Θα συμφωνήσουμε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, που απ’ το Ταλίν της Εσθονίας σημείωσε ως θετικό το γεγονός «ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια»!
«Μου έκανε εντύπωση», είπε επίσης, «ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Δ.Ν.Τ., μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες». Αν, λοιπόν, η παρατεταμένη ελληνική κρίση έδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η Ε.Ε., αν θέλει πράγματι να αποτελεί μια “Ενωση Ευρωπαϊκή”, θα πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο εσωτερικό της. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Επομένως μια μελλοντική προσφυγή στο ΔΝΤ ή η διατήρησή του για 8η χρονιά στην Ελλάδα, θα πρέπει εφεξής να είναι περιττή και να χαρκατηρίζεται ευθύς εξαρχής ως «ανθενωτική» για ολόκληρη την Ε.Ε.
Αν θυμάμαι καλά, ο κ. Τσίπρας, που τώρα εκστομίζει ανέξοδα φιλοευρωπαϊκά σλόγκαν με το βλέμμα σταθερό και διορατικό στραμμένο σε ένα μέλλον που θα καθορίζουν οι μεγάλοι ηγέτες σαν τον ίδιον, έψαχνε λύσεις στην Λατινική Αμερική, στην Ρωσία, στην Κίνα. Ακόμα και ο Χαμαιλέοντας θα ζήλευε αυτόν τον τύπο.