Η Γερμανία από την 1η Ιουλίου βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε. Η κα Μέρκελ στο τελευταίο έτος της πρωθυπουργίας της έχει ν’ αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα όταν στο πλευρό της δεν υπάρχουν αρκετοί συμπαραστάτες. Η απόλυτη προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφήνει πίσω τόσο η Covid-19 και η υγειονομική θωράκιση της Ε.Ε. σε τέτοιου είδους μελλοντικές περιπτώσεις. Την ώρα όμως που η δημοφιλία του Τραμπ καταρρέει, βλέπει ότι τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μείνουν άλυτα και δεν θα μπορέσει να βάλει τη σφραγίδα της θετικά, για να ενισχύσει την υστεροφημία της.
Είναι δύσκολο, λοιπόν, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ε.Ε. και Ουάσινγκτον, όταν ο απρόβλεπτος Τραμπ, βρίσκεται εκτός ελέγχου, είναι έξω φρενών, όταν συνομιλεί με ομολόγους του και δεν τα πάει καλά με τη Μέρκελ. Πρόσφατα την εξηύρισε ως “ηλιθία” και “υποχείρια των Ρώσων”, για να την τιμωρήσει δε, επειδή δεν παρέστη στη Σύνοδο των G7, εμείωσε τα αμερ. στρατεύματα στη Γερμανία κατά 50% και έκοψε μεγάλα ποσά απ’ την συνεισφορά των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Μόνο αν μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κερδίσει ο Τζο Μπάϊντεν, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Η πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν επί γερμανικού εδάφους, έγινε για να εξαλειφθούν τα εμπόδια δημιουργίας και λειτουργίας του πολυσυζητημένου “Ταμείου Ανάκαμψης”, ύψους 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 θα δοθούν ως επιδοτήσεις και τα 250 ως δάνειο. Πρώτο ερώτημα, να συμφωνήσουν για τη διάρκεια ζωής του Ταμείου, αν λειτουργήσει την τετραετία 2021-2024, ή περισσότερο και με ποια κριτήρια θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων στους δικαιούχους.
Οι χώρες του Βορρά, κυρίως η Ολλανδία, που επιθυμεί να χορηγήσει να γίνουν με σκληρούς όρους, θεωρούν ότι το πακέτο είναι υπερβολικό για τον Νότο. Το πώς θ’ αντιμετωπίσει τις χώρες του Βορρά, που απειλούν να βάλουν βέτο στα σχέδια λειτουργίας του Ταμείου, είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Μέρκελ.
Η Γερμανία θεωρεί ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική και Αμυνα της Ε.Ε. έχει βαρύνουσα σημασία και οι φιλοδοξίες των Παρισίων στην προσπάθεια εξισορρόπησης των γεωπολιτικών αντιφάσεων της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές. Το προσφυγικό, που ήταν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο, αφού εξασφαλιστεί η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η εξέταση της κατανομής των ροών σε όλες τις χώρες.
Στη Σύνοδο των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., που συνεκλήθη για τις 8/7/20 στις Βρυξέλλες από την πρόεδρο της Κομισιόν Φον Λάιεν, πρόκειται να συζητηθεί η εξέλιξη για το Ταμείο Ανάκαμψης και να επιχειρηθεί η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών Βορρά – Νότου.
Αναμένεται να παραστεί και η Άνγκελα Μέρκελ ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. Εκτιμάται όμως ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών λειτουργίας του Ταμείου έχει πολύ δρόμο.