Ο γνωστός δάσκαλος – συγγραφέας μιλά στις “διαδρομές” για το πρώτο βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
Στον Χανιώτη δάσκαλο – συγγραφέα και συνεργάτη των “Χ.ν.” Βαγγέλη Κακατσάκη για το βιβλίο του “Πότες θα κάμει ξεστεριά…” (έκδοση “Χανιώτικων νέων” και “Μουσείου Τυπογραφίας”) και στην καθηγήτρια Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – συγγραφέα Άννα Φιλιώτου, για το μυθιστόρημά της “Το ξετύλιγμα της δαντέλας” (εκδ. “Λεξίτυπον”), δόθηκε για το 2023 το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Η απονομή θα γίνει στην Αθήνα στην ιστορική αίθουσα “Μιχαήλας Αβέρωφ” της Εταιρίας (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18:30.
Με αφορμή αυτή τη διάκριση ο Βαγγέλης Κακατσάκης μιλά στις “διαδρομές” για τη βράβευση, το βιβλίο αλλά και τον όνειρό του να μπει το βιβλίο “Πότες θα κάμει ξεστεριά…” στα σχολεία όλης της χώρας αλλά και της ομογένειας. Να σημειώσουμε ότι, το συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο αποτελείται από 7 διηγήματα που είναι από τα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, ήδη έχει μεταφραστεί στην Αυστραλία από τον ομογενή δρ Δημήτρη Γκόνη του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης.
-Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;
Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών είναι σημαντικός φορέας πολιτισμού στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο. Είναι αυτή που υπηρέτησαν, μεταξύ άλλων ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Άγγελος Σικελιανός ως πρόεδροί της. Κάθε χρόνο προκηρύσσει το βραβείο: “Μάρκος Αυγέρης”. Τη μια χρονιά για πεζό και την άλλη για ποίηση. Φέτος, λοιπόν, το βραβείο για πεζό δόθηκε σ’ εμένα για τη συλλογή διηγημάτων μου: “Πότες θα κάμει ξεστεριά…”, από κοινού με την κυρία Άννα Φιλιώτου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και συγγραφέα, για το μυθιστόρημά της “Το ξετύλιγμα της δαντέλας”.
Ήταν για μένα κάτι μη αναμενόμενο αυτή η βράβευση. Η τιμή είναι μεγάλη και μεγάλη επίσης η χαρά την οποία μοιράζομαι με πάρα πολλούς φίλους και ιδιαίτερα με τους πολλούς αναγνώστες της “Ξεστεριάς”. Και με όσους περισσότερους μοιράζεται κάποιος τη χαρά του, τόσο η χαρά του πολλαπλασιάζεται.
-Αυτή η σημαντική πανελλήνια αναγνώριση έρχεται και σαν συνέχεια μιας γενικότερης εκτίμησης του συγκεκριμένου βιβλίου το οποίο περιγράφει ιστορικά γεγονότα και όχι μόνο.
Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 7 διηγήματα που είναι από τα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη και θίγει πολλά ζητήματα. Ξεκίνησε να γράφεται μέσα στο μυαλό μου όταν ήμουν παιδί. Όταν καθόμασταν με τη γιαγιά μου, τη μητέρα του πατέρα μου και μου έλεγε ιστορίες. Το μυαλό της ήταν κολλημένο στους ξυπόλυτους εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη μάχη του Βαφέ το 1866 και τους έβλεπε πεινασμένους να γυρίζουν στα χωριά και να ζητιανεύουν. Μου μιλούσε επίσης για τη σημαία που είχαν υφάνει στον αργαλειό και την οποία έδωσαν στον αδελφό του άντρα της, τον οπλαρχηγό Θεοκλή Κακάτση, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το βιβλίο.
Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα. Από αυτές τις ιστορίες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες ιστορίες που πήραν τη μορφή διηγημάτων.
Αυτά δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό “Κρητική Εστία” και στη συνέχεια στα “Χανιώτικα νέα” κάτω από το γενικό τίτλο “Κρητικές ρίζες”. Τελευταία ξαναγράφτηκαν κι έγιναν το συγκεκριμένο βιβλίο, το 2021, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Το χρωστούσα να γίνει αυτό. Χαίρομαι που είναι έκδοση και μάλιστα υπέροχη, των “Χανιώτικων νέων” και του “Μουσείου Τυπογραφίας”. Όλα τα έσοδα από την πώλησή του πηγαίνουν στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”. Έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στο ευρύ κοινό και πάμπολλες σε σχολεία.
-Ο επόμενος στόχος σας ποιος είναι;
Αυτό που ονειρεύομαι είναι να μπει στα σχολεία. Και στα ελληνικά σχολεία και του εξωτερικού. Ήδη έχει μεταφραστεί στην Αυστραλία από τον δρ Δημήτρη Γκόνη. Είναι έτοιμο για έκδοση. Αναζητείται φορέας ο οποίος θα το εκδώσει με την προϋπόθεση να μπει στα σχολεία της Ομογένειας. Το δικό μου όνειρο είναι να φτάσει αυτό το βιβλίο στα χέρια των παιδιών.
-Πάντως, το έχετε παρουσιάσει σε σχολεία.
Ναι. Πηγαίνω στα σχολεία όπου με καλέσουν, και μου κάνει μεγάλη εντύπωση το πώς το “υποδέχονται” τα παιδιά.
Το να μιλάμε για την εποχή εκείνη, μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή, το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ιδιαίτερα συγκινεί η αναφορά στους ήρωες, όπως για παράδειγμα στην κόρη του Δασκαλογιάννη τη Μαρία, στους Χάληδες, στον Μιχαήλ Κουρμούλη και σε όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
-Τώρα, προφανώς ετοιμάζεστε για την εκδήλωση απονομής των βραβείων.
Είναι πάρα πολύ σπουδαία η τιμή η οποία μου έγινε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Θα είναι μεγάλη μου χαρά, όποιοι μπορούν να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Θέλω και από εδώ να εκφράσω ευχαριστίες και στον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, γνωστό πνευματικό δημιουργό, Κώστα Καρούσο αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για τη μεγάλη τιμή όχι μόνο σε εμένα αλλά γενικότερα στην κρητική λογοτεχνία.