ελέγχων ο κος Ξανθός υπογράμμισε: « Είναι μια εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την κυβέρνηση και οφείλει το Υπουργείο Υγείας και οι συναρμόδιοι φορείς να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους, να αυξηθεί η υγειονομική επίβλεψη σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, να αυξηθεί η διενέργεια τεστ στις πύλες εισόδου με στοχευμένο τρόπο αλλά και στους τουριστικού προορισμούς και να υπάρχει η δυνατότητα ένα ύποπτο κρούσμα να διερευνηθεί γρήγορα. Υπάρχουν γρήγορα μοριακά τεστ με τα οποία πρέπει να εφοδιαστούν οι δημόσιες δομές, να διερευνηθεί άμεσα, να γίνει γρήγορα η ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωσή τους ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς και τοπικών lockdown και βεβαίως να αποτρέψουμε το σενάριο μιας γενικευμένης έξαρσης η οποία θα μας βάλει σε μια νέα περιπέτεια»

Τα παραπάνω όπως σημείωσε απαιτούν «επιπλέον μέτρα θωράκισης του συστήματος υγείας τα οποία δεν έχουν γίνει» και αναφέρθηκε στις έκτακτες προσλήψεις, τονίζοντας την ανάγκη για «μόνιμου χαρακτήρα παρέμβαση που θα θωρακίσει το σύστημα υγείας και θα αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στη δημόσια περίθαλψη».

Ζητούμενο αποτελεί, όπως σημείωσε ο κος Ξανθός να υπάρχει διαρκής εγρήγορση, εγκυρότητα και αξιοπιστία στην ανακοίνωση των στοιχείων αλλά και την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να παρουσιάσει στη Βουλή την εκτίμηση κινδύνου της πανδημίας προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προβλέψεις. Ξεκαθάρισε επιπλέον: «Δεν μπορεί να υπάρχει δίλλημα ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Αυτά τα δύο θα πρέπει να πάνε μαζί αλλιώς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και στα δύο . Τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας δεν πρέπει να υποχωρήσουν , πρέπει να υπάρξει εκ νέου ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να μην υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και μια υποτίμηση του κινδύνου και ταυτόχρονα απαιτούνται μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο κος Ξανθός οι «κρίσεις δημόσιας υγείας για να αντιμετωπιστούν θέλουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις».

«ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ»

Όπως επεσήμανε ο κος Ξανθός, σε διασυνοριακές κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως είναι η πανδημία του κορωνοΐού: «δεν υπάρχουν ασφαλείς χώρες, καμία χώρα δεν είναι θωρακισμένη» και πρόσθεσε: «Είναι ένα διαρκές στοίχημα να βελτιώνουμε τη λειτουργία του συστήματος υγείας, τους μηχανισμούς επιτήρησης και ελέγχου και να επενδύουμε πόρους στη δημόσια περίθαλψη. Να ακούσουμε ξανά περισσότερο τους επιστήμονες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα