Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και πυροβολισμούς σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε σε 118 το 2014 από 105 που ήταν το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.Η οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες είναι μεγαλύτερη οργάνωση των δημοσιογράφων στον κόσμο.
Το Πακιστάν ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, με 14 φόνους δημοσιογράφων. Επόμενη ήταν η Συρία, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 δημοσιογράφοι. Εννέα δολοφονίες συνέβησαν στο Αφγανιστάν και στα παλαιστινιακά εδάφη. Οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και την Ουκρανία.
Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.
«Είναι ώρα για δράση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς απειλής σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο στόχαστρο όχι μόνο για να περιοριστεί η ελεύθερη ροή των πληροφοριών, αλλά όλο και περισσότερο ως μόχλευση για να εξασφαλιστούν τεράστια λύτρα και πολιτικές παραχωρήσεις μέσω της καθαρής βίας», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζιμ Μπουμέλα.