Μεγάλη επιτυχία στην προβολή του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα
Στο εμβληματικό πάλλευκο, μαρμάρινο κτήριο, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας κας Σακελλαροπούλου, και άλλων πολλών επισήμων καθώς και πάνω από 1000 ατόμων, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 6/11, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία».
Το Μέγαρο Μουσικής είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που δεσπόζει στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Η πρώτη ιδέα της κατασκευής του ήταν της προέδρου «Οι φίλοι της μουσικής», κας Αλεξάνδρας Τριάντη. Ακολούθησε την δεκαετία του ’70, από τον Λάμπρο Ευταξία, η μελέτη και η κατασκευή του σκελετού.
Ακολούθως το 1981 ο κρατικός «Οργανισμός Μέγαρου Μουσικής», διοικούμενος από τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη με καταγωγή από τα Χανιά (Βάμος) αναλαμβάνει την αποπεράτωση του έργου, και το 1991 εγκαινιάζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στα επόμενα χρόνια γίνονται νέες επεκτάσεις και στεγάζεται η «Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», καθώς και νέες αίθουσες συνεδρίων, πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα δεξιώσεων, και εκθεσιακών χώρων.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τον κ. Γιώργη Κουκουράκη που παρουσίασε τους ομιλητές και στην συνέχεια εξέφρασε εκ μέρους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» θερμές ευχαριστίες προς την Long Run Productions και την ΕΡΤ για την συνεργασία. Επίσης ευχαρίστησε την Βουλή των Ελλήνων για την υποστήριξή της, καθώς και τους χορηγούς για την συμβολή τους.
Έδωσε στην συνέχεια τον λόγο στον γενικό διευθυντή του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νικόλαο Παπαδάκη για έναν σύντομο χαιρετισμό. Ο κος Παπαδάκης περιέγραψε το ιστορικό υπόβαθρο του ντοκιμαντέρ και αναφέρθηκε στους διωγμούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, που υποχρέωσαν τον Βενιζέλο να στείλει τον Ελληνικό στρατό στην Σμύρνη, της οποίας ο πληθυσμός απειλούνταν με γενοκτονία. Αυτό το ξεκαθάρισε ο Βενιζέλος στην διάσκεψη της Λωζάνης. Τόνισε λοιπόν τότε πως το κίνητρό του ήταν η διάσωση των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ότι η κίνησή του αυτή δεν είχε καμίαν επεκτατική βλέψη και σκοπό.
Στο τέλος ο κος Παπαδάκης τόνισε πως όπως και τώρα έτσι και τότε οι Τούρκοι αμφισβητούσαν την Ελληνική κυριαρχία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Long Run Productions κος Λεωνίδας Λιάμπεης ανέπτυξε την καλλιτεχνική πτυχή της ταινίας.
Θα προσπαθήσω στην συνέχεια να σας μεταφέρω μερικά κομμάτια από το ηχητικό μέρος του ντοκιμαντέρ, γιατί η μεταφορά του οπτικού είναι αδύνατη. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ.
Το ντοκιμαντέρ διήρκεσε 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Οφείλω να τονίσω πως στο τέλος της εκδήλωσης το χειροκρότημα ήταν μεγάλης διάρκειας πάνω από 5 λεπτά.
Μερικά ηχητικά της ταινίας:
«Ο Βενιζέλος έζησε μια πολύτιμη εμπειρία την περίοδο των Κρητικών Επαναστάσεων και της Κρητικής Πολιτείας.
Το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου 1923 διπλωμάτες και στρατιωτικοί φτάνουν στην Λωζάνη της Ελβετίας. Σήμερα υπογράφουν την συνθήκη που βάζει τέλος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο… Αν και η Ελλάδα είχε ηττηθεί, ο διεθνής τύπος γράφει για μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Όμως ο άνθρωπος που αποδίδουν την επιτυχία αυτή δενφαίνεται καθόλου χαρούμενος (Βενιζέλος).
– Τετέλεσται!
Όλα όσα οδήγησαν σ’αυτή την ιστορική στιγμή διαγράφουν την δραματική πορεία ενός μεγάλου ηγέτη και ενός ολόκληρου Έθνους από τον θρίαμβο στην τραγωδία…
Το καλοκαίρι του 1913 η Αθήνα σημαιοστολίζεται για να υποδεχθεί το στρατό από το Βαλκανικό Μέτωπο. Την ίδια ώρα στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει μια συνθήκη με την οποία η Ελλάδα κατοχυρώνει την Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία….»
Εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κος Ζώρας
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
Ο βουλευτής της ΝΔ κος Διγαλάκης
Ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας
Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
Ο Αρχηγός του Α’ ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης
Ο Αρχηγός του Α’ ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς
Η πρώην υπουργός κα Άννα Διαμαντοπούλου
Ο πρόεδρος του μουσείου Μπενάκη
και αρκετοί πρόεδροι συλλόγων και οργανώσεων του λεκανοπεδίου.
Έχει περάσει αρκετή ώρα και όμως ο τεράστιος προθάλαμος της αίθουσας παραμένει γεμάτος με κόσμο. Είναι σε μεγάλα γκρουπ και μεγαλόφωνα και εντυπωσιασμένοι, κουβενδιάζοντας για την ταινία και τον Βενιζέλο και δεν λένε να αποχωρήσουν!