Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

«Βάλαμε τις βάσεις για να “καλπάσει” ο Δήμος» (video)

2» Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά μιλά στα “Χ.Ν.” για το έργο του και τους σχεδιασμούς του για το μέλλον
«Αυτή η τριετία έχει φέρει έναν πολύ πλούσιο απολογισμό για έναν μεγάλο Δήμο, όπως ο Δήμος Πλατανιά, ενώ έχουν μπει οι βάσεις ώστε στο επόμενο διάστημα αυτός ο Δήμος αντί να βηματίζει να μπορεί να καλπάσει». Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Πλατανιά και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Μαλανδράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.” λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Μαλανδράκης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η καλή οικονομική διαχείριση που έγινε από τη Δημοτική Αρχή αποτελεί το εχέγγυο για το πώς θα πορευτεί ο Δήμος τα επόμενα χρόνια, τονίζει ότι το έργο του Δήμου αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον για την ενδοχώρα και το παραλιακό μέτωπο ήταν ισομερώς μοιρασμένο, ενώ σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο του Μάλεμε σημειώνει ότι «όσοι σκέφτονται να γίνουν εκεί ξενοδοχεία 5άστερα και 4άστερα να το ξεχάσουν».


• Με τις περικοπές στους πόρους των Ο.Τ.Α. να φτάνουν το 60%, μπορεί να συνεχίσει ο “Καλλικράτης”;
Ο “Καλλικράτης” έλεγε αρχικά για αύξηση των αρμοδιοτήτων και των πόρων. Ωστόσο, την τριετία αυτή υπήρξε μία μείωση των πόρων 60% που δεν έγινε σε κανένα άλλο κομμάτι του Δημοσίου. Στη δε ΣΑΤΑ οι περικοπές ανήλθαν στο 80%, δηλαδή, ενώ οι 4 Δήμοι που συνενώθηκαν έπαιρναν για έργα 1,8 εκατ. ευρώ, ο νέος Δήμος Πλατανιά παίρνει μόλις 250.000 ευρώ. Παρόλα αυτά εμείς δεν κάτσαμε να κλαίμε τη μοίρα μας. Συστήσαμε Οικονομική Υπηρεσία και Τεχνική Υπηρεσία, η οποία πιστοποιήθηκε για να παίρνουμε έργα του Ε.Σ.Π.Α., συστήσαμε Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης που αφορά τις άδειες καταστημάτων, δημιουργήσαμε 3 αποκεντρωμένες ενότητες για να μπορεί να εξυπηρετείται ο δημότης της περιφέρειας και συγχρόνως δημιουργήσαμε Κ.Ε.Π. σε κάθε Ενότητα. Στα δε οικονομικά πετύχαμε τα εξής σημαντικά: Παραλάβαμε τις υποχρεώσεις των προηγούμενων Δήμων, οι οποίες ήταν γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ, συν 2 εκατ. ευρώ δανειακές συμβάσεις και στα μεν δάνεια κατεβάσαμε την ετήσια δόση στο 50%, στις δε οφειλές αποπληρώσαμε περίπου τα 3 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς να πάρουμε ούτε ένα σεντς δάνειο, χωρίς να υποθηκεύσουμε τίποτα από τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και χωρίς να κάνουμε αυξήσεις. Ενώ, λοιπόν, ξαφνικά έγινε μείωση των πόρων, πετύχαμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά του Δήμου χωρίς να μετακυλήσουμε το κόστος στον δημότη. Αυτό αποτελεί και το εχέγγυο για το πώς θα λειτουργήσουμε εφόσον εκλεγούμε την επόμενη 5ετία.

• Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου πάντως και τον έλεγχο που έκανε η ορκωτή λογίστρια ο συνυποψήφιός σας κ. Ντουντουλάκης έκανε λόγο για “προεκλογική κίνηση”. Αλλωστε ο έλεγχος έγινε κάπως καθυστερημένα.
Ολοι οι Δήμοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα την ίδια εποχή. Κι αυτό γιατί όλοι είχαμε κάνει τους ισολογισμούς έναρξης των Καλλικρατικών Δήμων και στη συνέχεια οι απολογισμοί πήγαν για έλεγχο στον ελεγκτή ορκωτό λογιστή. Από εκεί και πέρα, αν δηλαδή μια έκθεση είναι θετική, θα πρέπει να την απαξιώσουμε; Εγώ να δεχθώ από τον κάθε συνυποψήφιο να πει ότι προσπάθησε η Δημοτική Αρχή σε μία δύσκολη συγκυρία, αλλά εκείνος μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα καλύτερα, έχοντας πρόγραμμα και εξηγώντας πώς θα το υλοποιήσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το έχω δει.

• Ο κ. Ντουντουλάκης έκανε καταγγελία για υπερβολική χρηματοδότηση της ελιάς των Βουβών. Είναι όντως έτσι;
Μου προκαλεί στενάχωρη εντύπωση η αναφορά του κ. Ντουντουλάκη γι’ αυτό το ιστορικό ελαιόδεντρο που προσφέρει πολλά στην προβολή του τόπου και της χώρας. Διάβασα ότι είπε ότι έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. Τον προκαλώ να μου φέρει μια απόφαση που να έχει δοθεί έστω κι ένα ευρώ επί της 3ετίας Μαλανδράκη γι’ αυτό το θέμα. Δεν θα βρει τίποτα. Τι έχει γίνει; Υπήρχε μια μελέτη από τον πρώην Δήμο Κολυμπαρίου η οποία προέβλεπε μια ανάπλαση της πλατείας προκειμένου να είναι πιο λειτουργική για τους επισκέπτες. Αυτή η μελέτη προβλεπόταν από τον πρώην Δήμο Κολυμπαρίου να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους. Ωστόσο, ο Δήμος Πλατανιά δεν την υλοποίησε γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα και αποφασίσαμε να την εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει σε επόμενη φάση. Αυτά, λοιπόν, τα περί 2 εκατ. κ.λπ. δεν ισχύουν και δεν βοηθά σε τίποτα να κάνουμε υποθετικά αντιπολίτευση μηδενίζοντας και ισοπεδώνοντας τα πράγματα.

• Λέγεται ότι ο Δήμος ξέχασε την ενδοχώρα με εξαίρεση ελάχιστες Δημοτικές Ενότητες, όπως οι Λάκκοι, που στηρίχθηκαν λόγω της σχέσης που έχει με την περιοχή ένας από τους αντιδημάρχους σας. Τι απαντάτε;
Χαίρομαι ότι λέτε τα πράγματα με το όνομά τους και μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε ορισμένα θέματα. Οι Λάκκοι πριν ενσωματωθούν στον πρώην Δήμο Μουσούρων και μετέπειτα στον Δήμο Πλατανιά είχαν εξασφαλίσει -όπως και τα Μεσκλά, αλλά και η Αγία Ρουμέλη- ανταποδοτικά κάποιες εισπράξεις από το φαράγγι της Σαμαριάς. Τα λεφτά αυτά είναι της τάξης των 75.000 ευρώ -τη στιγμή που όλος ο Δήμος παίρνει, χωριστά βέβαια, 250.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό που είναι υποχρεωτικό να πηγαίνει στην περιοχή. Αντίστοιχα υπάρχει μια ανταποδοτικότητα και στη Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. που ένα τέλος 3% στον βιολογικό πηγαίνει στην περιοχή του Γερανίου και Κοντομαρίου όπου είναι χωροθετημένος ο βιολογικός. Αυτά είναι κάποια έξτρα χρήματα για τις περιοχές αυτές και καμία σχέση δεν έχουν αν είναι κάποιος αιρετός από εκεί κ.λπ.

• Για την ενδοχώρα τι σχεδιάζετε να πράξετε εφόσον εκλεγείτε ξανά; Για παράδειγμα για το θέμα των αγροτικών ιατρείων, τα οποία είδαμε να μένουν χωρίς προσωπικό για μήνες ολόκληρους, τι σκοπεύετε να κάνετε; Για το θέμα του νερού που ταλανίζει κάποιες περιοχές;
Να πω κατ’ αρχήν τι έχουμε κάνει για να ολοκληρώσω την απάντηση και στο προηγούμενο ερώτημα: Εχουμε εντάξει και υλοποιήσει 2 φαράγγια μέχρι στιγμής στην περιοχή των Μουσούρων (Μεσκλά και Καράνου). Αυτό λέει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παραθαλάσσιας ζώνης τραβιέται προς τα μέσα, διαφοροποιούμε το προϊόν και δίνουμε ώθηση στην περιοχή. Αντίστοιχα υλοποιούμε μέσω Ε.Σ.Π.Α. έργα 700.000 ευρώ για αναπλάσεις πλατειών στην εσωτερική ζώνη του Δήμου (Πλατανιά, Κυπάρισσο, Ξαμουδοχώρι κ.α.). Ξεκολλήσαμε το έργο οδοποιίας Λάκκοι – Ομαλός που είχε πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις. Εντάξαμε το έργο Καρές – Αγ. Αντώνης ώστε να συνεχιστεί ο κάθετος άξονας από το Κολυμπάρι. Για τα περιφερειακά ιατρεία πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος τα έχει μετακινήσει. Το περιφερειακό ιατρείο Πλατανιά το έχουμε πάει στο πρώην Αστυνομικό Τμήμα του οποίου ζητάμε τη χρήση του, στον Αλικιανό το μεταφέραμε από κάποιες παλιές τούρκικες τουαλέτες που ήταν, στο Κολυμπάρι, όπου οι κάτοικοι είχαν ενδιαφερθεί, το μεταφέραμε στο παλιό Αστυνομικό Τμήμα.

• Οι κάτοικοι είχαν κινητοποιηθεί έντονα στην περίπτωση του Κολυμπαρίου…
Είχαν κινητοποιηθεί, αλλά όχι αυτά τα ισοπεδωτικά που διάβασα στη συνέντευξη του κ. Ντουντουλάκη. Κι αυτό το λέω γιατί αυτός που πήγε στον εισαγγελέα για καταπάτηση δημόσιου κτηρίου είναι ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος έχει τη μήνυση και κανένα άλλο φυσικό πρόσωπο. Επίσης, αυτός που εκδιώχθηκε με πρωτόκολλο αποβολής από το ιατρείο Κολυμπαρίου είναι ο Δήμος Πλατανιά.

• Αυτό δεν αναιρεί την κινητοποίηση των κατοίκων…
Ισα – ίσα την εκτιμώ και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με συλλογικότητες και ομάδες που έχουν κοινό στόχο, κοινή αντίληψη και μας ενώνει το ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Τώρα για τα αγροτικά ιατρεία, πέρα από τα περιφερειακά, για το κτηριακό έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχουμε πετύχει. Για τη στελέχωση η ευθύνη είναι στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Από τη μεριά μας το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε είναι να προνοήσουμε και να στείλουμε εμείς νοσηλευτές με τα 5μηνα.
Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κανέναν σχεδιασμό ή αν υπάρχει, κινείται προς μια αρνητική κατεύθυνση.

• Για τα νερά;
Οταν ανέλαβε ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. το σύστημα όλου του νέου Δήμου, έγινε μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια. Ηδη η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. ολοκληρώνει ένα έργο 1,7 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δικτύων και μιλάμε για την ενδοχώρα. Επίσης, όλες τις δεξαμενές, που είναι πάνω από 100, τις έχει βάλει η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. σε ένα πρόγραμμα, τις καθαρίζει και βάζει χλωριωτήρες προκειμένου το νερό να είναι ποιοτικό. Επίσης, κάναμε παρεμβάσεις στον Κουφό πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο όταν έμειναν χωρίς νερό και στείλαμε υδροφόρες. Παράλληλα η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. έβαλε δίκτυο για να μεταφέρει νερό από το Πατελάρι και να λύσει το πρόβλημα στον Κουφό. Επιπλέον στη Χωστή, έναν οικισμό όπου ζουν 5 οικογένειες, πηγαίναμε το νερό με τις υδροφόρες. Στα Αφράτα πήγαμε νέα δίκτυα. Δεν υπάρχει δηλαδή περιοχή του Δήμου που να μην έχει γίνει παρέμβαση. Κι όλα αυτά χωρίς καμία αύξηση.

• Τι κάνετε για το θέμα της διάβρωσης;
Συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει μια μελέτη για τη διάβρωση η οποία ανατέθηκε στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Ηδη η μελέτη δουλεύεται και έχει δώσει τα πρώτα στοιχεία. Μέσα εκεί φροντίσαμε επίσης η υπάρχουσα μελέτη για το λιμάνι Κολυμπαρίου, που εμείς στείλαμε και πήρε περιβαλλοντικούς όρους, να ληφθεί υπόψη. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πλατανιά αμέσως μόλις αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, βγάλαμε κάποιους τόνους άμμου, διότι είχε γεμίσει από άμμο προκειμένου το λιμάνι να είναι λειτουργικό και συγχρόνως εμπλουτίσουμε την παραλία, αλλά η θάλασσα ξαναπήρε την άμμο. Επίσης, κάναμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις στους παλιούς μόλους που λειτούργησαν. Για τη διάβρωση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές πριν από 2 χρόνια τρέξαμε στο Κολυμπάρι αμέσως και σε συνεργασία με την Περιφέρεια δημιουργήσαμε αυτό τον “τοίχο” από βράχους προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες. Επιπλέον, στον Ταυρωνίτη, που πήρε η θάλασσα τον παραλιακό δρόμο και η Περιφέρεια είπε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε μια έκτακτη χρηματοδότηση και κάνουμε μια θωράκιση της παραλίας, φτιάχνοντας ξανά και τα πεζοδρόμια. Επίσης, για το λιμάνι Κολυμπαρίου, όπου πλέον λόγω ενστάσεων δεν είχε νομιμοποίηση, ο Δήμος ανέθεσε 2 μελέτες για τη νομιμοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του υφιστάμενου λιμανιού και την επέκταση του προσήνεμου μόλου, την αναμόρφωση της χερσαίας ζώνης κ.λπ. Μέσα δηλαδή σε αυτό το διάστημα καταφέραμε με παρεμβάσεις και κρατώντας ενήμερους τους κατοίκους της περιοχής να πάρουμε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. μελέτες.

• Υπερασπίζεστε τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου του Μάλεμε, αλλά την ίδια στιγμή παραχωρήσατε δημοτική περιουσία, όπως το γήπεδο του Μάλεμε, στην ΠΑΕ Πλατανιάς. Πώς συνδυάζονται αυτά;
Ολα συνδυάζονται όταν υπάρχει διαφάνεια και διάλογος. Ο Δήμος έχει μια σειρά ανενεργών κτηρίων που παραχωρεί για χρήση σε Πολιτιστικούς Συλλόγους για να γίνουν κύτταρα πολιτισμού και ανάπτυξης. Επίσης, τα στάδια που έχουμε αυτή τη στιγμή ο Δήμος τα συντηρεί προκειμένου να παίζουν οι ομάδες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Το δημοτικό γήπεδο Μάλεμε έχει μια αυξημένη χρήση από την ΠΑΕ ως προπονητικό κέντρο. Οπως δηλαδή κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι κάναμε και με το γήπεδο αυτό.

• Ομως η ΠΑΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, είναι επιχείρηση, δεν είναι Πολιτιστικός Σύλλογος…
Εμείς το δώσαμε στον Αθλητικό Ομιλο Πλατανιά όχι στην ΠΑΕ.
Η χρήση γίνεται από την ΠΑΕ διότι ο Αθλητικός Ομιλος επιτρέπει στην ΠΑΕ να προπονείται εκεί. Κι επίσης καλύπτει όλα τα έξοδα του γηπέδου τα οποία είναι αυξημένα. Αρα στην πραγματικότητα νομίζω ότι ο Δήμος κέρδισε κιόλας…

• Για το αεροδρόμιο τι έχετε σκοπό να κάνετε;
Το αεροδρόμιο θεωρούσαμε ότι πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο για 3 λόγους: Πρώτον, διότι, εάν έχουν πάψει να υπάρχουν οι εθνικές ανάγκες για τη λειτουργία του ως πολεμικού αεροδρομίου, εκλείπει και ο λόγος της απαλλοτρίωσης της περιοχής. Δεύτερον, εάν έχουν εκλείψει οι επιχειρησιακοί λόγοι ως αεροδρομίου της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνει ότι πρέπει η κοινωνία, που για 70 και πλέον χρόνια δεν μπορούσε να αναπτύξει εκεί άλλες δραστηριότητες, να το πάρει πίσω. Τρίτον, εφόσον λέμε ότι έχουμε μεγάλους Δήμους, που παρεμβαίνουν ολοκληρωμένα στην περιοχή τους, δεν μπορεί ο Δήμος να μην έχει λόγο γι’ αυτό το αεροδρόμιο. Από εκεί και πέρα, καταφέραμε και ανοίξαμε το αεροδρόμιο στην κοινωνία με μια σειρά εκδηλώσεων (αγώνες αυτοκινήτου, κούλουμα κ.λπ.) γιατί θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τον χώρο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση πρέπει να σας πω ότι υπάρχει Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. που λέει ποιες μπορεί να είναι οι χρήσεις. Από την πλευρά του ο Δήμος το διεκδικεί κι έχουμε κάνει παραστάσεις προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα master plan και να προσδιορίσουμε τις χρήσεις σύμφωνα πάντα με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δεν πρόκειται πάντως να γίνουν εκεί ξενοδοχεία 5άστερα και 4άστερα. Να το ξεχάσουν όσοι το σκέφτονται αυτό…

• Κλείνοντας, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε εφόσον βρεθείτε ξανά στο τιμόνι του Δήμου για τα επόμενα 5 χρόνια;
Για την επόμενη θητεία έχουμε ένα σχέδιο για το τόξο της ενδοχώρας που λέει ότι όπου έχουμε κοινόχρηστες πλατείες και ανενεργά κτήρια ή δημοτικά σχολεία θα αναπλαστούν και θα δημιουργήσουμε κύτταρα συνάντησης και διοργάνωσης δραστηριοτήτων.
Το δεύτερον είναι η γραμμή του δημότη μέσα από την οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί την οποιαδήποτε υπόθεσή του σε τι στάδιο βρίσκεται μέσα στις υπηρεσίες.
Επιπλέον, στον μεν τουρισμό έχουμε αυτή τη στιγμή εντάξει 4 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των πεζοδρομίων από το Γεράνι μέχρι το Μάλεμε και προχωράμε τη μελέτη από το Κολυμπάρι μέχρι το Μάλεμε. Στο δε κομμάτι του αγροτικού τομέα έχουν γίνει πολλές δράσεις, όπως δωρεάν εδαφοδιαγνώσεις και εδαφοαναλύσεις, ημερίδες κ.λπ. και έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις σε προγράμματα για αρδευτικά δίκτυα, ύψους 600.000 ευρώ. Παράλληλα, η Κοινωφελής Επιχείρηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός γραφείου – κέντρου που να μπορεί να υποστηρίζει τον αγρότη και τον επιχειρηματία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα