Μια λαϊκή ρήση λέει «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»! Και ταιριάζει “γάντι” στους αναποφάσιστους και άτολμους “ταγίσκους” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην περίπτωση των συμβατικών φυτοφαρμάκων. Καταγίνονται σε εντυπωσιακά και πομπώδη λογύδρια και “έπεα πτερόεντα” για “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” για στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και για δεσμευτικούς κανονισμούς για το “θεαθήναι”.
Kι όλα αυτά τώρα που η κρίση της βιοποικιλότητας με τη διαφαινόμενη οικοκτονία του πλανήτη μας είναι «επί θύραις» και δεν περιμένει. Τώρα που επικρέμαται ο «σιωπηλός» θάνατος της «σιωπηλής και άλαλης άνοιξης» της Ραχήλ Κάρσον (Rachel Carson). Τώρα που ο «περιβαλλοντικός σοφός» ο εντομολόγος Τζόζεφ Σετλ (Josef Settele) «χτυπάει το καμπανάκι » πως εάν συνεχίσουμε με το τρέχον γεωργικό σύστημα «θέτουμε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια ολόκληρου του ανθρώπινου γένους».
Για του λόγου το αληθές:
• Η κατάθεση για συζήτηση των προτεινόμενων και νομικά δεσμευτικών για πρώτη φορά κανόνων της αρμόδιας Επιτροπής για τη μείωση των συμβατικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων πισωγυρίζει επικίνδυνα, με πρόσχημα τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
• Ωστόσο άρχισαν «οι εκ των ένδον» αντιρρήσεις και σοβαρές αμφιβολίες και ανησυχίες από δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Το πιο σπουδαίο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, εντείνονται οι πιέσεις από τις εταιρείες παραγωγής και διακίνησης των συμβατικών φυτοφαρμάκων και τις προσκείμενες σ’ αυτές ομάδες πίεσης (λόμπι). Μάλιστα διατείνονται πως δεν πρέπει να μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων που ενδεχόμενα θα προκαλέσει χαμηλότερες γεωργικές αποδόσεις σε μια εποχή που και γι’ αυτές “διακυβεύεται” η έρημη “παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια”!!! Έτσι, οι εταιρίες – κολοσσοί Bayer, BASF, Corteva και Syngenta, ξεχνούν προς στιγμή τον ανταγωνισμό και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των στόχων τους. Μέσα στο 2022, χρηματοδότησαν, μέσω της ομάδας Crop Life, ακαδημαϊκή μελέτη του Πανεπιστημίου Wageningen, η οποία αναφέρει πως οι πολιτικές μείωσης των φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη «θα οδηγήσουν σε μείωση των ποσοτήτων που παράγονται ανά καλλιέργεια σε ολόκληρη την ΕΕ κατά μέσο όρο 10% – 20%».
Κρίμα. Γιατί τα τελευταία χρόνια η αγροοικολογία έχει κάνει θαύματα στην οικολογική φυτοπροστασία.
*Ο δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
είναι γεωπόνος
ερευνητής οικοτοξικολόγος