Αυτό το οποίο χαρακτήρισε το φετινό θέρος ήταν η εκρηκτική παρουσία κάποιων εντόμων τα οποία ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων όπως οι τζίτζικες (τέττιξ ο κοινός/Cicada plebeja) και μερικά είδη πεταλούδων!
Oι πολλές βροχές αλλά και η ύπαρξη βροχής ακόμη μέχρι και στα μέσα Ιουνίου δεν ευνόησε π.χ. τον δάκο σε συνδυασμό με τους καύσωνες του Ιουλίου. Ευνόησε όμως π.χ. την εξάπλωση της χελιδονοουράς (Papilio machaon), της πλευστής πεταλούδας (Iphiclides podalirius) και της λεμονοπεταλούδας (Gonepteryx rhamni) από την οικογένεια των πεταλούδων με εντυπωσιακά χρώματα!
Έχουν περιγραφεί και ταξινομηθεί έως τώρα πάνω από ένα εκατομμύριο είδη ζώων. Τα πιο πολλά απ’ αυτά είναι ασπόνδυλα και κυρίως έντομα, τα οποία και υπολογίζονται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο! Τα ασπόνδυλα (εκτός των εντόμων) αριθμούν 232.000 είδη. Τα σπονδυλωτά αριθμούν πάνω από 40.000 είδη: 20.000 ιχθύες, 8.600 πτηνά, 6.000 ερπετά, 5.000 θηλαστικά και 1.500 περίπου αμφίβια. Φυσικά, όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση και όχι οριστικοί γιατί συνεχώς ανακαλύπτονται νέα άτομα, κυρίως ανάμεσα στους ιχθείς και στα ασπόνδυλα, ιδιαίτερα δε στα έντομα, από τα οποία σχεδόν καθημερινά περιγράφονται και ονομάζονται καινούρια είδη.
(Η άλλη κατηγορία ασπόνδυλων είναι τα μαλάκια, όπως το χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά κ,λπ.)
Από τις πιο εντυπωσιακές σε μέγεθος και χρώματα πεταλούδες που υπάρχουν στα Χανιά είναι αυτές που προαναφέρθηκαν. Η χελιδονοουρά ή βασιλιάς έχει άνοιγμα πτερούγων από 6 έως 8 εκατοστά! Απαντάται σ’ όλη την Ευρώπη (εκτός Ιρλανδίας) από τις θαλάσσιες ακτές έως 2.000 μ. ύψος. Πετά από Απρίλιο έως Οκτώβριο σε 2-3 γενιές. Σε μεγάλο υψόμετρο συνήθως μία γενιά. Ξεχειμωνιάζει ως κουκούλι πάνω σε κλαδάκι φυτού. Το υποείδος της Σκανδιναβίας φέρει λιγότερο έντονο κίτρινο. Η πλευστή πεταλούδα ή βασίλισσα έχει άνοιγμα πτερούγων 6 έως 7,5 εκατοστά. Το θηλυκό είναι κάπως μεγαλύτερο από το αρσενικό. Απαντάται στη νότιο Ευρώπη, κυρίως. Βορείως των Αλπεων μόνο τοπικά σε περιοχές με ιδιαίτερο ήπιο κλίμα και στα ορεινά μέχρι τα 1.600 μέτρα. Πετά από Απρίλιο έως τέλος Αυγούστου σε 1-2 γενιές.
Η κάμπια της είναι ασυνήθιστα χονδρή, πράσινη με φαιά στίγματα και δύσκολα ανακαλύπτεται. Ξεχειμωνιάζει και αυτή ως κουκούλι με τη διαφορά ότι το χειμωνιάτικο κουκούλι είναι καφετί ενώ το θερινό πράσινο!
Τα αρσενικά και των δύο προαναφερόμενων ειδών συγκεντρώνονται γύρω από κορυφές λόφων και περιμένουν να περάσουν τα θηλυκά! Λοφίσκοι με μάραθα πάνω από την Αγία Κυριακή ιδανικός τόπος συνάντησης!
Η πεταλούδα σε χρώμα λεμονιού με πορτοκαλί πάνω στο κίτρινο εσωτερικά των πτερούγων έχει μέγεθος 5 έως 6 cm. Το θηλυκό είναι κιτρονόασπρο έως πρασινόασπρο με πορτοκαλί στίγμα στην κάθε εσωτερική πτερούγα. Τα αρσενικά έχουν πολύ έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Απαντάται σ’ όλη την Ευρώπη, εκτός της βόρειας Ιρλανδίας, Σκοτίας και βόρειας Σκανδιναβίας και στις οροσειρές έως πάνω από 2.000 μέτρα ύψος!
Στους κήπους των Χανίων πετά από Ιούνιο έως Οκτώβριο αλλά μετά τον χειμώνα πετά από Μάρτιο έως Ιούνιο σε μία γενιά. Τα αρσενικά περιπολούν στις ανοιχτάδες με μεγάλη υπομονή, περιμένοντας τα θηλυκά. Κατά το γαμήλιο πέταγμα προπετά το θηλυκό, και ακολουθεί το αρσενικό σε σταθερή απόσταση. Το ζευγάρωμα και η εναπόθεση αυγών γίνεται ως επί το πλείστον τον Απρίλιο και κλείνει έτσι ο κύκλος ζωής της πεταλούδας αυτής.
Η λεμονοπεταλούδα είναι η μακροβιότερη ευρωπαϊκή πεταλούδα και ζει 10-11 μήνες! Ξεχειμωνιάζει ως πεταλούδα και όχι ως κουκούλι! Ενα είδος προστατευτικού υγρού στον χυμό του σώματος την εμποδίζει να παγώσει τον χειμώνα!
Τι να πει βέβαια κανείς και για τα τζιτζίκια, των οποίων η προνύμφη μεγαλώνει μέσα στο έδαφος! Στα Χανιά το είδος τέττιξ ο κοινός μένει 2-3 έτη μέσα στο χώμα. Μετά τρυπά το χώμα και εμφανίζεται ως τζιτζίκι μεγέθους έως 5 cm.
Αν δείτε φέτος τρύπες στο χώμα, είναι από τα πολλά τζιτζίκια που εμφανίστηκαν! Τραγουδά μόνο το αρσενικό. Στην Κίνα και άλλα μέρη του πλανήτη μας υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα είδη τζιτζικιών που μπορούν να μείνουν μέσα στο χώμα έως 20 χρόνια! Άλλο ευρωπαϊκό είδος τζίτζικα είναι ο Θιβικός ο αιματώδης (Tibicen haematodes) μήκους έως 4 εκατοστών. Τελευταία εξετάζεται αν ο τζίτζιξ μπορεί να είναι φορέας ενός μικροβίου που ήλθε από την Αμερική, του Xylela fastipiosa, και το οποίο ξηραίνει κυρίως τις ελιές σε Πορτογαλία, Γαλλία, και Ιταλία!
Εύχομαι να μην είναι, γιατί είναι πολύ συμπαθητικό έντομο!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.