Τους κρύους μήνες του χειμώνα 50 με 100 καραχαρίες υπολογίζεται ότι βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της Χαντίρα, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ. «Τόσους πολλούς σταχτοκαρχαρίες και σκοτεινόχρωμους καρχαρίες, σπάνια μπορεί να δει κανείς μαζεμένους» λέει ο ειδικός ερευνητής Εγιάλ Μπιγκάλ από το πανεπιστήμιο της Χάιφα. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με το τι είναι αυτό που έλκει του καρχαρίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα τελευταία 100 χρόνια το 95% των καρχαριών έχουν εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Εγιάλ Μπιγκάλ. Ο λόγος είναι ότι επειδή αγαπούν τα αβαθή νερά κοντά στις ακτές γρήγορα αλιεύονταν από τους ψαράδες. Εκτός αυτού η αναπαραγωγή των σταχτοκαρχαριών καθυστερεί πολύ και για το λόγο αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο τόπο.
Σύμφωνα με τον ειδικό τα ζεστά νερά είναι προφανώς που τους προσελκύει. Και τα νερά είναι ιδιαίτερα ζεστά εξαιτίας ενός εργοστασίου στην περιοχή, σωλήνες του οποίου καταλήγουν στη θάλασσα. «Πρόκειται για τζακούζι» λέει στη DW γελώντας ο Ισραηλινός επιστήμονας. Εκτός αυτού η περιοχή είναι πλούσια σε ψάρια και μπορεί αυτός να είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο καταλήγουν εκεί οι καρχαρίες. Οι επιστήμονες κατάφεραν πάντως να βάλουν πάνω στους καρχαρίες ειδικούς ανιχνευτές για να μπορούν να εντοπίζουν το δρόμο που ακολουθούν. Κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν τον επόμενο χρόνο και πάλι στη Χαντάρα.
Οι καρχαρίες σημαντικοί για την ισορροπία της φύσης
Ο Εγιάλ Μπιγκάλ συλλέγει μαζί με τους συναδέλφους του εκτός από αίμα και ιστό και υπερήχους από καρχαρίες. Οι συνθήκες για να στήσουν ένα «εργαστήριο» στη φύση είναι ιδανικό στις ακτές της Χαντίρα. Μπορούν να εξετάζουν τους καρχαρίες χωρίς να τους παίρνουν μακριά από φυσικό τους περιβάλλον και το νερό.
Το θέαμα με τους καρχαρίες είναι όμως ελκυστικό και για τους δύτες και τους τουρίστες. Μπορεί κανείς να δει τους καρχαρίες και από την παραλία. Για τον Ισραηλινό επιστήμονα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσει στον κόσμο γιατί οι καρχαρίες είναι χρήσιμοι για την ισορροπία της φύσης. Μπορούν να καταβροχθίζουν άρρωστους πληθυσμούς ψαριών και έτσι επέρχεται μια ισορροπία.
Οι καρχαρίες θα μείνουν και φέτος στις ακτές της Χαντίρα μέχρι και τον Μάιο μετάθα φύγουν να αναζητήσουν πιο ψυχρά νερά.