Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Βάλια Βαγιωνάκη: «Μια Κρήτη βιώσιµη για τους ανθρώπους της»

Η υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος αναφέρεται στο διακύβευµα των εκλογών

«Η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι κριτική απέναντι στην όποια κεντρική εξουσία και κυβέρνηση. Να είναι διεκδικητική, να έχει σχεδιασµό και να βάζει προτεραιότητες», επισηµαίνει, µεταξύ άλλων, µιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και την ενότητα Terra Politica η υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος µε τον συνδυασµό “Η Κρήτη µας αλλιώς”, µε επικεφαλής τον Σπύρο ∆ανέλλη, Βάλια Βαγιωνάκη.
Παράλληλα, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά τονίζει ότι απαιτείται να υπάρχει σχεδιασµός σε όλα τα επίπεδα, ενώ επισηµαίνει ότι στον πυρήνα του προγράµµατος του συνδυασµού “Η Κρήτης µας αλλιώς” βρίσκεται το όραµα για «µια Κρήτη βιώσιµη για τους ανθρώπους της».

Μέχρι πριν λίγους µήνες ο κ. Αρναουτάκης υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πλέον στηρίζεται από τη Ν∆. Πλέον ασκείτε κριτική στον κ. Αρναουτάκη, δεν είναι κάπως οξύµωρο αυτό…;
Πρώτον η επιλογή που είχε γίνει το 2019 για τη στήριξη του κ. Αρναουτάκη είχε γίνει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε επιχειρήσει ένα άνοιγµα και µια συνεργασία µε τις δηµοκρατικές δυνάµεις. Ωστόσο, σε εκείνες τις εκλογές είχε αναδειχθεί µόνο ένα πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως περιφερειακός σύµβουλος, ο Αντώνης Παπαδεράκης, µε αξιόλογη βέβαια παρουσία και διακριτό έργο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσµα δεν είχε βοηθήσει τότε ώστε να καταφέραµε να εµποτίσουµε αυτό τον συνδυασµό µε τις απόψεις και τις ιδέες µας. Το δεύτερο είναι ότι πολλά πράγµατα που έχουν συµβεί τον τελευταίο καιρό, πυρκαγιές, πληµµύρες κ.λπ. έχουν γεννήσει την αναγκαιότητα να δούµε διαφορετικά τα πράγµατα και να θέσουµε άλλες προτεραιότητες. Το θέµα π.χ. του περιβάλλοντος είναι πρωτεύον. Τα αντιπληµµυρικά επίσης. Μπορεί αυτά τα έργα να µην φέρνουν ψήφους αλλά είναι αναγκαία. Το τρίτο είναι ότι υπάρχει ένα µοντέλο ανάπτυξης -και η Περιφέρεια έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη των σχετικών πολιτικών- όπου διαπιστώνεται µια µονοκαλλιέργεια του τουρισµού σε µια κατεύθυνση που δεν είναι βιώσιµη ούτε περιβαλλοντικά, ούτε κοινωνικά, ούτε και οικονοµικά. Όλα αυτά µας οδήγησαν στη συγκεκριµένη απόφαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το γενικότερο πολιτικό κλίµα µε τη Ν∆ να επιχειρεί να εµπεδώσει ένα κλίµα µονοκρατορίας στην Κρήτη. Κι αυτό φαίνεται και µέσα από τη στήριξή της στον κ. Αρναουτάκη στην Περιφέρεια αλλά και στον ∆ήµο Χανίων. Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Αρναουτάκη για όλο αυτό είναι µεγάλες.

Η υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος αναφέρεται στο διακύβευµα των εκλογών

Πιστεύετε ότι η Περιφέρεια πρέπει να έχει έναν πιο πολιτικό ρόλο αντί να περιµένει να υποστηρίξει οικονοµικά δράσεις και προγράµµατα των ∆ήµων, όπως βλέπουµε συχνά να συµβαίνει;
Η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι κριτική απέναντι στην όποια κεντρική εξουσία και κυβέρνηση. Να είναι διεκδικητική. Επίσης, η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει σχεδιασµό και να βάζει προτεραιότητες: τι θα γίνει µε τη διαχείριση των νερών; Εµείς λέµε ότι χρειάζεται ενιαία διαχείριση από έναν δηµόσιο φορέα. Χρειάζεται επίσης ένας σχεδιασµός γι’ αυτό που λέµε φέρουσα ικανότητα, για το τι δηλαδή χωράει ο τόπος. Είδαµε µια τεράστια τουριστική ανάπτυξη του βόρειου µετώπου ενώ η ενδοχώρα υποφέρει. Σαν να υπάρχουν πολλές Κρήτες µέσα στην Κρήτη. Εµείς λέµε ότι πρέπει να υπάρχει συγκρητισµός κι ένας σχεδιασµός, όπως και µια υποστήριξη των ανθρώπων, για να εξασφαλιστεί µια βιωσιµότητα οικονοµική, περιβαλλοντική και κοινωνική.

Συµµερίζεστε τη θέση που λέει ότι ο κ. Αρναουτάκης είναι “περιφερειάρχης Ηρακλείου”;
∆εν µου αρέσει πολύ αυτό αλλά είναι γεγονός ότι στα Χανιά παρατηρείται µια παραµέληση. Η Κρήτη πρέπει να ιδωθεί ενιαία και να υπάρξει σχεδιασµός. ∆ιαφορετικά ο εκάστοτε περιφερειάρχης – δυστυχώς ο νόµος του δίνει αυτή τη δυνατότητα – µπορεί να διαθέσει τους όποιους πόρους έχει όπως θέλει, χωρίς καν έλεγχο.

Πώς ιεραρχείτε τα σηµαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στα Χανιά;
Θα πρέπει να γίνει επιτέλους ο ΒΟΑΚ µε τη συµµετοχή όµως των τοπικών κοινωνιών. Για παράδειγµα η χάραξη που έχει γίνει στον Αποκόρωνα θα περάσει µέσα από το πιο παραγωγικό κοµµάτι της περιοχής κάτι που βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία. Επίσης, είναι το ζήτηµα των υδατικών πόρων αλλά και το θέµα του περιβάλλοντος. Είδαµε ότι βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τα Φαλάσαρνα, Μπάλο και Λαφονήσι. Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόµος ακόµα. Είναι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και κυρίως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα Προεδρικά ∆ιατάγµατα όπου θα κρίνουν και τι θα γίνει σε αυτές τις περιοχές. ∆υστυχώς οι αλλαγές που έγιναν για τις περιοχές Natura µετά από την κυβέρνησή µας είναι σε µια αρνητική κατεύθυνση.

Μιλήσατε για υπερ-τουρισµό και αγροτική παραγωγή. Τα νούµερα λένε ότι πάµε καλά ως προς το οικονοµικό κοµµάτι…
Καµιά φορά δεν λέµε ότι οι αριθµοί ευηµερούν αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι; Σε έναν βαθµό ισχύει κι εδώ. Είναι εγκληµατικό στην Κρήτη, µε τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που έχουµε, να ακούµε ότι ο πρωτογενής τοµέας δεν πάει καθόλου καλά γιατί δεν βοηθάµε τους αγρότες να λύσουν ζητήµατα, όπως π.χ. το πρόβληµα της έλλειψης εργατικών χεριών. Η Κρήτη θα έπρεπε κανονικά να είναι περιφέρεια πρότυπο στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. Επίσης, ενώ παράγεται µια σηµαντική ποσότητα προϊόντων αυτή δεν συνοδεύεται από τυποποίηση ή από διασύνδεση του πρωτογενή µε τον δευτερογενή και τον τριτογενή τοµέα. Μα, αν εµείς δεν αναδείξουµε την κρητική διατροφή πως θα γίνει αυτή η διασύνδεση; Επίσης αν δεν στρέψουµε ένα µεγάλο µέρος του τουρισµού σε εναλλακτικές µορφές τουρισµού πως θα εξασφαλίσουµε τη βιωσιµότητα του νησιού αλλά και το µέλλον των κατοίκων; Από την άλλη όταν το 45% του νοµού Χανίων είναι περιοχή Natura το πράγµα από µόνο του σού λέει που πρέπει να πάει. Επίσης, πως θα κρατήσεις τους κατοίκους της υπαίθρου στα χωριά αν δεν ενισχύσεις τους συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών, αν δεν αξιοποιήσεις τουριστικά για παράδειγµα το κτιριακό απόθεµα που υπάρχει παλιών σχολείων κ.λπ.; Γιατί να µην ενισχύσεις τη συνεργατική οικονοµία που εξασφαλίζει και την κοινωνική συνοχή; Επίσης, γιατί να µην εκµεταλλευτείς το θεσµικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων που είχαµε θεσπίσει ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Εµείς στο πρόγραµµά µας λέµε ότι το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να προέρχεται από ενεργειακές κοινότητες για αυτοκατανάλωση, σε επίπεδο ∆ήµου κ.λπ. Όλα αυτά προϋποθέτουν συνεργασίες, την ώρα που δυστυχώς, λόγω και της πανδηµίας, ο ατοµισµός τείνει να µπει στη θέση της συλλογικότητας. Γι’ αυτό κι εµείς µιλάµε για “την Κρήτη µας αλλιώς”, γιατί έχουµε ένα άλλο όραµα για την Κρήτη, το οποίο είναι ρεαλιστικό και για το οποίο η Περιφέρεια παίζει κεντρικό ρόλο.

Γιατί λοιπόν ένας νέος άνθρωπος να ψηφίσει τον συνδυασµό σας;
Γιατί θέλουµε µια Κρήτη βιώσιµη για τους ανθρώπους της. Γιατί µας ενδιαφέρει πρώτα από όλα ο άνθρωπος. Γιατί έχουµε ένα άλλο όραµα σε όλα τα επίπεδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα