Μέρα χαράς για τους απανταχού κρεατολαγνους. Οι παρέες μαζεύονται για να γιορτάσουν και να ξεδώσουν λίγο σε κάποιο φιλικό σπίτι η σε κάποια ταβέρνα, άλλωστε μετά την Tσικνοπέμπτη αρχίζει σταδιακά η νηστεία για το Πάσχα .
Για μια επιτυχημένη απολαυστική και νόστιμη μέρα φροντίζουμε πάντα να συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα τοπικό κρασί από τα εξαιρετικά οινοποιία της περιοχής μας.
Φροντίζουμε να προμηθευτούμε από τον κρεοπώλη μας το κατάλληλο κρέας που προτιμάμε. Αν θέλουμε να παραμείνουν ζουμερά τα παϊδάκια και οι σπαλομπριτζόλες δεν τα χτυπάμε. Φροντίζουμε να τα μαρινάρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξυμελο και με τα υπέροχα αρωματικά βότανα της κρητικής γης, αφού ψηθεί το κρέας το αποσύρουμε από την ψησταριά.
Αν θέλουμε να έχουμε μια βελούδινη γεύση του προσθέτουμε μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για 5-6 λεπτά. Συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά του Χειμώνα, όπως πράσα, πατζάρια, κουνουπίδι, καρότα, ρέβες η βραστά χόρτα όπως ροδίκιο, ασκρολίμπους, σταμναγκάθι.
Αν προτιμήσουμε πατάτες τηγανητές ας θυμηθούμε τη ξεχασμένη γεύση από πατάτες τηγανιτές της γιαγιάς που ήταν παρασκευασμένες (τηγανισμένες) σε έχτρα παρθένο ελαιόλαδο που δίνει μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και παραμένει ζουμερή εσωτερικά, δεν χρησιμοποιούσαν χαρτί κουζίνας για να στεγνώνουν οι πατάτες καθώς το συγκεκριμένο χαρτί δεν υπήρχε, άλλωστε είναι από ανακυκλωμένο χαρτί χημικά λευκασμένο.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια κλαδάκια μυρτιάς, λεμονόφυλλα,νερατζόφυλλα, η δεντρολίβανο, με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ιδιαίτερα νόστιμες πατάτες.
* Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι Chef M.A.I.Ch,
Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας