Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Βασίλης Κασσελάκης: «Να πάρουµε τη ζωή στα χέρια µας»

Ο Χανιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει µήνυµα για τις κάλπες της Κυριακής

Την ανάγκη να «πάρουµε τη ζωή στα χέρια µας» µέσα από τη συµµετοχή στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, επισηµαίνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κασσελάκης.

Ο Χανιώτης γιατρός, µιλά στα “Χανιώτικα νέα” για το κίνητρο συµµετοχής του στις Ευρωεκλογές, παρουσιάζει τις προτεραιότητές του για Ελλάδα και Ευρώπη και εκτιµά πως «η αλαζονεία θα τιµωρηθεί, το παραµύθι του επιτελικού κράτους θα καταρρεύσει».

• Βρεθήκατε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µέσα από µια πρωτοποριακή διαδικασία. Τι ωθεί έναν νέο επιστήµονα, να συµµετέχει στις Ευρωεκλογές;
Η ανάγκη για προοπτική, για όραµα, για ένα καλύτερο αύριο. Ίσως να ακούγονται τετριµµένα, αλλά η δική µου γενιά, είναι η γενιά της κρίσης. Τότε αρχίσαµε να αντιλαµβανόµαστε τον κόσµο και έκτοτε τίποτα δεν ήταν όπως πριν. Αντιθέτως, η ποιότητα ζωής ολοένα και υποβαθµίζεται.
Θέλω να παλέψω για µία Ευρώπη, της οποίας τα µέλη θα είναι πραγµατικά ισότιµα και όχι κατ’ ευφηµισµόν, που οι πολίτες θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τις ίδιες παροχές. Για µία Ευρώπη δηµοκρατική και όχι για µία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στο δρόµο της προόδου µε επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να αναδειχθούν οι υποψήφιοι µέσω προκριµατικής διαδικασίας, ανέτρεψε τα καθιερωµένα, απονευρώνοντας παράλληλα τους κοµµατικούς µηχανισµούς. Αυτή η βαθιά δηµοκρατική απόφαση, ενέπνευσε πολλούς νέους ανθρώπους και σηµατοδότησε µία νέα εποχή, η οποία επιβάλει να βγούµε από το λήθαργο της αδράνειας και αναλάβουµε δράση. Να πάρουµε τη ζωή στα χέρια µας. Κατέστησε µε τον πλέον σαφή, χειροπιαστό και κατηγορηµατικό τρόπο ότι η πολιτική είναι συµµετοχική διαδικασία και µας αφορά όλους.

• Προέρχεστε από µια πολιτική οικογένεια. Αυτό τελικά είναι πλεονέκτηµα ή µειονέκτηµα; Υπό την έννοια ότι χρησιµοποιείται από πολιτικούς αντιπάλους για να ασκηθεί κριτική.
Καταρχάς, θέλω να πω ότι είµαι πολύ υπερήφανος για την οικογένειά µου και τις αρχές που τη διέπουν. Οι αρχές αυτές επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στήριξαν την απόφασή µου να κατέλθω υποψήφιος, µε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παρότι ο πατέρας µου υπήρξε βουλευτής της Ν∆. Λέει πολλά νοµίζω για το ποιον µου, ότι δεν ενέδωσα στην πεπατηµένη του νεποτισµού.
Στην Ελλάδα βλέπετε αν ήµουν υποψήφιος ευρωβουλευτής µε την κυβερνώσα παράταξη, θα ήταν κάτι φυσιολογικό… Είναι τιµή µου λοιπόν να επικρίνοµαι, επειδή θέλω να χαράξω τη δική µου διαδροµή και να παλέψω µε τις δικές µου δυνάµεις για έναν καλύτερο µέλλον.

• Ένα από τα κεντρικά µηνύµατα που έχετε στείλει µέσα από την καµπάνια σας, είναι ότι στις 9 του Ιούνη ψηφίζουµε για την αλλαγή στην Ευρώπη. Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη;
Το πρώτο και κύριο είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη στις εµπόλεµες περιοχές της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν υποστηρίζει απλώς την κατάπαυση του πυρός και στα δύο µέτωπα αλλά και διπλωµατικές παρεµβάσεις που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ακεραιότητα των εδαφών στις δύο περιοχές.
Εξάλλου, απαιτείται άµεσα η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας που αφορά στο µεταναστευτικό. Το Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αποδεικνύεται καταστροφικό για τη χώρα µας, καταδικάζοντας χιλιάδες αθώους ανθρώπους, που εξαναγκάζονται να διασχίσουν τη θάλασσα, στο θάνατο, ενώ παραβιάζει και τα ανθρώπινα δικαιώµατα.
Η µόνη λύση γι’ αυτό το µείζονος σηµασίας πρόβληµα είναι η υποχρεωτική και αναλογική κατανοµή των προσφύγων, στα 27 κράτη-µέλη της Ένωσης, έχοντας διασφαλιστεί ασφαλείς δίοδοι µετανάστευσης και ισχυρό σύστηµα επιστροφών.
Η κλιµατική κρίση µας απασχολεί µε ολοένα και σφοδρότερα φαινόµενα. ∆ασικές πυρκαγιές, πληµµύρες, λειψυδρία και η ραγδαία άνοδος της θερµοκρασίας και είναι προκλήσεις µε τις οποίες η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει, αφού τα περιθώρια έχουν τελειώσει. Απαιτούνται άµεσες λύσεις ώστε περάσουµε στο µοντέλο µίας δίκαιης πράσινης µετάβασης, που θα αποτρέψει την καταστροφή. Αυτό µπορεί να συµβεί µε τη µετατροπή του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας σε µόνιµο ευρωπαϊκό µηχανισµό χρηµατοδότησης της ανάπτυξης.
Η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών επιδεινώνεται συνεχώς. Εκατοµµύρια εργαζόµενοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, γεγονός που δηµιουργεί ρωγµές τον κοινωνικό ιστό.
Η πρόσβαση σε δωρεάν δηµόσιες υπηρεσίες υγείας, η καθολική παροχή φροντίδας σε ευάλωτες οµάδες πληθυσµού όπως οι ανήλικοι, τα άτοµα της τρίτης ηλικίας και τα άτοµα µε αναπηρίες, προσδιορίζουν τον δείκτη πολιτισµού µας και είναι το ζητούµενο σε µία Ευρώπη που θα διέπεται από αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισµού.

“…Οι νέοι είναι οργισµένοι και απογοητευµένοι. ∆ικαίως. Αδίκως όµως πιστεύουν ότι η αποχή θα λύσει τα προβλήµατα. Το αντίθετο συµβαίνει. Η αποχή τους δίνει δύναµη στους λίγους να ορίζουν τις ζωές µας“

 

• Είστε 25 ετών, πολιτεύεστε σε µια χώρα που γερνά. Οι νέοι άνθρωποι εν µέσω ακρίβειας και ανεργίας δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Υπάρχει ευρωπαϊκή λύση για αυτό το πρόβληµα;
Η θλιβερή πραγµατικότητα θέλει τη χώρα µας δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, πίσω από τη Μάλτα, µε τον πληθωρισµό στα τρόφιµά της να είναι στο 8,33%, όταν ο ευρωπαϊκός µ.ο. είναι στο 5%. Ακόµη και η εµπόλεµη Ουκρανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από εµάς.
Ταυτοχρόνως, µπορούµε να ντρεπόµαστε για το ότι βρισκόµαστε στη 2η χειρότερη θέση στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό, µετά τη Βουλγαρία, ενώ µας έχουν κατατάξει στη 10άδα µε τον χειρότερο πληθωρισµό παγκοσµίως, µαζί µε το Μαλάουι και την Ζιµπάµπουε.
Η αύξηση του κόστους διατροφής σε συνδυασµό µε την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δηµιουργεί ασφυκτικό κλοιό στο µέσο νοικοκυριό, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθηµερινές του ανάγκες και ουσιαστικά λειτουργεί αποτρεπτικά για τα νέα ζευγάρια.
Την ίδια στιγµή η στεγαστική κρίση συνεχώς εντείνεται. Οι τιµές των ακινήτων αυξήθηκαν από 35% µέχρι και 40% από το 2020 µέχρι και σήµερα, ενώ τα ενοίκια, έχουν αυξηθεί µέχρι και 56% την τελευταία πενταετία. Η ανεξέλεγκτη τουριστική «ανάπτυξη» έχει εξελιχθεί σε καρκίνο για τους ντόπιους, που δεν βρίσκουν σπίτια µακροχρόνιας µίσθωσης.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω προβλήµατα οφείλουµε να επισηµάνουµε ότι δεν απασχολούν την Ευρώπη στο βαθµό που απασχολούν τη χώρα µας, η οποία είναι έρµαιο των funds και των οικονοµικών καρτέλ που διαφεντεύουν την αγορά των τροφίµων, της ενέργειας και των καυσίµων, ανεξέλεγκτα. Κατόπιν όλων των παραπάνω απαντώ στο ερώτηµά σας µε µία ερώτηση: χρειαζόµαστε ευρωπαϊκή ”εποπτεία” ή µπαµπούλα επειδή δεν µπορούµε να δηµιουργήσουµε ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη, βάζοντας όµως σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών; Η απάντηση, είναι προφανώς όχι.
Η αφόρητη κατάσταση την οποία βιώνουν εκατοµµύρια πολίτες είναι συνέπεια της επιλογής της κυβέρνησης να τους αφήσει απροστάτευτους στα κάθε λογής κοράκια.

• Το γενικότερο κλίµα αποστροφής των νέων προς την πολιτική, εκτιµάται πως θα αυξήσει την αποχή. Γιατί να σηκωθούν να πάνε στην κάλπη οι άνθρωποι της γενιάς σας την Κυριακή;
Είναι δυστυχώς, γεγονός ότι η προσέλευση στις Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά χαµηλή µε ποσοστό πάνω από το 70% να απέχει από την ψηφοφορία στην ηλικιακή οµάδα 16-18 έως 24 ετών και ελαφρώς κάτω από το 70% για τις ηλικίες 25-29 ετών.
Το µήνυµα της νεολαίας δεν αφήνει περιθώρια παρερµηνεύσεων: ∆εν εµπιστεύεται τους πολιτικούς ηγέτες.
Η έλλειψη εµπιστοσύνης είναι συνέπεια της αναποτελεσµατικότητας του πολιτικού συστήµατος και των πολιτικών ηγετών να ανταποκριθούν στις προκλήσεων που καλούνται να αντιµετωπίσουν.
∆εν έχουν άδικο που είναι σκεπτικοί, αφού οι αλλαγές που ήρθαν στον εργασιακό τοµέα λόγω την Μνηµονίων επηρέασαν άµεσα το εκπαιδευτικό και επαγγελµατικό µέλλον των νέων.
Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν η αδυναµία της κυβέρνησης να αντιµετωπίσει τις φυσικές καταστροφές και το έγκληµα στα Τέµπη, το οποίο αποκάλυψε µε τον πλέον τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του κρατικού µηχανισµού. Οι νέοι είναι οργισµένοι και απογοητευµένοι. ∆ικαίως. Αδίκως όµως πιστεύουν ότι η αποχή θα λύσει τα προβλήµατα. Το αντίθετο συµβαίνει. Η αποχή τους δίνει δύναµη στους λίγους να ορίζουν τις ζωές µας. Ήρθε η ώρα να πάρουµε τη ζωή στα χέρια µας.

• Αν εκλεγείτε ποιο είναι το πρώτο θέµα που αφορά την Κρήτη και σκοπεύετε να το αναδείξετε στο Ευρωκοινοβούλιο;
Ξεκάθαρα το θέµα της πράσινης µετάβασης, αφού η κλιµατική αλλαγή κάθε χρόνο µας φέρνει αντιµέτωπους µε µεγαλύτερες απειλές και καταστροφές.
Η Κρήτη έχει µείνει αρκετά πίσω σε αυτόν τον τοµέα και είναι κάτι που πρέπει να το δούµε άµεσα, µε σοβαρότητα και σχέδιο, αφουγκραζόµενοι τα προβλήµατα και τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσµού.

• Τι µηνύµατα παίρνετε από τον κόσµο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, τόσο προσωπικά, όσο και για το κόµµα σας που προσπαθεί να αφήσει πίσω του µια περίοδο εσωστρέφειας;
Πράγµατι, η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνέβαλε στην αλλαγή κλίµατος τόσο εσωκοµµατικά όσο και σε ότι έχει να κάνει µε τον κόσµο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατάφερε πολύ γρήγορα να συνδεθεί µε τον κόσµο, κάτι που άλλωστε αυτό αποτυπώθηκε αµέσως όχι µόνο στις δηµοσκοπήσεις, αλλά και στην ανατροφοδότηση που έχουµε από την καθηµερινή µας επικοινωνία µε τους πολίτες.
Το µήνυµα που παίρνω τόσο εγώ, όσο και το κόµµα είναι µήνυµα αλλαγής! Η αλαζονεία θα τιµωρηθεί, το παραµύθι του επιτελικού κράτους θα καταρρεύσει.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα