Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Β. Διγαλάκης: «Η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη ΝΑ Μεσόγειο»

Κάλεσμα στους πολίτες των Χανίων να στηρίξουν στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο προσωπικά, ώστε να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες «για να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη ΝΑ Μεσόγειο», με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την τοπική οικονομία, απευθύνει ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης.
Mιλώντας στο podcast της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και στην ενότητα “Terra Politica”, ο κ. Διγαλάκης εκφράζει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, τονίζοντας πως η αυτοδυναμία είναι η μόνη λύση.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Ν.Δ. μιλά για
τη θητεία που ολοκλήρωσε και σχεδιάζει την επόμενη

 

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Κάνοντας έναν “μίνι” απολογισμό των πεπραγμένων, του τονίζει χαρακτηριστικά πως «έκανα μια σειρά μεταρρυθμίσεων και δράσεων για τις οποίες πραγματικά είμαι υπερήφανος».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται «κατάργηση του ασύλου της ανομίας και το οποίο πραγματικά από εκεί ξεκίνησαν και σταμάτησαν μια σειρά από πολύ κακές πρακτικές που αμαύρωναν την εικόνα του πανεπιστημίου». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΑΣΟΕ, στην εστία στου Ζογράφου κ.α.
Ξεχωριστή αναφορά από τον κ. Διγαλάκη στη θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης «η οποία έχει το ρόλο να συντονίζει και να εισηγείται στο υπουργείο Παιδείας την στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μειώσαμε τη γραφειοκρατία στα ερευνητικά προγράμματα, κάτι πολύ σημαντικό για να είναι τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά σε διεθνές περιβάλλον».
Συνεχίζοντα την αναφορά του στον χώρο της Παιδείας, ο βουλευτής Χανίων και εκ νέου υποψήφιος, αναφέρεται στις πρωτοφανείς δυσκολίες της πανδημίας που απαίτησαν σχέδιο για την Παιδεία από το μηδέν, ενώ στέκεται στη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια για αλλοδαπούς φοιτητές, τονίζοντας πως «αυτό εντάσσεται στο γενικότερο όραμά μου, το να καταστήσουμε την Ελλάδα αλλά και κυρίως την Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στην ΝΑ Μεσόγειο».
Όπως εξηγεί, το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά μεγάλο. «Είχαμε το πρώτο πρόγραμμα από το ΕΚΠΑ στην “Ιστορία, αρχαιολογία και πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας”, το οποίο έχει ξεκινήσει και πάει εξαιρετικά, η Ιατρική στη Θεσσαλονίκη η οποία τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της για 60 θέσεις είχε 1.000 αιτήσεις και συνεχίζει η Ιατρική του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άρα ο στόχος να κάνουμε την Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο είναι θεωρώ απολύτως εφικτός, το έχει κάνει ήδη η Κύπρος με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς το 15% του ΑΕΠ της Κύπρου είναι από εκεί. Εμείς έχουμε καλύτερο επιστημονικό προσωπικό και στις υποδομές μπορούμε κάλλιστα να το κάνουμε και να έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη στην Κρήτη, στην οικονομία της γνώσης».
Σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που πιστεύει ο Χανιώτης βουλευτής, είναι «η μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια στην πραγματική οικονομία, για τεχνοβλαστούς, το οποίο συμπληρώνει την οικονομία της γνώσης».
Για την καχυποψία – επιφυλάξεις φοιτητών και πανεπιστημιακών σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση πανεπιστημίου – αγοράς εργασίας, ο κ. Διγαλάκης σχολιάζει: «Σε αυτό υπάρχει μια μερίδα της Αριστεράς η οποία έχει την αντίληψη του κρατισμού, είναι αντίθετη σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είναι το ένα κομμάτι στο οποίο είναι λίγα πράγματα που μπορείς να κάνεις, αλλά ένα άλλο κομμάτι θα έλεγα είναι κι η κακή ενημέρωση». Ξεκαθαρίζει δε ότι «δεν έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να επιβάλει στα Πανεπιστήμια ποια προγράμματα σπουδών θα έχουν και τι θα διδάξουν αλλά δεν μπορεί κι η εκπαίδευση να είναι ξεκομμένη από την αγορά εργασίας».
Για το κατά πόσον αυτές οι ιδέες – πρακτικές αφορούν την τοπική κοινωνία των Χανίων, ο κ. Διγαλάκης είναι ξεκάθαρος: «Και βέβαια γιατί για παράδειγμα η έλλειψη εργαζομένων στις επιχειρήσεις είναι μεγάλο πρόβλημα κι ειδικά στον τουρισμό – κι εργαζομένων που είναι πιο εξειδικευμένοι, όπως σεφ. […] Παράλληλα, η έλλειψη επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα».
Έχοντας την εμπειρία από τα χρόνια της διδασκαλίας-Πρυτανείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τάσσεται ξεκάθαρα κατά της κατάργησης της βάσης του “10”, εξηγώντας πως «βάλαμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) για να προφυλάξουμε νέους ανθρώπους από το να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και να μη βγαίνουν ποτέ. Μπαίνανε λοιπόν οι διπλάσιοι στο πανεπιστήμιο κι αποφοιτούσαν 1/10 ενώ στην Ευρώπη αποφοιτά 1 στους 4 κάθε χρόνο. Παράλληλα, δίνουμε εναλλακτικές στους νέους, στην επαγγελματική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας πρώτα θεσμικά και στη συνέχεια ουσιαστικά την επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που παρουσιάζεται στις επιχειρήσεις∙ με δημόσια ΙΕΚ, με το παράλληλο μηχανογραφικό και μια σειρά άλλων μέτρων».
Με αφορμή το ζήτημα αυτό, σχολιάζει και τον κ. Ηλιόπουλο υποψήφιο στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: « ένας πολύ αξιόλογος επιστήμονας, καθηγητής στο Χάρβαρντ, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά στον κόσμο, όπου για να μπεις θα έπρεπε να έχεις 19.9, αν το μεταφέρουμε στα ελληνικά δεδομένα, έρχεται λοιπόν και σου λέει να καταργηθεί η ΕΒΕ και να μπαίνει ένας που ξέρεις ότι δεν θα τελειώσει, είναι τουλάχιστον υποκρισία. Όταν έρχεται κι ο κ. Τσίπρας όμως και λέει «ψηφίστε με και θα την καταργήσω» αυτό θα έλεγα είναι λαϊκισμός χειρίστου είδους, είναι πολιτική απάτη και πραγματικά παίζει με την αγωνία των υποψηφίων σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ζωής τους».
Ξεχωρίζει τέλος, το δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων και την πρωτοβουλία study in Crete «για να γίνει το νησί μας εκπαιδευτικός προορισμός».

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του σε άλλους τομείς, ο κ. Διγαλάκης στέκεται στα θέματα υποδομών του νομού Χανίων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ΒΟΑΚ, φράγμα Ταυρωνίτη, διασύνδεση αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ.
Όσον αφορά τον τουρισμό ο κ. Διγαλάκης σημειώνει πως εστίασε σε δύο θέματα:
•Αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου μέχρι να έρθει το ραντάρ προσέγγισης: «Εκεί πέτυχα με παρεμβάσεις κοινοβουλευτικές αλλά και με επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς να αυξήσουμε τις καθημερινές αφίξεις, συνολικά 35% ανά εβδομάδα που αν κανείς αναλογιστεί ότι κάθε άφιξη δίνει περίπου 100.000 ευρώ στην τοπική οικονομία είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια όφελος», σημειώνει.
•να δοθούν κίνητρα από το αεροδρόμιο για περισσότερες πτήσεις: «έτσι ώστε αφενός να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, αφετέρου να διευκολύνουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού γιατί πραγματικά εκεί πιστεύω είναι το μέλλον. Για να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού στον νομό μας πρέπει να κυνηγήσουμε κι άλλες μορφές τουρισμού, εκπαιδευτικό, αθλητικό, περιπατητικό, πολλά είδη που μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση», σχολιάζει.
Αναφορικά με την πολιτική της Fraport και την κριτική ότι έχουμε πλέον ένα ακριβό αεροδρόμιο, ο κ. Διγαλάκης εξηγεί: «Τα Χανιά είναι μια πόλη που μπορείς να ζήσεις τον χειμώνα, δεν ερημώνουν τον χειμώνα κι ούτε θα ξεκινήσει ξαφνικά ο χειμερινός τουρισμός σε όλο τον νομό, αλλά από την πόλη των Χανίων κι αργότερα θα επεκταθεί κι αλλού. Το θέμα είναι αν κάποιος που θέλει να έρθει τον χειμώνα και να μείνει στα Χανιά ενδεχομένως ένα σαββατοκύριακο θα θέλει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του για τον α’ ή β’ λόγο, άρα χρειάζεται η συνδεσιμότητα με απευθείας πτήσεις όλο τον χρόνο με άλλους προορισμούς για να μπορείς να προσελκύσεις αυτά τα είδη τουρισμού. Αλλά για μένα είναι κομβικό το θέμα του αεροδρομίου για την επέκταση της περιόδου αλλά και για άλλες μορφές τουρισμού».

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Αναφορικά με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ο κ. Διγαλάκης θεωρεί πως «υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού προσωπικά να διατηρήσει τα επίπεδα της νέας ΚΑΠ στα προηγούμενα, 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη περίοδο». Τονίζει δε την ανάγκη «να υπάρξει μια στροφή στην πράσινη μετάβαση, με μηδενικό αποτύπωμα και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, βιολογικές καλλιέργειες, ομάδες παραγωγών, χρήση της τεχνολογίας».
Πώς όμως θα πειστεί ο μέσος αγρότης στα Χανιά να πιστέψει σε ένα τέτοιο μοντέλο; Ο κ. Διγαλάκης απαντά: «Μπορείς να του δείξεις καλά παραδείγματα. Να αξιοποιήσουμε τη γνώση που υπάρχει στα ιδρύματά μας εδώ δηλαδή και το Πολυτεχνείο για την χρήση της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα και το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Υποτροπικών για να δώσουν κατευθύνσεις στους νέους αγρότες και να τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν τα μέτρα και τις δράσεις που θα υπάρχουν για να οδηγηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Διακυβέρνηση εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων

Για τις συνθήκες στις οποίες κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Διγαλάκης σχολιάζει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι εξωγενείς κρίσεις,ό πως «η πανδημία, η μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, οι προκλήσεις από την Τουρκία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που οδήγησε σε αυτό το κύμα ανατιμήσεων… » . Εξηγώντας αναλυτικά τους τρόπους αντίδρασης της κυβέρνησης, ο κ. Διγαλάκης σχολιάζει: «Γίνανε όλα τέλεια; Φυσικά κι όχι κι ούτε έχουν ολοκληρωθεί. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης ήταν ότι δεν δίσταζε να αναγνωρίσει λάθη σε όλη αυτήν την πορεία και να πάρει πραγματικά μέτρα για να τα διορθώσει όπου παρουσιάστηκαν αστοχίες».

Ο Τσίπρας και
το διακύβευμα των εκλογών

Σχολιάζοντας την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, ο κ. Διγαλάκης παρατηρεί: «Ο κ. Τσίπρας ζητά μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια όταν ήταν αυτός που ενώ ήμασταν σχεδόν στην έξοδο από τα μνημόνια το 2015 που ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το 2ο μνημόνιο με κόστος λίγων δισεκατομμυρίων, ήθελε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας χρέωσε 100 δις. Άρα, αυτός έχασε την ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια την πρώτη φορά και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να ξαναφέρουμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη με το “Δήμητρα” για να μας φέρουν μια νέα χρεωκοπία κι ένα νέο μνημόνιο. Με τη ΝΔ, τα χρόνια που πέρασαν, παρά τις κρίσεις, η εικόνα της χώρας άρχισε να αλλάζει, αναβαθμίστηκε διεθνώς. Από εκεί που ήμασταν ουραγοί στην Ευρώπη, είμαστε πρωτοπόροι, έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, ξένων επενδύσεων στην χώρα με κολοσσούς κι επομένως αυτή η αλλαγή ρότας της χώρας μας που έχει ξεκινήσει να πηγαίνει σταθερά μπροστά, αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μην το διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση. Πρέπει να δώσει μια ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά».

Ο πήχης για τα Χανιά και η αυτοδυναμία

Ο κ. Διγαλάκης δηλώνει σίγουρος πως «ο κόσμος θα δώσει την εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, και στα Χανιά έχουμε αισιοδοξία ότι θα είμαστε και πρώτο κόμμα».
Ο ίδιος θεωρεί την αυτοδυναμία «μόνη λύση διακυβέρνησης της χώρας έτσι ώστε να μην ρισκάρουμε όσα έχουμε κατακτήσει και πραγματικά να αποτρέψουμε εφιαλτικά σενάρια, με κυβέρνηση ηττημένων, με Βαρουφάκη μέσα που θα φέρει μνήμες και πρακτικές που κινδυνέψαμε να καταστραφεί η χώρα».
Για τις έδρες στα Χανιά, πιστεύει πως «εφόσον πάμε σε δεύτερες εκλογές θα έχουμε τρεις βουλευτές στη ΝΔ», ενώ για τη μάχη του “σταυρού” στο «πολύ καλό ψηφοδέλτιο» της Ν.Δ. όπως σημειώνει, αναφέρει πως « κάνοντας τον απολογισμό μου, ζητάω από τους πολίτες των Χανίων να με ψηφίσουν ξανά για να συνεχίσουμε αυτό το έργο μαζί, το οποίο κάναμε, να συνεχίσω τις πρωτοβουλίες μου για να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο στη ΝΑ Μεσόγειο γιατί αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες να εργαστούν στην Κρήτη και θα είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για το νησί μας, να συνεχίσω τις πρωτοβουλίες στο κομμάτι του τουρισμού για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές . [….] Παράλληλα στον πρωτογενή τομέα να βοηθήσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οδηγηθούν προς αυτήν την μετάβαση, προς μια βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας που δεν θα εξαρτάται από επιδοτήσεις για να μπορούν να επιβιώσουν. Τα προϊόντα τους να πωλούνται σε καλές τιμές, είναι εξάλλου ποιοτικά κι αυτός είναι ο δρόμος να ανεξαρτητοποιηθούν από τις επιδοτήσεις κι ενισχύσεις. Αυτό λοιπόν λίγο – πολύ δίνει το περίγραμμα σε μερικούς από τους στόχους που έχω θέσει για την επόμενη τετραετία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα