Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τσικουδιά και τσίπουρο. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για την υγεία;

Το τσίπουρο για τη Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα, όπως και η τσικουδιά για την Κρήτη, είναι ποτά συνδεδεμένα με τη φιλοξενία του τόπου.

Πολλοί πιστεύουν ότι η τσικουδιά και το τσίπουρο είναι ακριβώς το ίδιο ποτό.
Η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν πολύ, όμως ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει.
Η τσικουδιά ή ρακή, είναι το αποτέλεσμα μίας και μόνο απόσταξης. Το τσίπουρο χρειάζεται δύο αποστάξεις, στην δεύτερη προστίθεται γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά υλικά.
Εκτός από το γλυκάνισο ή τα άλλα αρωματικά, η ρακή και το τσίπουρο δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά.

Οφέλη στην υγεία
Εάν ρωτήσετε κάποιον Κρητικό, θα σας προτείνει να «πιείτε μια ρακή» για όποια πάθηση και να αντιμετωπίζετε.
Τα κρητικά γιατροσόφια, θέλουν τη ρακή να νικάει όλες τις ασθένειες.
Στην πραγματικότητα, τόσο η ρακή όσο και το τσίπουρο, αν καταναλωθούν με μέτρο δηλαδή 1-2 σφηνάκια, έχουν οφέλη για την υγεία, μιας και είναι καθαρά ποτά χωρίς χημικές προσθήκες.
Αρτηριακή πίεση: Η προσεκτική κατανάλωση προκαλεί αγγειοδιαστολή, λόγω της ποσότητας αλκοόλ και ρίχνει την πίεση.
Αντιμικροβιακή δράση: Ως ποτά, το τσίπουρο κι η ρακή, έχουν αντιμικροβιακή δράση.
Γι’ αυτό και επικρατεί η άποψη ότι καταπολεμούν το κρυολόγημα και τον πυρετό.
Καρδιαγγειακά: Βελτιώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, χοληστερόλης, γι’ αυτό και περιορίζει τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Επιπλέον διατηρείται η καλή κυκλοφορία του αίματος.
Αντιπηκτική δράση: Η ήπια κατανάλωση, περιορίζει τον σχηματισμό θρομβώσεων, καθώς μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων.

 

Διαβάστε περισσότερα στο valueforlife.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγαπητοί φίλοι της Συντακτικής Ομάδας των “Χ.Ν.”, “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” και τις καλύτερές μας ευχές για υγεία και κάθε δημιουργική προσπάθεια. Ωστόσο, όσο αφορά το θέμα της “τσικουδιάς” ή ρακής με το “τσίπουρο”, παρά την ομοιότητα των ποτών αυτών -δηλαδή εν μέτρω συντελούν κάπως στην καλή υγεία και…. σε ποσότητα αμφότερα “σκοτώνουν”- υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσά τους:
    1.- Η τσικουδιά παράγεται από τα “απομεινάρια” της έκθλιψης των σταφυλιών για κόκκινο ή άσπρο κρασί κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που περιέχει μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, ενώ το τσίπουρο από ολόκληρο το “τζαμπί” του σταφυλιού, λευκού κατά προτίμηση, κι όχι από τα “στέμφυλλα ή στράφυλλα”, όπως τα ακούω κάπως έτσι.
    2.- Σίγουρα, στην παραγωγή γνήσιου τσίπουρου γίνεται “διπλή βράση” και
    3.- Η κύρια διαφορά έγκειται στην ποσότητα οινοπνεύματος που περιέχουν τα ποτά: το τσίπουρο περιέχει, τουλάχιστο, διπλάσια η πολλαπλάσια ποσότητα οινοπνεύματος από ό,τι η τσικουδιά. Στα νεανικά μου αλλά και πέτρινα τότε χρόνια, στον κάμπο της Βεροίας κι όχι μόνο, το “ευγενές” τσίπουρο θέριζε πολλές ανθρώπινες ψυχές [κίρρωση ήπατος], αφού το έπιναν σχεδόν “ξεροσφύρι”. ¨”Εμείς” οι Κρητικοί είμαστε τυχεροί, γιατί δεν μας απολείπονται οι καλοί μαζέδες και οι ξηροί καρποί. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω είναι γενικές γνώσεις, αφού δεν είμαι ειδικός. Με φιλική διάθεση κι εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα