Έχει “διαρραγεί το γυαλί” ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, είναι η ίδια ικανοποιημένη από την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και πώς απαντάει σε θέματα που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα, την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών των Χανίων; Όλα αυτά ρωτάμε στο πλαίσιο του podcast “Terra Politica” των “Χ.ν.” την υποψήφια βουλευτή με το ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, κι εκείνη δεν δίστασε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.
«Στις εκλογές του 2019 ο συνυποψήφιος σας Μιχ. Χαιρετάκης κατεβαίνοντας για πρώτη φορά συγκέντρωσε 5.148 ψήφους, ήταν 4ος. Σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέχθηκε για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το βρίσκεται λογικό; Έχοντας κατά νου ότι είναι επιχειρηματίας, εκλεγμένος Α΄ αντιπρόεδρος στο ΕΒΕΧ σε ένα χώρο που δεν είναι προνομιούχος για το κόμμα σας» βάζουμε το πρώτο ερώτημα.
«Όλοι που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο το κάνουμε για να βοηθήσουμε την προσπάθεια. Το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε με βάση όλες τις προτάσεις που έγιναν στην εκλογική επιτροπή. Έγινε συζήτηση που κατέληξε στο σημερινό ψηφοδέλτιο. Και ο ίδιος ο κ. Χαιρετάκης ζήτησε να αποσυρθεί μετά την όλη συζήτηση. Όλοι υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό και ο Μιχάλης ανεξάρτητα από ότι έγινε στο παρελθόν έχει επιστρατευτεί σε αυτήν την υπόθεση» απαντάει η κ. Βαγιωνάκη, ενώ στην απορία μας για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά έχει διχαστεί (Πολάκης – Πετράκης μια ομάδα, Σταθάκης, Μανιμανάκη, Βαγιωνάκη η δεύτερη) τονίζει πως το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων «είναι μια χαρά» και προσθέτει πως « δεν με ενδιαφέρει που με τοποθετούν. Τόσα χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ και παλιά στο Συνασπισμό δεν είχα συστρατευτεί με κανένα πρόσωπο. Η αλήθεια είναι πως μετά από αυτήν την ιστορία είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί ένθεν κακείθεν. Μιλήσαμε όλοι μαζί στη Σούδα, την Κυριακή στις Βρύσες και τη Δευτέρα στα γραφεία μας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δώσει ποτέ σταυρωμένο ψηφοδέλτιο γιατί δεν πιστεύω σε αυτή τη διαδικασία οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν ότι θέλουν».
Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βάλια Βαγιωνάκη μιλά εφ’ όλης της ύλης εν όψει των εκλογών
Διερωτόμαστε αν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει “χαλαρά” στις εκλογές. «Αργήσατε να ξεκινήσετε περιοδείες, οι υποψήφιοι της ΝΔ είναι ένα μήνα στο δρόμο, βλέπουμε να δίνουν πολλές διαφημίσεις, εσείς είστε τόσο βέβαιοι ότι θα τα πάτε καλά;» ρωτάμε. «Εμείς αγωνιζόμαστε όλοι μαζί . Οι υποψήφιοι της ΝΔ αγωνίζονται κατά μόνας, ψάχνουν για το σταυρό. Για μας ο σταυρός ο προσωπικός είναι δευτερεύον σε σχέση με το βασικό στόχο να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό – που θα είναι – αλλά και στη χώρα. Στο κάτω κάτω θα έλεγα πως “ τον κολυμβητή μην τον βλέπουμε πως θα μπει στο νερό αλλά πως θα βγει από αυτό.” »
Η κα Βαγιωνάκη εκτιμάει πως αυτό που θα κρίνει τον αποτέλεσμα θα είναι «αν γίνουν καθαρές οι διαφορές των προγραμμάτων, γιατί φαίνεται από εκεί ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ένας και ο άλλος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση τα προβλήματα που περνάνε οι πολίτες είναι σαφώς υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε ένα μειονέκτημα έναντι της ΝΔ. Υστερούμε στο επικοινωνιακό κομμάτι ,δεν μας ευνοούν και τα ΜΜΕ και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Έχει σημασία ότι δεν ξέρει κόσμος τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαπιστώνουμε ότι έργα που ξεκινήσαμε εμείς και τα χρηματοδοτήσαμε πάει να τα καρπωθεί η ΝΔ. Στο νομό μας την τελευταία περίοδο θα παίξει μεγάλο ρόλο αν τα ζητήματα αυτά γίνουν καθαρά στους πολίτες των Χανίων…Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και το πρόγραμμα μας έχει τις ίδιες συντεταγμένες, την ίδια πολιτική κατεύθυνση, ενώ κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ και συνέχεια προσθέτει παροχές, δεν έχει κανένα ειρμό και αυτό θα παίξει ρόλο.»
Θέτουμε στη συνομιλήτρια μας το ζήτημα της «ξαφνικής αγάπη με το ΠΑΣΟΚ» όταν πριν από 7-8 χρόνια έμπαινε στο ίδιο κάδρο με τη ΝΔ. « Όλοι έχουμε την ιστορία μας και αυτή βαραίνει» παρατηρεί και υπογραμμίζει πως είναι ρεαλιστική μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του 1ου και του 3ου κόμματος. «Εφόσον πιστεύουμε στην απλή αναλογική , πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας, βλέπουμε τα προγράμματα και λέμε ποιοι είναι πιο κοντά μας. Με τη ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα, αν δείτε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετά θέματα, όχι σε όλα, έχουμε σοβαρές συγκλίσεις. Άρα το προγραμματικό είναι αυτό που θα παίξει ρόλο. Γιατί να μην σκεφτούμε ρεαλιστικά και να κάνουμε αυτό που επιθυμεί κατά τη γνώμη μου ο δημοκρατικός κόσμος, δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα; Εκεί ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του.»
Ήσασταν βουλευτής όταν ψηφίσθηκε το 3ο Μνημόνιο από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το “Ποτάμι” τότε δεν γνωρίζατε ότι όλη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου ανάμεσα τους και οι αρχαιολογικοί χώροι έμπαιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, το “Υπερταμείο” ;
«Κοιτάξτε άλλο το ΤΑΙΠΕΔ, άλλο το “Υπερταμείο”. Έγινε αυτό τότε με τη δέσμευση πως θα υπάρξει νόμος που θα εξαιρούσε τις αρχαιότητες και τον ψηφίσαμε το νόμο και σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Kαι όχι μόνο αυτό προσπαθήσαμε και το καταφέραμε να διατηρήσουμε το management στη ΔΕΗ με το οποίο μπορείς να καθορίσεις τη πολιτική της. Επί των ημερών μας δεν αυξήσαμε ούτε 1 ευρώ το ρεύμα και υπήρχαν και μειώσαμε και το ΦΠΑ για να πέσει η τιμή του ρεύματος».
Βάζουμε το ζήτημα της νέας ΚΑΠ, για την οποία οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για τους ελαιοπαραγωγούς. Οι σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί εσείς ως βουλευτής είχατε ασχοληθεί με το θέμα;
«Υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση των επιδοτήσεων που είναι σοβαρό γιατί αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ένα σημαντικό συμπλήρωμα αλλά το πιο βασικό από όλα όμως είναι πως θα προωθήσουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα, πως θα τα τυποποιήσουμε.
Έχουμε την τσουνάτη ελιά και είχα κάνει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, που παράγει ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο, με προωθημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει κάτι! Είναι ώρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά τα θέματα της τυποποίησης ελαιολάδου. Τα ακούμε χρόνια αλλά το “Ταμείο Ανάπτυξης” -που έχει ένα σοβαρό κομμάτι πόρων- μπορεί να στραφεί και σε αυτά τα πράγματα. Δόθηκαν 620 εκ. ευρώ σε 12 επιχειρήσεις από την σημερινή κυβέρνηση εμείς θα προσπαθήσουμε να κατανείμουμε καλύτερα τους πόρους του “Ταμείου Ανάπτυξης” . Αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά ειδικά στο Νομό Χανίων με την αγροτική παραγωγή, την ελιά, το αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή.
Αυτό που με ανησυχεί είναι πως οι αγρότες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο “συνεταιρίζεσθαι” και στις συλλογικές πρωτοβουλίες.»
Για το τέλος ρωτάμε την κ. Βαγιωνάκη αν είναι ικανοποιημένη από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. «Τον κ. Αρναουτάκη τον στηρίξατε, τώρα διαβάζουμε ότι συζητάει και με τη ΝΔ, τον κ. Σημανδηράκη τον στηρίξατε στο Β΄ γύρο , τον βλέπουμε πολύ ανοικτό στη ΝΔ» λέμε…
«Κοιτάξτε στο β΄ γύρο τον στηρίξαμε (τον κ. Σημανδηράκη) γιατί είχαμε απέναντι τη ΝΔ. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές που θα επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές, θα εξετάσουμε που θα πάμε, τι θα κάνουμε. Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου εντάξει αν δεν είχαμε κάνει την παραχώρηση δεν θα είχαμε δώσει και 1,2 εκ. ευρώ στο στρατό για να φύγει και να πάει στην Αγιά.
Η παραχώρηση είχε γίνει, είναι άλλο θέμα βέβαια αν άλλαξαν οι όροι. Αν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι θα το δούμε όταν μάθουμε τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί. Είναι και αυτό ένα από τα πολλά έργα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ιδιοποιείται η ΝΔ όπως πήγαν να ιδιοποιηθούν την ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ή τον ΒΟΑΚ που πέρασαν 3 χρόνια για να αποφασίσει η ΝΔ να ξεκινήσει το ίδιο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη διαφορά ότι θα βάλει διόδια.»