Μία όμορφη και λιτή εκδήλωση έλαβε χώρα πρόσφατα στο ιστορικό Καφέ “ΚΗΠΟΣ” στα Χανιά και μεταφερθήκαμε νοερά στην Ίμβρο και την Τένεδο -έστω και μέσα από το φωτογραφικό υλικό- με οδηγό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο. Ακούσαμε τη φωνή της ιστορίας και γευτήκαμε την πίκρα, αλλά και την ελπίδα για την επόμενη ημέρα.
Όταν μιλά κάποιος για την ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου, δεν μπορεί να λησμονήσει το απαράδεκτο «Πρόγραμμα διαλύσεως» του 1964, το οποίο προξένησε άπειρα δεινά τόσο στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης όσο και των νησιών της Ίμβρου και Τενέδου, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρώμης (1950).
Για το τι επικράτησε την περίοδο εκείνη μόνο η βαρβαρότητα και η εγκληματικότητα μπορούν να τα χαρακτηρίσουν. Όπως και να διαβάσει κάποιος την ιστορία και όσα να ξαναθυμηθούμε, ίσως θα πρέπει να μείνουμε στο σήμερα και στο ήθος και το ηθικό των Ιμβρίων. Εκείνη η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή δυναμισμού, για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Ο κόσμος όλος είναι η χαμένη μέσα στα κύματα του Αιγαίου «παιπαλόεσσα». Λίγοι παρέμειναν, αλλά αυτοί οι λίγοι κρατήσανε, μέσα στα πέτρινα και δύσκολα χρόνια, και έγινε ζύμη που απλώθηκε στα πέρατα της οικουμένης.
Αυτή την Ίμβρο αγάπησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, ο Πατριάρχης ο Ιμβρ(ι)ολάτρης -όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται- και εκεί επιστρέφει κάθε Καλοκαίρι για να ξαναζεί την ιστορία, κυρίως όμως για να εμψυχώσει τους Ιμβρίους να κρατήσουν μέσα τους την Ίμβρο και να την ενσωματώσουν στον τρόπο ζωή τους.
Το φετινό Καλοκαίρι, όμως, ήταν ιδιαίτερο για όλους. Η Ιερά Μητρόπολις Ίμβρου και Τενέδου διοργάνωσε μία σειρά από εκδηλώσεις για την επέτειο 60 ετών ευκλεούς ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη μας όπου στις 13 Αυγούστου 1961 είναι η ημέρα χειροτονίας του στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Ίμβρου σε διάκονο.
Κατά την παραμονή του στην Ίμβρο πέρασε από όλα τα χωριά, τον Ναό των Αγίων Θεοδώρων, του χωριού όπου μεγάλωσε, τέλεσε τα θυρανοίξια ξωκλησιών στο Μαλάκι Σχοινουδίου, στον Ευλάμπιο και στα Αγρίδια, εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής στους Αγίους Θεοδώρους και δύο εκθέσεις φωτογραφίας, στα Αγρίδια και στο Σχοινούδι, θεμελίωσε το σχολικό πάρκο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στους Αγίους Θεοδώρους, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες προς τιμή του. Εγκαινίασε το βεβηλωμένο εδώ και 55 χρόνια ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνος, που υπάγεται στο πιο ταλαιπωρημένο ελληνικό χωριό το Σχοινούδι, στα Δαρδανέλια παρέλαβε από τον υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας εικόνες που είχαν κλέψει ιερόσυλοι το 2007 από Ναούς της Ίμβρου.
Η αγάπη του όμως και το όνειρό του είναι η νεολαία. Μία Ιμβριακή νεολαία, που ο ίδιος τονίζει, πρέπει να ενστερνισθεί και να φυλάσσει «ως κόρην οφθαλμού τας πατρώας παραδόσεις και τας ανεκτιμήτους αξίας, αι οποίαι συγκροτούν την ταυτότητά μας και έσωσαν το Γένος μας». Αναζητά μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία όλες εκείνες τις αξίες που θα σώσουν και θα προβάλουν τον πολιτισμό της Ίμβρου, ο οποίος δεν πρέπει να χαθεί σήμερα «εις την εποχήν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των αγώνων διά την πολιτισμικήν ιδιοπροσωπίαν».
«Δράξασθε Παιδείας» (Ψαλμ., 2:10) συμβουλεύει ο Ψαλμωδός! Δεν χρειάζονται αναστολές, αναβολές, παλινδρομήσεις, υπολογισμοί πολιτικού κόστους. Ο πληθυντικός της νουθεσίας δηλώνει ότι το θέμα της παιδείας είναι κεντρικό και ξεπερνά όλους μας. Το πνεύμα της Ίμβρου, όλα τα αγνά και τα δίκαια, τα προσφιλή, τα γνήσια και τα αληθινά, κρύβονται μέσα στην ανθρώπινη παιδεία, στο σεβασμό και τη γνώση του εκάστοτε πολιτισμού.
«Ό,τι ανήκει στην Ίμβρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μάς είναι ξένο. Μάς ανήκει και τού ανήκουμε», έγραφε, ο μακαριστός Αθανάσιος Σπόρος, πριν από αρκετές δεκαετίας στο Περιοδικό «Ίμβρος». Η πρόσκληση προς όλους μας, διά στόματος του ομιλητού – οδηγού, είναι πρόσκληση του ίδιου του Πατριάρχη μας. «Σάς παρακαλούμε να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρο των προγόνων μας, για να αγάλλωνται οι ζώντες και να σκιρτούν αι ψυχαί των εκλιπόντων. Διά να συνεχίση να κτυπά η καμπάνα. Διά να ακούεται η πατρογονική λαλιά των Ιμβρίων. Σάς προσκαλούμε να στηρίζετε την λειτουργίαν των σχολείων μας, η οποία εδημιούργησε νέες ελπίδες και προοπτικές για ένα καλύτερον μέλλον διά την Ίμβρον. Και να θέτετε πάντοτε το ερώτημα: “Αν δεν ενδιαφερθούμε και δεν αγωνισθούμε εμείς για την Ίμβρο, άραγε ποίος άλλος θα το πράξη;”».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γκουβερνέτου με αφορμή την πανήγυρη του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, ενώ παρευρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και άλλοι επίσημοι της τοπικής κοινωνίας.
*Ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς είναι γενικός διευθυντής της ΟΑΚ,
άρχων ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε.
Tί άλλο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ή σχολιάσουμε πάνω στην εξαίρετη κι άκρως βαρυσήμαντη παρουσίαση – άρθρο του αγαπητού μας Διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνου Ζορμπά: Κι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος!! Η καρδιά της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας του Θεανθρώπου Χριστού που συνεχώς κι ακατάπαυστα χτυπά για τον απανταχού της γης Ελληνισμό κι ας αντιμετωπίζει βουνό ολόκληρο προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις όλων των συνανθρώπων μας, ανεξαρτήτως των διαφορετικών τους υπαγωγών – καταβολών. Πριν δύο χρόνια, με γκρουπ Χανιωτών προσκυνητών πήραμε τις ευλογίες και την ατελείωτη αγάπη του σε μας τους Κρητικούς στους τελευταίους Χαιρετισμούς, πριν το Πάσχα. Ο νους και η ψυχή μου είναι στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το εξαώροφο παμπάλαιο ξύλινο “Ορφανοτροφείο του Γένους” στο νησί “Πρίγκηπος” στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου φοίτησε δύο χρόνια στο εκεί Δημοτικό Σχολείο ο πεντάρφανος πατέρας μου, στον καιρό του ξεριζωμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ελπίζω βάσιμα στην άπειρη αγάπη και το μέγιστο ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και οι αδιάκοποι αγώνες του. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά που μοιράζεται πάντα μαζί μας γνώσεις κι αξιοθαύμαστα βιώματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μας. Με εκτίμηση φιλική Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ