Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις μπλόφες στο Eurogroup, τα δύο «σχέδια επιστροφής στη δραχμή» της κυβέρνησης, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και για το μέλλον του στην πολιτική μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστραλιανή ιστοσελίδα Νeos Kosmos.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας αρχικά στη δημοσιογράφο του για το αν αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη νύχτα μετά το δημοψήφισμα είπε πως «δεν ήταν απαραίτητο», και συνέχισε: «Όταν συνειδητοποίησα τη νύχτα του δημοψηφίσματος ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αποφασίσει να καλέσει τους ηγέτες των ηττημένων φιλομνημονιακών κομμάτων για να συντονίσουν την υποταγή στην τρόικα και το νέο μνημόνιο, δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος για εμένα να παραμείνω στην κυβέρνηση, αν και ο Πρωθυπουργός μου το πρότεινε».
Στην ερώτηση για το αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών μετάνιωσε για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως δεν μετανιώνει. «Στους έξι μήνες των υπηρεσιών μου παρουσίασα τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ένας υπουργός Οικονομικών μπορεί, και θα έπρεπε, να δρα πολιτικά μέσα στο Eurogroup και το Ecofin, καθώς και στους διαδρόμους του ΔΝΤ», σημείωσε.
«Δώσαμε στους Έλληνες και τους Ευρωπαίους μία μικρή γεύση για το τι πραγματικά είναι η εθνική ανεξαρτησία, αλλά και η φιλοευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Επίσης, αποκαταστήσαμε κάποια αίσθηση αξιοπρέπειας σε εκατομμύρια Έλληνες και μη Έλληνες πολίτες. Τέλος, με την παραίτησή μου, καθώς και άλλων φυσικά, αποδείξαμε ότι ο ρόλος ενός υπουργού δεν αποδυναμώνει τη συνείδηση ενός ανθρώπου»
«Αν σας δινόταν μία δεύτερη ευκαιρία, στον ίδιο ρόλο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, θα επαναλαμβάνατε τις ίδιες πρακτικές του παρελθόντος;»
«Σίγουρα όχι», απάντησε ο πρώην υπουργός. Ο καθένας που θα έκανε το ίδιο πράγμα δεύτερη φορά είναι είτε χαζός, είτε φανατικός». Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε, λέγοντας: «Η ερώτηση είναι αν θα έκανα το ίδιο, εάν είχα ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες. Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι «ναι», με μερικές διαφοροποιήσεις. Το σχέδιο της διαπραγμάτευσης ήταν σωστό, η προσέγγιση προς την τρόικα ήταν επίσης σωστή, εκεί που έκανα λάθος υπολογισμούς ήταν μέσα στον «οίκο» μας.
«Εάν γνώριζα τότε αυτά που γνωρίζω τώρα, σε σχέση με την ‘ομάδα’ μας, θα είχα προχωρήσει στη ρήξη γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά».
Όσο για τις κατηγορίες «περί μπλόφας» με το Eurogroup και το κόστος της διαπραγμάτευσής του με την τρόικα, ο ίδιος απάντησε: «Η ιστορία άλλο δείχνει. Ήμουν ο μοναδικός που δεν μπλόφαρα. Το εννοούσα όταν έλεγα ότι δεν ήμουν διατεθειμένος να υπογράψω ένα νέο, μη βιώσιμο για το χρέος, μνημόνιο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που μπλόφαραν, και οι οποίοι, ενώ αρχικά εμφανιζόντουσαν αμετάπειστοι ότι δεν θα υπέγραφαν τη συμφωνία, στη συνέχεια προχώρησαν στην υπογραφή, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν».
«Όσον αφορά στα χρήματα και το κόστος στον ελληνικό λαό, η απάντηση είναι: μηδέν», τόνισε ο πρώην υπουργός.
Στην ερώτηση για το αν υπήρχε «plan B» στην Ελλάδα για επιστροφή στη δραχμή και εάν ο Πρωθυπουργός το γνώριζε, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο «plan b».
«Υπήρχαν, όπως θα έπρεπε, δύο σχέδια». είπε και συμπλήρωσε: «Το ένα από αυτά είχε σχεδιαστεί για να αποτρέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών από την τρόικα, μία απειλή που έπρεπε να έρθω αντιμέτωπος από την πρώτη ημέρα, που είχε ως σκοπό να υποκύψουμε στις τοξικές πολιτικές της τρόικας, οι οποίες θα περιόριζαν την Ελλάδα σε μόνιμη κρίση. Αυτό το πλάνο αποφυγής ήταν απαραίτητο στην Ελλάδα για να παραμείνει στο ευρώ και να γίνει βιώσιμη οικονομία μέσα στην ευρωζώνη».
«Το δεύτερο σχέδιο, το (Plan X), συντάχθηκε με σκοπό να προετοιμάσει τη χώρα στο ενδεχόμενο που ο Σόιμπλε κατάφερνε να πείσει την Μέρκελ, την οποία μου είχε πει ότι προσπαθούσε να το κάνει, να ενεργοποιήσει ένα προϋπάρχον σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως «Plan Z», που θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ την Ελλάδα».
«Είμαι υπερήφανος και για τα δύο τα σχέδια», τόνισε ο κ.Βαρουφάκης στη συνέντευξη και δήλωσε πως τα δύο αυτά σχέδια ήταν σχεδιασμένα με την πλήρη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. «Στην πραγματικότητα θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν είχαμε ετοιμάσει αυτά τα δύο σχέδια».
Στην ερώτηση για το αν σκέφτεται την επιστροφή του στην ενεργή πολιτική, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε: «Είναι αδύνατον να επιστρέψεις σε κάτι που ποτέ δεν έφυγες πραγματικά», και έκανε αναφορά για το πανευρωπαικό κίνημα DiEM25.
«Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στην τρόικα και αποδέχτηκε το τρίτο μνημόνιο, υπέγραψε την αυτοκατάργησή της. Κάτω από τους αποικιακούς όρους του μνημονίου, ειδικά του τρίτου, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει λιγότερη ελευθερία σε σύγκριση ένα προαστιακό συμβούλιο του Σίδνεϊ ή της Μελβούρνης», κατέληξε.
Πηγή: neoskosmos.com, the press project