«Εµείς είµαστε υπεύθυνοι για το νερό; Θα αστειεύεσαι φυσικά», ήταν η αντίδραση όταν το υποστήριξα.
Απτόητος συνέχισα «Ο βαθµός υπευθυνότητάς µας για τη σωστή διαχείριση ορίζεται από την κατανάλωσή µας».
Ησύχασαν.
Αφορµή για την κουβέντα για το νερό ήταν µια διαφάνεια από το εργαστήρι µου για τα Εννοιολογικά ∆ίκτυα σε µαθητές του 2ου Γυµνασίου.
Στο σηµείωµα παραθέτω συµπεράσµατα από τη µελέτη που παράγγειλε η Περιφέρεια Κρήτης και µια αναµενόµενη αντίδραση των καταναλωτών νερού.
Η έρευνα – µελέτη για το νερό
Το σχέδιο δράσης για την αντιµετώπιση της ξηρασίας-λειψυδρίας στην Περιφέρεια Κρήτης παραδόθηκε στους αρµοδίους την 29.4.21 από την εταιρία SEEMAN SMART ENVIRONMENTAL ENGINEERING AND MANAGEMENT. Μια 10µελής οµάδα ειδικών εργάστηκε 2 χρόνια για να συντάξει την ογκώδη µελέτη των 480 σελίδων. Ως µη ειδικός σηµείωσα ελάχιστα στοιχεία όπως…
Οι µελετητές κατέγραψαν στο νοµό Χανίων έντονες ξηρασίες τα τελευταία 50 χρόνια. Η περίοδος µε τα µεγαλύτερα προβλήµατα και επιπτώσεις από τα γεγονότα της ξηρασίας ήταν η περίοδος 1989-90 που συµπίπτει µε την εκτεταµένη περίοδο της ξηρασίας που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα.
Οι µελετητές αναφέρουν ότι τα σχόλια των εφηµερίδων της εποχής αντανακλούν την ανάδειξη του θέµατος ως το πιο σηµαντικό τοπικό πρόβληµα.
Τα προβλήµατα έλλειψης νερού διήρκεσαν και µετά το 1991-92.
Τα προβλήµατα αυτά αντιµετωπίστηκαν µερικώς αφήνοντας σηµαντικό αρνητικό οικονοµικό και κοινωνικό αποτύπωµα για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης.
Οι µελετητές καταγράφουν τις επιπτώσεις του ανθρώπινου παράγοντας και προτείνουν πολλές λύσεις για κάθε υδρο-γεωλογική λεκάνη.
Από τους 10δες χάρτες που περιλαµβάνει η έκθεση διάλεξα 2 οι οποίοι παρουσιάζουν ακραία ξηρασία το 1989-90 και υπερβολικές βροχές το 2002-3.
Τα µέτρα που προτείνουν
Ανάµεσα στα µέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για τη µείωση της ζήτησης νερού, όταν είµαστε σε Κατάσταση Συναγερµού, είναι τα παρακάτω…
∆ηµόσιες εκστρατείες (καµπάνιες) ενηµέρωσης για εθελοντική µείωση της ζήτησης…
Από αγρότες, βιοµήχανους/βιοτέχνες, τουριστικούς πράκτορες, ∆ηµόσιο…
Ανταποδοτικά µέτρα και κίνητρα για τη µείωση της ζήτησης ανά κατηγορία καταναλώσεων.
Προτάσεις για περιορισµό των αντλήσεων από υπόγειους υδροφορείς.
Προτάσεις για µειωµένες απολήψεις από αποθηκευτικά έργα.
Εκτεταµένη εγκατάσταση µετρητών νερού (σε όλους τους τύπους των συστηµάτων).
Ρυθµιστές ροής στα ντους.
Περιορισµός ροής στα ντους.
Πλύσιµο οδοστρωµάτων.
Ξέπλυµα πεζοδροµίων.
Πλύσιµο αυτοκινήτων.
Πότισµα οικιακού γρασιδιού (γκαζόν).
Το ξεβόλεµα – Dishabituation
Η αποεξοικείωση είναι η νέα πρόταση της γνωστικής Ψυχολογίας (2024) και αφορά το ξεβόλεµα µας. ∆ηλαδή, την αναστάτωση των συνηθειών µας, που δεν είναι πάντα καλοδεχούµενη.
Ξεβολεύονται δυσκολότερα, οι αραχτοί, οι συντηρητικοί κι οι άµαθοι. Το παρατηρούµε σε µερίδα πολιτών και πολιτικών ηγετών. Εύλογα αναρωτιόµαστε…
«Θα αποδεχθούµε εύκολα περιορισµούς στην κατανάλωση νερού;».
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Εκτός αν ξεκινήσουν σχετικές εκστρατείες ενηµέρωσης σήµερα. Όχι την επόµενη µέρα! Υποθέτω ότι αυτοί που θα αποδεχθούν ευκολότερα τις νέες συνθήκες είναι οι διά βίου µαθητές και οι προοδευτικοί. Αυτοί ξεβολεύονται συνεχώς. Επειδή είναι εξωστρεφείς, µε ολιστική σκέψη και διαρκείς ανατροπές στις γνώσεις και στις συµπεριφορές τους.
Στα Χανιά
Το ερώτηµα είναι πώς θα πεισθούν να κάνουν λογική χρήση του δηµόσιου αγαθού µας…
Τα εκατοµµύρια των επισκεπτών µας. Κάποιοι κάνουν ντους στις παραλίες µας ανά µισάωρο.
Οι 100δες καθαρίστριές µας που ποτίζουν καθηµερινά πεζοδρόµια και αυλές.
Όσοι και όσες έχουν την δυνατότητα να προγραµµατίσουν τις ανάγκες τους.
Συµπερασµατικά
Έκτος από τα τεχνικά έργα που θα απαιτηθούν στο Νοµό µας για την εξοικονόµηση νερού και την αποταµίευση για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας οφείλουµε…
Να ξεβολευτούµε όλοι από τις νερό-σπάταλες συνήθειες µας.
Οι µαθητές µας να αναπτύξουν τις αντιληπτικές τους ικανότητες για να παρατηρούν και να καταγράφουν τις κλιµατικές αλλαγές.
Να βλέπουµε το τοπικό µας περιβάλλον µε φρέσκα µάτια, όταν επιστρέφουµε από σύντοµες διακοπές, είτε κάνοντας αλλαγές στη ρουτίνα µας, είτε δοκιµάζοντας νέες δεξιότητες.
Να οργανώσουµε και να υλοποιήσουµε σχετικές εκστρατείες ενηµέρωσης πόρτα-πόρτα!
*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
Τα βιβλία ‘In the search of mythical Talos’, ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.