Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τζούλιαν Ασάνζ

Η σύλληψη απ’ τις βρετανικές αρχές του ιδρυτή των WikiLeaks “Παγκοσμίου υπερκοριού” Τζούλιαν Ασάνζ στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατόπιν άρσεως της ασυλίας του από τον πρόεδρο Λενίν Μορένο, ήταν κεραυνός εν αιθρία. Συνέβη λόγω σειράς παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων, που εξέθεταν τον Ισημερινό. Η Guardian δημοσίευσε ότι ακόμα και Ρώσοι πολιτικοί τον επεσκέπτοντο, ότι έχει εκθέσει τις επικοινωνίες της Πρεσβείας και επιπλέον ότι το κόστος προστασίας του, που ανήλθε στα 5.000 $ ήταν υπερβολικό!
Μέσα σε λίγες ώρες η σύλληψη έκανε το γύρο του διαδικτύου. Ο πρόεδρος του Ισημερινού σταμάτησε την παροχή ασύλου, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα εκδοθεί σε χώρα που ισχύει η θανατική ποινή. Το γεγονός απετέλεσε το πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα, επισκιάζοντας ακόμα και την εξέλιξη του “Brexit”.
Το θέμα ξεκίνησε απ’ την Αυστραλία απ’ όπου κατάγεται, όταν σε ηλικία 16 ετών χάκαρε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, κρίθηκε ένοχος για 30 αδικήματα, δήλωσε ένοχος για 25 και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2006 πήρε τεράστιες διαστάσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, απ’ τις οποίες κατηγορήθηκε για συνωμοσία. Μετά 4 χρόνια εκυκλοφόρησε βίντεο που έδειχνε βομβαρδισμούς από δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και Ιράκ, δόθηκαν δε στη δημοσιότητα 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα με αποδέκτες Αμερικανούς, που αφορούσαν την πολιτική των ΗΠΑ, και αποκαλύψεις άλλων χωρών μεταξύ αυτών και την Ελλάδα για τη χρεωκοπία και για σκάνδαλα. Εφερε στο φως κρυφά παζάρια, ότι θα γινόταν επιλεκτική επέκταση των χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο, όταν συζητούνταν τα Μ.Ο.Ε. και ότι θα κατέφευγαν στη Χάγη για μια συμφωνία – πακέτο.
Κατά σύμπτωση το 2010 κατηγορήθηκε για σεξουαλικό βιασμό στη Σουηδία και για να μην δικαστεί παραδόθηκε στη Βρετ. Αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό. Το 2012 κατέφυγε στην Πρεσβεία του Ισημερινού, που του παρεσχέθη άσυλο, για να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Τώρα, οι συγγενείς της βιασθείσας ζήτησαν απ’ το Λονδίνο την έκδοσή του και απ’ τις δικαστικές αρχές της Σουηδίας την ανάσυρση απ’ το αρχείο της υπόθεσης, για να ξαναδικαστεί.
Ο πρώην συνεργάτης της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν και πληροφοριοδότης των WikiLeaks που ζει στη Ρωσία που ζήτησε άσυλο και του το ‘δωσαν, σε δηλώσεις του επικαλέσθηκε απόφαση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, ότι «ενδεχόμενη σύλληψή του θα συνιστούσε αυθαίρετη παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τούτο ερμηνεύεται ως επικοινωνιακή τρομοκρατία για όσους ασχολούνται με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, διότι είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί δημοσιογράφος, επειδή χρησιμοποίησε πληροφορίες, χωρίς ν’ αποκαλύπτει την προέλευσή τους για να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Συνεπώς αν εκδοθεί στις ΗΠΑ δημιουργείται τετελεσμένο για τους δημοσιογράφους που παίρνουν πληροφορίες από ανώνυμους, να εκδίδονται σε χώρες που διώκονται γι’ αυτόν το λόγο. Η αφωνία των Αθηνών σχετικά με την εξέλιξη του Τζούλιαν, πιθανόν να έγινε για να μην δυσαρεστηθούν οι ΗΠΑ που ζητούν την έκδοσή του. Υπ’ όψιν ότι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους για τον Ασάνζ ως «σύμβολο ελευθερίας» πριν το 2015, ο οποίος προτάθηκε για το βραβείο «Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος»!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα