Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Βάρκα στο σπίτι” από τον Λεωνίδα Μαριδάκη

Με μελωδίες μέσα από το άλμπουμ “Βάρκα στο σπίτι”, “ πλημμύρισε” το Μουσείο Τυπογραφίας, κατά την διάρκεια παρουσίασης του ολοκαίνουργιου άλμπουμ του Χανιώτη τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου, στο ΒΙΟΠΑ.
Eχοντας επιρροές από folk μουσικές φόρμες, country, salsa, swing και βασικό πυρήνα τη σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία, ο Λεωνίδας Μαριδάκης παρουσίασε με την κιθάρα του ζωντανά τα τραγούδια του δίσκου, ξεναγώντας μας στις ιστορίες που κρύβονται από πίσω. Τη σφραγίδα σε αυτήν τη δουλειά βάζει η συνεργασία του τραγουδοποιού με τον σπουδαίο ποιητή Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος υπογράφει τους στίχους στο ομότιτλο τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι» ενώ στο άλμπουμ περιέχεται και το τραγούδι «Ο Δαίμων του Τυπογραφείου» τραγούδι που είναι γραμμένο για το Μουσείο Τυπογραφίας. Για το άλμπουμ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος, μίλησαν η ραδιοφωνική παραγωγός, στιχουργός Νικόλ Κατσάνη η οποία συμμετέχει στο “Βάρκα στο σπίτι”, ο Παναγιώτης Ορφανίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός δίκτυο fm 91.5 και ο Γιάννης Γιαννακάκης καθηγητής, μουσικός.
Όπως είπε ο Χανιώτης τραγουδοποιός, ο ήχος σε αυτό την δισκογραφική δουλειά είναι πιο βιωματικός καθώς «μετά από 8 χρόνια άφησα τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα αυτού του καιρού να κατασταλάξουν. Και ήταν αρκετά διαφορετικά από τα προηγούμενα καθώς ήμασταν στο κορύφωμα της κρίσης, είχαν αλλάξει οι συμπεριφορές μας, το μέσα και το έξω μας είχε άλλα ερεθίσματα κι αλλιώς ανταποκρινόμασταν πια. Μίκρυνε η κλίμακα στα πράγματα, έγιναν λίγο πιο ανθρώπινα, πιο ειλικρινή σε ένα βαθμό μέσα στο ζόρι τους, και όλα αυτά τα στοιχεία πέρασαν μέσα στα τραγούδια με κάποιο τρόπο. Γι΄ αυτό η συγκεκριμένη δουλειά σε σχέση με τις προηγούμενες είναι πιο αυτοβιογραφική, πιο τολμηρή, πιο προσωπική. Υπάρχουν τραγούδια ερωτικά αλλά και τραγούδια πιο αιχμηρά, πιο ευθύβολα…».
Από την πλευρά της η Νικόλ Κατσάνη που συμμετέχει στιχουργικά σε αυτή την δουλειά ανέφερε ότι « το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του άλμπουμ είναι ότι και τα έντεκα τραγούδια αξίζουν και έχουν την ώρα που θα ακούσεις το κάθε ένα ανάλογα με την διάθεση σου. Για τους Χανιώτες υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να αποκτήσουν αυτό το άλμπουμ καθώς εμπεριέχει το “Δαίμων του Τυπογραφείου” που γράφτηκε για το μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας το οποίο κοσμεί την πόλη των Χανίων. Μαζί με τον Λεωνίδα γράψαμε αυτό το τραγούδι μετά από μια ξενάγηση στο Μουσείο πριν από 2 χρόνια και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για κάτι θαυμάσιο το οποίο έπρεπε να το επικοινωνήσουμε σε περισσότερο κόσμο. Έτσι δημιουργήθηκε ο “Δαίμων του Τυπογραφείου” που αφορά το Μουσείο Τυπογραφίας, τα Χανιά, την Κρήτη που είναι και δικιά μου πατρίδα καθώς είμαι από το Ρέθυμνο».
Για έναν ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο δίσκο έκανε λόγο ο Παναγιώτης Ορφανίδης ο οποίος επεσήμανε ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του έντονου τραγουδιού. « Ο δίσκος σε ταξιδεύει, ξεκινάει ευχάριστα με μουσικές από Κούβα και σε φέρνει μέχρι την Αστυπάλαια και τα Χανιά στο Μουσείο Τυπογραφίας. Είναι ένα άλμπουμ που αρέσει στους ακροατές και μάλιστα στο σύνολό του και κυρίως αναφέρεται στο σήμερα» ανέφερε.
Τέλος ο Γιάννης Γιαννακάκης, επεσήμανε ότι «τα τραγούδια του άλμπουμ έχουν την αίσθηση του χειροποίητου, ότι φτιάχτηκαν για την παρέα και την συντροφιά. Κι αυτό έχει αξία σε μια εποχή που τα τραγούδια γράφονται με διαδικασία copy paste. Στο “Βάρκα στο σπίτι” χαίρεσαι πραγματικά να ακούς ολόκληρο το δίσκο, από την αρχή έως το τέλος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα