» Παραγωγοί ζητούν έστω τη µερική αξιοποίηση της υποδοµής για αντιµετώπιση των αναγκών άρδευσης
Να µπει νερό στο φράγµα του Βαλσαµιώτη, έστω 2.000.000 κυβικά, ώστε να ενισχυθεί η άρδευση την καλοκαιρινή περίοδο! Αυτό ζητούν επιτακτικά αγροτικοί φορείς των Χανίων που εµφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι θα επαναληφθεί ό,τι και πέρυσι όπου λόγω της ανοµβρίας το διαθέσιµο νερό για άρδευση δεν επαρκούσε.
Αγροτικοί φορείς έθεσαν το ζήτηµα στη διοίκηση του ΟΑΚ, υπογραµµίζοντας πως από τη στιγµή που δεν µπορεί να γεµίσει µε νερό το φράγµα (6.000.000 περίπου κυβικά) λόγω των διαρροών του που δεν έχουν αντιµετωπιστεί από το 2014 µέχρι και σήµερα, µπορεί να µπει µια ποσότητα νερού 2.000.000 κυβικών ώστε να δοθεί µια διέξοδος στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς – Κολυµβαρίου κ. Λευτέρης Παπαδάκης αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΟΑΚ το προηγούµενο διάστηµα στο οποίο «ζητήσαµε από τον Οργανισµό Ανάπτυξης Κρήτης να βάλουν φέτος έστω 2-3 εκατοµµύρια κυβικά και ας χαθούν 500.000 κυβικά λόγω των διαρροών ώστε να µπορούν να διατεθούν τα υπόλοιπα µέσα στον καλοκαίρι, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, όταν οι ανάγκες είναι µεγάλες! Να µπορούµε να εξυπηρετήσουµε τους αγρότες τότε ώστε να µην έχουµε τα περυσινά προβλήµατα µε τη µεγάλη έλλειψη νερού».
Σύµφωνα µε τον ΤΟΕΒ µπορεί να συγκεντρωθεί µια ικανή ποσότητα νερού µέσα στο φράγµα που να διατίθεται έπειτα στους Οργανισµούς Εγγείων Βελτιώσεων του κάµπου των Χανίων ώστε να καλύπτουν τις αγροτικές ανάγκες.
ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ
«Μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουµε µεγάλες καταναλώσεις από τα ξενοδοχεία, οι µεγάλες καταναλώσεις γίνονται Ιούλιο και Αύγουστο! Ως ΤΟΕΒ που δίνουµε νερό στα ξενοδοχεία για να ποτίζουν τα φυτά τους και τους κήπους τους, δηλώνω πως αν έχουµε τα περυσινά και δεν µας δίνεται νερό εµείς θα κλείσουµε τις παροχές προς τα ξενοδοχεία και δεν θα λαµβάνουν από εµάς νερό! ∆εν γίνεται διαφορετικά» είναι τα λόγια του κ. Παπαδάκη.
Αξίζει να σηµειωθεί πως τα ξενοδοχεία δικαιούνται αρδευτικό νερό για τις ανάγκες των κήπων τους, ωστόσο αποτελεί κοινό µυστικό πως πολλά από αυτά το χρησιµοποιούν και για τα ντουζ, τις πισίνες, την αποχέτευση τους, αφού το νερό το αρδευτικό είναι φτηνότερο.
Με βάση τα στοιχεία του ΤΟΕΒ Αγιάς Κολυµβαρίου που καλύπτει µια τεράστια σε έκταση περιοχή από το Πατελάρι µέχρι και την Σπηλιά καταγράφεται όλο το χρόνο µια κατανάλωση 2.300.000 εκ. κυβικών ετησίως µέσο όρο. «Αν υπάρχει ένα απόθεµα 2.000.000 κυβικών στο φράγµα, που να µπορεί να δοθεί προς άρδευση την εποχή του Ιουλίου – Αυγούστου, αυτό σηµαίνει ότι µας λύνεται ένα πολύ µεγάλο πρόβληµα» αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
Για το ίδιο ζήτηµα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Χανίων κ. Χαρίλαο Βλαζάκης παρατήρησε πως «αν πέρυσι είχαµε διαθέσιµα από το φράγµα του Βαλσαµιώτη 2.000.000 κυβικά νερού τα προβλήµατα που θα αντιµετωπίζαµε θα ήταν λιγότερα. Και εµείς βάλαµε το θέµα στον ΟΑΚ και µας υποσχέθηκαν πως θα το εξετάσουν. Εµείς δεν βλέπουµε άλλη λύση, πρέπει να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί κάποια ποσότητα νερού από το φράγµα.»
41.528.000 ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΟΣ!
Σηµειώνεται πως το φράγµα του Βαλσαµιώτη ξεκίνησε να σχεδιάζεται από τη δεκαετία του ΄80 και η κατασκευή του ξεκίνησε στα µέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000. Ο αρχικός προϋπολογισµός ήταν 23.129.000 ευρώ το 2005 µε ένα χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης 4 ετών. Τρία χρόνια µετά είχαµε την πρώτη συµπληρωτική σύµβαση ύψους 8.475.000 ευρώ καθώς στο δυτικό πρανές του φράγµατος παρουσιάστηκε καθίζηση. Τότε είχε κληθεί ο κορυφαίος Καναδός φραγµατολόγος Β. Μίλιγκαν προκειµένου να δώσει τις συµβουλές του. Στην έγγραφη έκθεση του, αφού εξέτασε όλες τις παραµέτρους, ο κ. Μίλιγκαν είχε επισηµάνει ότι το έδαφος της περιοχής δεν ήταν κατάλληλο για να δεχθεί τέτοιο φράγµα, ενώ και το ύψος του φράγµατος ήταν πολύ παραπάνω από το ύψος που έχουν συνήθως αυτά τα φράγµατα. Είχε αναρωτηθεί µάλιστα αν στα Χανιά είχαµε ανακαλύψει κάποια νέα τεχνική για αυτά τα φράγµατα που δεν γνώριζε ο υπόλοιπος κόσµος! Παρ΄ όλα αυτά οι εργασίες συνεχίσθηκαν µε νέο χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2009. Ωστόσο ούτε τότε ολοκληρώθηκε το έργο και το 2013 κρίθηκε ότι απαιτούνται ότι συµπληρωµατικές εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική µελέτη κόστους 1.500.000 εκ. Άλλο 1.000.000 εκ. ευρώ ήταν το κόστος των µηχανολογικών του φράγµατος που προβλεπόταν σε ξεχωριστή σύµβαση, ενώ και µε µια σειρά από αναθεωρήσεις των τιµών κόστους η κατασκευή τελικά έφτασε στα 41.528.000 ευρώ.
Το έργο εγκαινιάσθηκε το 2014, λίγο πριν τις ευρωεκλογές από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαύταρη αλλά λίγους µήνες µετά διαπιστώθηκε ότι είχε πολλές διαρροές µε αποτέλεσµα να χάνεται µεγάλη ποσότητα νερού. Το 2020 ο ΟΑΚ ανέθεσε µελέτη προκειµένου να εξεταστεί ο τρόπος αντιµετώπισης των διαρροών και να γίνει ένας ακριβής υπολογισµός του κόστους των εργασιών που θα απαιτηθούν. Η µελέτη ολοκληρώθηκε ωστόσο δεν έχουν ακόµα ανακοινωθεί λεπτοµέρειες για το τι προβλέπει.
Το φράγµα του Βαλσαµιώτη λαµβάνει νερό µε φυσική ροή από τις πηγές των Μεσκλών.