Δικαιολογία ζητούσε ο κ. πρωθυπουργός να τ’ ακούσουν οι Ελληνες, αλλά και το ευρωπαϊκό “ιερατείο”, αν δεν μπόρεσε να τους τα πει ευθέως στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Την ευκαιρία του την έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος. Αν και η συζήτηση έγινε σε σχετικά υψηλούς τόνους, δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις για τον πρώην ευρωβουλευτή, η πορεία του οποίου στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν πετυχημένη. Στην “ώρα του πρωθυπουργού” ετέθησαν ερωτήματα, όπως π.χ. αν ανελήφθησαν δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση αντιμετώπισης των προσφύγων, αν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτησή τους, πώς θα εξασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή, ώστε να μην αναπτυχθούν ακραίες καταστάσεις ξενοφοβίας, αν πρόκειται για προσωρινή φιλοξενία ή για προβλεπόμενη ένταξη στην κοινωνία και αν παραχωρήθησαν ορατά αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Βρήκε αφορμή ο κ. Τσίπρας, συναισθηματικά φορτισμένος, να πει επισήμως και εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας στους Ευρωπαίους, ότι τηρούν μία τελείως υποκριτική κατάσταση. Δεν νοείται στον κόσμο να υπάρχουν σκέψεις “κοστολόγησης της ανθρώπινης ζωής”.
Επεσήμανε την “ανικανότητα” της Ευρώπης ν’ αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα”. Το δράμα της προσφυγιάς δεν επιλύεται με απάθεια. Ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον.
«Είναι υποκριτικά κροκοδίλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου… Μαζί με τις σορούς το Αιγαίο ξεβράζει και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό… Και βέβαια δεν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή. Πόσο κοστολογείται ένα παιδάκι 5 χρονών, που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου… μια αγκαλιά ανθρώπινη, μια κουβέρτα ζεστασιάς… Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους, σ’ αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ο ελ. λαός είναι φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σ’ αυτούς που πεθαίνουν στην αυλή μας. Λοιδορούν την Ελλάδα που αγωνίζεται να βρει τρόπο να υπερασπισθεί αξίες σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα… αξίες μακριά από μισαλλοδοξίες, που επιδεικνύουν οι ακραίες πτέρυγες της Βουλής και που πολλές φορές υιοθετούν και κάποιοι απ’ την παράταξή μας…».
Εκανε ο πρ/ργός νύξεις συναίνεσης. Η Ευρώπη δείχνει ότι θέλει να φανεί αλληλέγγυος με ευαισθησία για το μεταναστευτικό. Μόνο οι Βρυξέλλες, γιατί οι Ανατολικοί όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά σαμποτάρουν κάθε αλτρουϊστική προσπάθεια των Δυτικών. Εκεί υπάρχουν ρατσιστικές τάσεις με συρματοπλέγματα. Εχουμε μια Ευρώπη διχασμένη μεταξύ ευαισθησίας και υποκρισίας μέχρι που οι Ούγγροι προτείνουν να σταλεί και δικός τους στρατός να φυλάξει τα σύνορά μας.
Δεν ακούστηκε, όμως, να ρωτάει κάποιος Ευρωπαίος, αν συνελήφθη έστω και ένας Τούρκος δουλέμπορος, αν κατασχέθηκε κάποιο δουλεμπορικό σαπιοκάραβο.
Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η πρωτογενής αιτία του προβλήματος είναι ο πόλεμος στη Συρία και η δευτερογενής η Τουρκία, που δεν φυλάσσει τα σύνορά της. Υπάρχει σκοπιμότητα. Οχι ότι δεν μπορούν. Δημιουργούν τετελεσμένα να τα εκμεταλλευθούν. Δεν έχει άδικο ο πρ/ργός, όταν λέει, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει υποκριτικά το πρόβλημα με την Τουρκία. Και αυτό είναι που τον ανησυχεί.
Οι Ευρωπαίοι της Ανατολής συμπεριφέρονται προκλητικά, όπως ο υπ. Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο. Στη συνάντηση, που είχε στην Αθήνα με τον ομόλογό του κ. Κοτζιά, ξεκαθάρισε ότι «αντί να επιτιθέμεθα και να επικρίνουμε ο ένας τον άλλον, να βρούμε κοινές λύσεις». Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι πιο ασφαλείς, απ’ όσο στη Συρία, που γίνεται πόλεμος και κατόπιν τούτου να μείνουν στην Ελλάδα. Είναι τόσο στεγνή και τεχνοκρατική η γλώσσα τους, που δεν αισθάνονται για ποιο πράγμα κουβεντιάζουν. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αλλά και τα πάντα να εμποδίσουν τα κύματα των μεταναστών προς τον Βορρά.
Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας φαίνεται πιεσμένος, διότι καταλαβαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος πρέπει να το φορτωθεί η Ελλάδα και ο ίδιος που την εκπροσωπεί.