«Πρέπει να είμαστε αρκετά φειδωλοί, όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες». Ετσι, είχε γράψει σε άρθρο του ο κ. Τσακαλώτος στο ΤVXS μέρος του οποίου επανεμφανίστηκε από τον ίδιο στο facebook του, διαφωνώντας με τον όρο “πολιτικός απατεώνας” που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της Αξ/κής αντιπολίτευσης, έδωσε αυτό το στίγμα σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ χαρακτηρίζοντας έτσι τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο λόγος διότι όσες υποσχέσεις έδωσε προεκλογικώς δεν εξεπλήρωσε καμία με σπουδαιότερη την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οχι μόνο δεν την κατάργησε και καλώς έκανε, αλλά υπεδέχθη τον νεοεκλεγέντα πρ/ργό Ζάεφ παρέχοντάς του αμέριστη συμπαράσταση.
Ετσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου εσωκομματικής εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί στην Κουμουνδούρου πίσω απ’ την εμφάνιση Τσακαλώτου διέκριναν μια υποβόσκουσα κόντρα Τσίπρα – Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε, ότι «έχει διαρραγεί η μεταξύ μας εμπιστοσύνη». Μια άλλη αιτία φέρνει τον πρώην υπ. Οικονομικών να είναι στενοχωρημένος και να διαφωνεί με τον ανασχηματισμό των τομεαρχών. Στη θέση του διορίσθηκε η κα Αχτσιόγλου η οποία επρόσκειτο και επηρεάζετο από τον κ. Ευκλείδη και τώρα έγινε προεδρική. Φαίνεται ότι ο πρώην έμπιστος του κ. Τσίπρα βαφτίστηκε φορέας κρίσης που επιφέρει πολιτικό κόστος. Ισως γι’ αυτό εκφράστηκε για πρώτη φορά η αδελφή του πρ/ργού, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος δημοσίως, ότι «όποιος έχει θέμα με τη γραμμή, μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του».
Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν ακολούθησε την τακτική του Ανδρέα για όποιο στέλεχος του τον αμφισβητούσε, που δήλωνε την επομενη ότι «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Ομως δεν την έχει ακόμα γλυτώσει ο επικεφαλής της κίνησης “53+”. Συγκροτήθηκε Επιτροπή Δεοντολογίας από τέσσερα στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο, κάτι σαν το άχαρο “πειθαρχικό” να αναλάβει το δυσάρεστο έργο της τιμωρίας, όσων αμφισβητούν τις επιλογές της ηγεσίας.
Ετσι δρομολογείται το “φάγωμα” του πρώην υπ. Οικ/κών που είναι επιθυμία σημαντικών στελεχών του κόμματος.
Ο κ. Τσακαλώτος δημιουργεί ένα σημαντικό πόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας εδώ και πολλούς μήνες περισσότερη δημοκρατία μέσα στο κόμμα, το οποίον κάθε μέρα που περνάει γίνεται “αρχηγοκεντρικό”. Αν ο προσδιορισμός “πολιτικός απατεώνας” συζητούνταν, πριν ειπωθεί, σε κάποιο πολιτικό όργανο, ή συνεδρίαση, θα μπορούσαν, όσοι διαφωνούσαν, να εκφράσουν τα σχόλιά τους, να εκφέρουν τις αντιρρήσεις τους και να μην εκτραχύνονταν τα πράγματα.
Αμυδρά διακρίνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Οι διαγραφές δεν διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον, η δε δημιουργία του νέου οργάνου της Επιτροπής Δεοντολογίας θα προκαλέσει εντάσεις, οι οποίες πρέπει ν’ αποφεύγονται στις παρούσες συνθήκες. Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά βρίσκεται προβληματισμένος με τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Είναι αντιμέτωπος με το δίλημμα, να διαγράψει τον Τσακαλώτο, προκαλώντας μια νέα διάσπαση στην αριστερά μετά τους “Λαφαζανήδες”, την Κωσταντοπούλου κ.ά. ή να αγνοήσει όσα του καταμαρτυρεί ο πρώην υπουργός του.