Άγχος. Φόβος. Κατάθλιψη. Ανασφάλεια. Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατακλύζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων στο άκουσμα των λέξεων “κορωνοϊός”, “εγκλεισμός”, “καραντίνα”, “lockdown”…
H αλήθεια είναι πως οι αλλαγές που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι τεράστιες και το γεγονός αυτό μπορεί να τις καθιστά δύσκολα διαχειρίσιμες. Ωστόσο, ποιο το όφελος της καταθλιπτικής διάθεσης, της απαισιοδοξίας για το μέλλον, της ανασφάλειας, ακόμα και του θυμού; Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει σαν δεδομένο ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Δεν είναι για λίγους, είναι για όλους. Όλοι μας οφείλουμε να προσέξουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων, για να μπορούμε να τους ξαναδούμε χαρούμενους και ευτυχισμένους όταν παρέλθει η επικρατούσα τάξη πραγμάτων.
Μέσα από τα μάτια ενός μαθηματικού θα μπορούσαμε να δούμε τις συνέπειες του κορωνοϊού σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα. «Έστω ότι έχω 3.000 κρούσματα ημερησίως από τα οποία τα 30 κατά μέσο όρο καταλήγουν σε θάνατο και τα 500 χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι ΜΕΘ που έχω διαθέσιμες είναι περίπου το 1/3 των κρουσμάτων. Τι πρέπει να κάνω για να έχω όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα στις ΜΕΘ για να νοσηλευτούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη;» Πριν προχωρήσω στη λύση διαβάζω καλά το πρόβλημα και ελέγχω τα δεδομένα. Έτσι λέμε στα παιδιά! Χωρίζω αυτά που ξέρω από αυτά που ψάχνω να βρω και βάσει των δεδομένων προχωρώ. Η απάντηση που αναμένεται να δοθεί είναι δύσκολη αλλά αποτελεί μονόδρομο. Θα μείνουμε σπίτι για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα, ιδιαίτερα όταν πλήττεται η οικονομία και ανακύπτει βιοποριστικό πρόβλημα. Θα ήταν καλό όμως, εφόσον δεν έχουμε άλλη λύση στο πρόβλημα να περιφρουρήσουμε την ψυχική μας υγεία, να την ενδυναμώσουμε και να μην την αφήνουμε να γίνεται βορά των τοξικών ειδήσεων.
Καθετί σ’ αυτόν τον κόσμο έχει θετική και αρνητική πλευρά. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να κινηθούμε και να εστιάσουμε στη θετική όψη των πραγμάτων. Η κοινή λογική, βέβαια, θα αντιταχθεί σ’ αυτή την άποψη υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει θετική πλευρά σε μια περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχει. Πρώτα απ’ όλα ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη είναι ανεπτυγμένη σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να εντοπίσει τον «εχθρό», να μας ενημερώσει και να μας προφυλάξει. Κοιτάζοντας στο παρελθόν βλέπουμε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές να χάνονται από κάποια αρρώστια – η πανώλη, για παράδειγμα κόστισε 100-200 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στη μακραίωνη πορεία της και η ισπανική γρίπη άφησε περισσότερα
θύματα από αυτά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου- επειδή ακριβώς δεν ήξεραν εξαρχής από πού προέρχεται και πώς αντιμετωπίζεται. Τα λιγοστά μέσα και ο μικρός αριθμός ιατρών άφηναν περιθώρια απόδοσης των ασθενειών στη θεϊκή τιμωρία ή σε αστρολογικές εξηγήσεις. Έχουμε την τύχη λοιπόν να γνωρίζουμε από τι πρέπει να προφυλαχθούμε και με ποιους τρόπους. Επιπρόσθετα, έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε στο σπίτι μας και να επικοινωνούμε με τους φίλους και τους συγγενείς σε όσο μακριά κι αν βρίσκονται χάρη στο θαύμα της τεχνολογίας που έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Αν η σημερινή πραγματικότητα συνέβαινε είκοσι χρόνια νωρίτερα σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν υπήρχε σε κάθε σπίτι, θα ήταν ακόμα πιο σκληρή. Επομένως, θα μπορούσαμε να αισθανθούμε τυχεροί που έχουμε την τεχνολογία σύμμαχό μας.
Επιπλέον, αυτό το διάστημα μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη όλα τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και που μας προκαλούν άγχος και να έρθουμε πιο κοντά με τα μέλη της οικογένειάς μας που λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής μπορεί να είχαμε ελαφρώς παραμελήσει. Έχουμε χρόνο να μιλήσουμε, να κάνουμε όνειρα για το μέλλον, να ακούσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του συντρόφου μας, του αδελφού μας ή του παιδιού μας. Μπορούμε, επίσης, να γράψουμε τις σκέψεις μας. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας να καταγράφετε εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα εν είδει ημερολογίου. Αν έχετε άγχος θα σας βοηθήσει να το εξωτερικεύσετε και να χαλαρώσετε. Παροτρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν ένα βιβλίο που σκονίζεται στη βιβλιοθήκη, δώστε τους το έναυσμα να τραγουδήσουν ή χορέψτε μαζί. Δώστε τους κίνητρα να ζωγραφίσουν, χωρίς να σας νοιάζει αν θα λερώσουν όλο το σπίτι. Φτιάξτε μαζί ένα γλυκό και απολαύστε το. Δείτε μια ωραία ταινία ή ξεκινήστε μια σειρά αγκαλιασμένοι στον καναπέ. Διαβάστε ένα παραμύθι και μετατρέψτε το σε θεατρικό παιχνίδι μοιράζοντας ρόλους σε κάθε μέλος της οικογένειας. Δημιουργήστε κατασκευές με πράγματα που έχετε μέσα στο σπίτι ή ανακυκλώσιμα υλικά. Χριστούγεννα έρχονται! Σίγουρα θα βρουν τρόπους τα παιδιά να φτιάξουν καινούρια στολίδια! Κατεβείτε στον κήπο να περιποιηθείτε τα λουλούδια ή φυτέψτε ένα νέο φυτό. Παίξτε ένα επιτραπέζιο και γελάστε με την ψυχή σας. Φροντίστε το κατοικίδιό σας και παίξτε μαζί του. Ίσως κι εκείνο να αισθάνεται τυχερό που σας βλέπει περισσότερο αυτό το διάστημα! Φροντίστε να περάσετε τόσο καλά, ώστε όταν θα σας ρωτούν στο μέλλον για το τι κάνατε στην καραντίνα να έχετε να τους πείτε πολλά όμορφα πράγματα. Στο τέλος, μην ξεχάσετε να νιώσετε τυχεροί για όλα αυτά που καταφέρατε να ζήσετε μαζί με τους αγαπημένους σας.
Ακόμα και την περίοδο αυτή έχουμε την επιλογή να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο! Αν θέλουμε…