Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Βαγιωνάκη: Άμεση λήψη μέτρων προφύλαξης της περιοχής «Τράχηλος» Κισάμου

Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα και την μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά. Ο Ελλαδικός χώρος, όμως, παρουσιάζει και υψηλή γεωποικιλότητα με πληθώρα παλαιοντολογικών ευρημάτων (Πικέρμι, Σάμος, Τήλος, Μεγαλόπολη, Κρήτη, Λακωνία, Εύβοια, Λέσβος κλπ.), η οποία έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική, επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία. Σε μία σύγχρονη, ολιστική, προσέγγιση της φύσης, το αβιοτικό χρήζει ισάξιας προσοχής με το βιοτικό, η βιολογική ποικιλότητα είναι άρρηκτα δεμένη με τη γεωλογική – και οι δύο μαζί, ως ένα, συνιστούν τη φύση. Με το θέμα της προστασίας της γεωποικιλότητας ασχολήθηκε κατά την τρέχουσα Κοινοβουλευτική περίοδο και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.

Έχοντας επικεντρώσει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής δράσης στην προστασία του περιβάλλοντος (όπως γεωτόπων – περιοχών παλαιοντολογικής αξίας κλπ.) διαφαίνεται πως καθίσταται αναγκαία εκ νέου παρέμβαση, μιας και όπως ανακοινώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης: «Άγνωστοι έκλεψαν τμήματα των αποτυπωμάτων των πρώτων βημάτων προγόνων του ανθρώπου. Η ανακάλυψη των αποτυπωμάτων είχε ανακοινωθεί πριν δύο εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση την επιστημονική κοινότητα, καθώς στην ουσία αλλάζει τη γνώση μας για την εμφάνιση του ανθρώπου». Για το θέμα αυτό κατατέθηκε αναφορά, στις 15-09-2017, από τις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χ. Καφαντάρη και Β. Βαγιωνάκη. Το ατυχές αυτό περιστατικό, παρά την θετική ευτυχώς εξέλιξη, για την οποία είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων προφύλαξης. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και η διοικητική πρακτική δεν έχουν, μέχρι σήμερα, προστατέψει σε ικανοποιητικό βαθμό, ούτε και έχουν αναδείξει την ιδιαιτερότητα και τη δυναμική των γεωτόπων και των επί μέρους στοιχείων τους, σε συνάρτηση με τον χώρο που εδράζονται. Τονίζεται, ότι οι γεώτοποι είναι αναγκαίο να προστατεύονται ευθέως από τη νομοθεσία. Παράδειγμα ολικής καταστροφής γεωτόπου είναι μία τοποθεσία στην Επίδαυρο, όπου υπήρχαν τα χαρακτηριστικά απολιθώματα που ονομάζονται αμμωνίτες και έζησαν πριν από 150 – 200 εκατ. χρόνια περίπου. Η ανεξέλεγκτη συλλογή τους εξαφάνισε, πλέον, τους αμμωνίτες και βέβαια την δυνατότητα αξιοποίησης – προστασίας της εν λόγω τοποθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζοντας την ευαισθησία του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατατίθεται άμεσα νέα επίκαιρη ερώτηση με θέμα: Προστασία γεωτόπου Πικερμίου Αττικής. Επιδίωξη της ερώτησης είναι ο έλεγχος της επάρκειας του θεσμικού πλαισίου, η ανάδειξη των ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με την προστασία της γεωλογικής – παλαιοντολογικής κληρονομιάς, τόσο σε γενικότερο, όσο και σε ειδικότερο επίπεδο και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και εν γένει της διοίκησης, με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και την απόλυτη προστασία όλων των περιοχών ενδιαφέροντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα