Αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι είναι ο όγκος των λυμάτων που καταλήγουν για επεξεργασία στο βιολογικό καθαρισμό του Βορείου Άξονα, που εξυπηρετεί το πιο τουριστικό τμήμα του Νομού Χανίων.
Aναφορικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, μετά την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, λέει η Δημοτική Επιχείριση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ) και πλέον δεν χρειάζεται τρεις βάρδιες, ενώ βήματα έχουν γίνει και στην απόσμηση.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες μας μετρήσεις έχουμε περίπου 11.500 κυβικά λυμάτων το 24ωρο. Από το Μάιο έχει τεθεί σε λειτουργία ένα “ντεκάρτερ” (σ.σ. διαχωριστήρας) που προμηθευτήκαμε μετά από προσπάθεια χρόνων με αποτέλεσμα ενώ μέχρι πέρυσι να χρειάζονται τρεις βάρδιες, όλο το 24ωρο για να λειτουργήσει το σύστημα, τώρα απαιτείται μιάμιση βάρδια το 24ωρο, ούτε καν δεύτερη ολόκληρη βάρδια και δεν χρειάζεται βάρδια και τις Κυριακές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ και δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά, Γιάννης Σταματάκης.
Με την πρόταση για χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκ. ευρώ που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΒΑ στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπ. Εσωτερικών ελπίζει πως θα μπορέσει να αυξήσει τη δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων στο εργοστάσιο της για ένα ισοδύναμο 100.000 κατοίκων, ενώ παράλληλα να μπορέσει να επαναχρησιμοποιήσει το νερό του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση.
ΘΕΜΑ ΟΙ ΟΣΜΕΣ
Αναφορικά με το θέμα της οσμής από το εργοστάσιο του βιολογικού και κάποια αντλιοστάσια που ήταν πολύ έντονο μέχρι πέρυσι, ειδικά τους μήνες κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, ο κ. Σταματάκης εκτιμά ότι φέτος έχει περιοριστεί αρκετά.
«Δεν λέμε ότι εξαλείφθηκε το πρόβλημα αλλά σε σύγκριση με πέρυσι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ποσοστό 80% . Η προσπάθεια που κάναμε πέρυσι δεν απέδωσε παρότι είχε εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Φέτος με παρεμβάσεις τεχνικές στο εργοστάσιο, αλλά και στα αντλιοστάσια σε Καμισιανά, Μάλεμε και Γριμπιλιανά με δικούς μας πόρους το πρόβλημα περιορίστηκε αρκετά», λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ.