«Αυτονόητη πράξη» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, την εκκένωση της κατάληψης και τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης του κτηρίου με βάση τις αποφάσεις της συγκλήτου του Πολυτεχνείου «με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των κτηρίων και με ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών».
Στη δήλωσή του ο κ. Διγαλάκης αναφέρει:
«Η εκκένωση τού κτηρίου της Μεραρχίας Κρητών, που τελούσε υπό παράνομη κατάληψη από τον Ιούνιο του 2004, ήταν μία αυτονόητη πράξη από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, που, δυστυχώς, καθυστέρησε για 16 χρόνια.
Πλέον, με την εκκένωση του κτηρίου -το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά προβλήματα, γεγονός που είναι γνωστό από το 2009- και την απόδοσή του στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της αξιοποίησής του, μαζί με τα άλλα δύο κτήρια στον λόφο Καστέλι (Τουρκικές Φυλακές, Στρατώνες).
Αξιοποίηση με βάση τις συλλογικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, τόσο με την προηγούμενη, όσο και με τη σημερινή σύνθεση, και με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη ακολούθως με την εταιρεία που προέκυψε μετά από δημόσιο ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Αξιοποίηση με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των κτηρίων και με ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών.
Αξιοποίηση που, όπως πολλάκις έχει επισημανθεί δημόσια, θα έχει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, τόσο για το Πολυτεχνείο Κρήτης, όσο και για την πόλη των Χανίων και την τοπική κοινωνία.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως από τις 29 Ιουνίου 2017 είχε ξεκαθαρίσει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδεικνύοντας πλήρη ακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, «επενδύει» στη λογική και εφαρμόζει τη νομιμότητα, όπως αρμόζει σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος δικαίου, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις θα απαντηθούν με τον δέοντα τρόπο».
Η επόμενη μέρα για τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι στο podcast των “Χ.ν.”
Νέες αντιδράσεις
Στο μεταξύ, νέες αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο ξενοδοχοποίησης των κτηρίων.
Το Συμβούλιο της Κοινότητας Χανίων σε ψήφισμά του τονίζει ότι «σήμερα το συγκεκριμένο κτίριο κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί στο όνομα της τουριστικοποίησης των πάντων προκειμένου να “αξιοποιηθεί” από το Πολυτεχνείο ως ξενοδοχείο» και καλεί «το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συλλογικό φορέα και κάθε πολίτη να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του απο το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού». Τονίζει ότι «τα εν λόγω κτίρια αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων προσκρούει και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης των Χανίων, που επίσης, από το 1988, προβλέπει «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης» για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας οφείλει να τα αξιοποιήσει για σκοπούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Προτάσεις υπάρχουν από το 1977».
Η Επιτροπή Υπεράσπισης Ελεὐθερων Δημόσιων Χώρων και Ιστορικών Μνημείων εκφράζει την αντίθεσή της «σε κάθε προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας». Θεωρεί «αδιανόητη τη μετατροπή της Ακρόπολης των Χανίων σε ξενοδοχείο».
Και τονίζει μεταξύ άλλων: «Όλος αυτός ο χαμός για 360.000 ευρώ μίσθωμα το χρόνο; Το κράτος δεν μπορεί να μεριμνήσει για την επιπλέον χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου Κρήτης; Ποιο δημοτικό συμβούλιο θα υποστηρίξει τον ευτελισμό της πόλης, την απαξίωση των κατοίκων της και την ασέβεια προς την ιστορία της και τον πολιτισμό της». Καλεί δε «όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς να πάρουν επίσημα θέση στο επίμαχο ζήτημα και να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους».
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων καταδικάζειι την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και την εκκένωση των κτηρίων και διεκδικεί «αξιοποίηση με ευθύνη του κράτους των κτηρίων της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, των υπόλοιπων κτηρίων του Πολυτεχνείου όπως η Γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών (Λέσχη στην Πόλη, βιβλιοθήκη, εστίες, χώροι πολιτισμού)».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πως «οι κοινωνικοί και αυτο-οργανωμένοι χώροι θα έπρεπε να αποτελούν κοινωνική παροχή στους πολίτες. Σαν δομές λειτουργούν θετικά στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, στην δημιουργία και λειτουργία δομών αλληλεγγύης, στην ενίσχυση και ωρίμανση του πολιτικού διαλόγου και της δημοκρατίας, και της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας».