Τα οφέλη του ρυθμού στη ζωή μικρών και μεγάλων έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, που συμμετέχουν στο σεμινάριο “Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση” το οποίο πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Για τα Χανιά η πρώτη συνάντηση για το εκπαιδευτικό έτος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Ο ρυθμός είναι παντού από τη γέννησή μας, είναι ο χτύπος της καρδιά μας. Με ρυθμό αναπνέουμε, με ρυθμό μιλάμε και περπατάμε. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς αν τον απομονώσει να ωφεληθεί κατά το δοκούν» ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής στον οποίο ανήκει η ιδέα, ο σχεδιασμός και η επιμέλεια του καινοτόμου προγράμματος και συνεχίζει τονίζοντας πως «εννοώ ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο ρυθμός ενεργεί ευεργετικά για την ψυχική μας διάθεση.
Πιο ειδικά η περίπτωση του ρυθμού μπορεί λόγω των γεωμετρικών σχημάτων που στήνει κανείς πολύ γρήγορα να καλλιεργήσει θέματα που αφορούν και την μνήμη του. Στο μυαλό του και στο νευρικό σύστημα και στις κινήσεις του γιατί όπως είπαμε και το περπάτημα έχει ρυθμό».
Αρκετές ενότητες της δράσης δουλεύονται για μαθησιακούς στόχους. Όπως τα μαθηματικά, τη γεωγραφία και πολύ περισσότερο τη συναισθηματική αποφόρτιση των παιδιών ή το πιο σημαντικό μία ισορροπημένη ένταξη που μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα μέσω της μουσικής και της τέχνης.
Ρωτάμε αν οι εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν το σεμινάριο θα μπορούν να το εντάξουν στο σχολείο, πιθανώς μέσω κάποιες δράσης με τον κ. Παπατζανή να ξεκαθαρίζει πως «θα μπορούν να το εντάξουν και αυτός είναι ο τελικός στόχος. Να το εντάξουν στο σχολείο αλλά με τον δικό τους τρόπο. Βέβαια, εμείς μπορούμε πάντα και κατά μία άποψη να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς όταν μπαίνουν στην τάξη. Να τους κάνουμε τόσο ικανούς όσο να το χρησιμοποιήσουν ως ένα περαιτέρω εφόδιο. Εμείς δίνουμε μία η πολλές αφορμές να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ερεθίσματα και συγκεκριμένα ας πούμε γυμνάσματα που μπορούν να εφαρμόζονται στην τάξη. Ηδη έχει πειραματιστεί με αυτό το υλικό πολύς κόσμος και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις προσδοκίες μας»
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου στο rhythm4edu@gmail.com.
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας είναι ο Εμμανουήλ Σειραγάκης, συνεργάτης σε θέματα παιδαγωγικής ευθύνης είναι ο καθηγητής Ψυχολογίας Ηλίας Κουρκούτας, υπεύθυνη συντονισμού – διδασκαλίας είναι η μουσικός Ανθή Φουρκή σε συνεργασία με τους μουσικούς εισηγητές Χάρη Μπάκας, Κατερίνα Λακιωτάκη και Θεοδώρα Μαργαρίτη.