Οι περισσότεροι ζοριζόμαστε να τα φέρουμε βόλτα. Αρκετοί κάνουμε δυο δουλειές. Μπορεί και τρεις. Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τον πλανήτη (την πλειονότητα τουλάχιστον) και οι νεόπτωχοι είναι η νέα κοινωνική τάξη που ήρθε για να μείνει.
Ωστόσο, μέσα στο επισφαλές αυτό κλίμα, υπάρχει και μια μικρή ομάδα που καταφέρνει το απίθανο! Προσωπικότητες που βγάζουν λεφτά ακόμα και μετά τον θάνατό τους. Σας φαίνεται παράξενο; Αν νομίζετε πως μετά την… αποχώρηση από τον μάταιο τούτο κόσμο όλα τελειώνουν, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Διότι υπάρχουν προσωπικότητες που έβγαζαν (πολλά) λεφτά εν ζωή και συνεχίζουν την… επικερδή καριέρα τους και μετά θάνατον! Καμιά φορά μάλιστα, ο θάνατος είναι αφορμή για να κερδίσουν περισσότερα!
Ετησίως, το περιοδικό Forbes δημοσιεύει μια λίστα με τα πλέον ακριβοπληρωμένα ονόματα κάθε επαγγέλματος. Μαντέψτε! Υπάρχει ειδική λίστα με όσους έχουν αποδημήσει. Θεωρείτε ότι ο θάνατος είναι το τέλος; Λάθος ξανά! Ο θάνατος μπορεί να είναι μια απλή παρένθεση.
Το πρόβλημα με τους πάμπλουτους νεκρούς είναι ότι οι ίδιοι δεν θα χαρούν ποτέ την περιουσία που έκαναν μετά την… απομάκρυνσή τους από τα επίγεια. Και πως το πιθανότερο είναι οι κληρονόμοι να τρώνε τα μουστάκια τους κατά την μοιρασιά. Λεπτομέρειες… Το γεγονός παραμένει: Υπάρχουν άνθρωποι (οκ, όχι ακριβώς άνθρωποι πλέον) που είναι αέναα χρυσοχοεία.
Πρώτος στη λίστα, εδώ και χρόνια, ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον. Ο «Πίτερ Παν» της μουσικής σκηνής το αγόρι που αρνιόταν να μεγαλώσει, πέθανε τον Ιούνιο του 2009 και –οικονομικά μιλώντας- είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Αν εξαιρέσουμε το 2012 –που δεν ξέρω τι έγινε και την πρωτιά του έφαγε η Ελίζαμπεθ η Τέιλορ- ο Μoonwalker βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση με κέρδη εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα και φέτος, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες, ο Μάικλ «κέρδισε» χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του 48 εκατομμύρια. Και φανταστείτε πως αυτά είναι πενταροδεκάρες, αφού το 2016 «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» με ετήσια κέρδη της τάξεως των 825 εκατομμυρίων δολαρίων!
Αλλά και ο άλλος «Βασιλιάς», the Κing, Ελβις Πρίσλεϊ τα πάει περίφημα κατά το Forbes. Και εκείνος –να τα λέμε αυτά- έχει πεθάνει από το 1977! Για φέτος λοιπόν το ταμείο «έδωσε» στον Ελβις συν 23 εκατομμύρια να προστεθούν στην αμύθητη περιουσία του (περιουσία που κάνει ως νεκρός –μην ξεχνιόμαστε)! Αν τώρα πολλαπλασιάσετε το ποσό (κατά μέσο όρο) με τα χρόνια που ο Βασιλιάς μας άφησε, έχετε μια ιδέα για πόσα χρήματα μιλάμε…
Λίγο πιο κάτω, στην 8η θέση ο Μπομπ Μάρλεϊ που για φέτος πλούτισε (τους κληρονόμους) με 14 εκατομμύρια δολάρια. Μια ανάσα πιο κάτω, στην 9η θέση ο Τζον Λένον, ο οποίος αθόρυβα, αλλά σταθερά, παραμένει στη λίστα των νεκρών εκατομμυριούχων. Φέτος μόνο τα κέρδη του ήταν 13 εκατομμύρια δολάρια. Ο Πρινς είναι στη 10η θέση με 10 εκατομμύρια δολάρια κέρδη και στην 11η ο Φρέντι Μέρκιουρι με 10 εκατομμύρια.
Και πάμε στη 13η θέση, στην οποία θα συναντήσουμε την Μέριλιν Μονρό. Παρότι απούσα από το 1962, η Μέριλιν συνεχίζει να «φουσκώνει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς της. Οκ, όχι τους δικούς της, των κληρονόμων της. Και με τόσα χρήματα από το ‘62 και μετά, οπότε η ξανθιά σταρ αποχώρησε για τα καλά από τον μάταιο τούτο κόσμο, καταλαβαίνετε τη χαρά των κληρονόμων! Αν τα «διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος των κοριτσιών», όπως τραγουδούσε η Μέριλιν, οι κληρονόμοι μπορούν σήμερα να… κάνουν μπάνιο σε αυτά, όπως ο Σκρουτζ στο θησαυροφυλάκιό του!
Στη φετινή λίστα συναντάμε επίσης τον Kobe Bryant, αθλητή, που πέθανε τον Γενάρη του 2020 σε πτώση ελικοπτέρου. Τα έσοδά του είναι 20 εκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα φιγουράρει σταθερά και ο «πατέρας» των «Peanuts» και του διάσημου Σνούπι, Charles Schulz, που μπορεί να πέθανε το 2000, αλλά όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται πάντα ψηλά (2ος, 3ος και 4ος στη λίστα) με κέρδη δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Τι μας διδάσκει η ιστορία; Ότι το να κερδίζει κανείς χρήματα είναι υπόθεση σχετική. Και πως τα κέρδη δεν τελειώνουν με την φυσική μας απουσία, αντίθετα μάλιστα, μπορεί αυτή να είναι αιτία για να αυξηθούν οι εισπράξεις μας (οκ, είπαμε: όχι ακριβώς οι δικές μας).
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία. Ο,τι βοηθάνε πάντως, βοηθάνε. Και μιλώ για όσους είναι εν ζωή. Για εκείνους που έφυγαν και συνεχίζουν να κερδίζουν, το συναίσθημα μάλλον είναι γλυκόπικρο. Ήταν τελικά άνθρωποι ή trademarks;
Την ευχαριστήθηκαν την περιουσία τους όσο ζούσαν ή ήταν το ακριβό τίμημα της διασημότητας τους;
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο:
https://en.wikipedia.org/wiki/Forbes%27_list_of_the_world%27s_highest-paid_dead_celebrities
http://fungreedy.blogspot.com/2010/11/top-13-earning-dead-celebrities.html