Κάλεσμα στους Χανιώτες να παρακολουθήσουν το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ: “Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία”, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στις 8 το βραδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, απηύθυναν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος “Ελευθεριος Κ. Βενιζέλος” και ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, της ΕΡΤ και της Long Run Productions.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923, ξεκινώντας με τον απόηχο των Βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Ιστορία ξετυλίγεται με ροή και συνέχεια, δίνοντας στον θεατή μια ξεκάθαρη εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία.
Ο άμεσος λόγος Ελλήνων και ξένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η αφήγηση, η δραματοποίηση με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι εικόνες και τα φιλμ αρχείου με σπάνιο υλικό από ελληνικές και διεθνείς πηγές κρατούν για 85 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, απαντούν σε ερωτήματα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη. Ένα ντοκιμαντέρ αληθινό μάθημα ιστορίας.
Οπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ ιδιαίτερων αξιώσεων που, κατά την άποψή μου, σηματοδοτεί μία καινούργια εποχή στην κινηματογραφική προσέγγιση ενός ήρωα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Είναι, πάντα κατά την άποψή μου, ό,τι καλύτερο έχει γίνει μέχρι στιγμής είτε ως ντοκιμαντέρ, είτε ως ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα. Και ελπίζω ότι αυτό θα έχει και συνέχεια με άλλη μορφή και άλλη διάσταση».
Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πηγές που αντλήθηκαν από το Εθνικό Ιδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, από το Μουσείο Μπενάκη και από άλλα αρχεία, από το αρχείο του γαλλικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από το αρχείο του Φόρειν Οφις, από τα αρχεία του Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών που στις πλείστες των περιπτώσεων, εμφανίζονται για πρώτη φορά. Το ντοκιμαντέρ έχει μια καθαρή και ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα της εποχής. Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι ο δραματοποιημένος Βενιζέλος χρησιμοποιεί αυθεντικούς διαλόγους ή μονολόγους.
Δεν είναι προιόν μυθοπλασίας. Επίσης, γίνεται μία πολύ σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Βενιζέλος αποφάσισε την επέκταση της Ελλάδας στη Μικρά Ασία. Τι προηγήθηκε. Γίνεται αναφορά στους βαλκανικούς πολέμους. Τι πρόβλημα αντιμετώπιζε η Ελλάδα την επαύριο των βαλκανικών πολέμων; Τις αξιώσεις της Τουρκίας για επιστροφή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και ένα κύμα αφόρητων διωγμών που περιλάμβανε τους Ελληνες της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης. Επομένως, πλέον ξεκαθαρίζεται οριστικά ότι ο Βενιζέλος δεν προχώρησε στην απόφαση για κατάληψη της Σμύρνης, για λόγους μεγαλοιδεατικούς αλλά για την προστασία δύο εκατομμυριών Ελλήνων οι οποίοι κινδύνευαν πραγματικά από τους διωημούς που είχαν εξαπολυθεί από το νεοτουρκικό καθεστώς. Ολες αυτές οι θεωρίες περί ιμπεριαλιστικής εκστρατείας, αποτελούν πλέον μία φαινάκη».
Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τους Χανιώτες στην προβολή ενω χαρακτηρισε την ταινία «αριστούργημα». Ακόμα σημείωσε ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στο Ηράκλειο την ερχόμενη Παρασκευή και επίσης στο Ρέθυμνο και στον Αγιο Νικόλαο τον καινούργιο χρόνο.
Παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηης του ντοκιμαντέρ.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς υπογράμμισε ότι «η προσπάθειά μας ήταν να κάνουμε ενα σύγχρονο ιστορικό ντοκιμαντέρ το οποίο να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και παρόλο που μιλάει για ένα θέμα παλιό, να καταφέρει να δείξει πόσο σημαντικό είναι το θέμα με το οποίο ασχολείται και για τη σύγχρονη εποχή. Τα χρόνια με τα οποία ασχολούμαστε στην ταινία, δηλαδή μεταξύ του 1910 και του 1923, είναι μία περίοδος τρομερά πυκνή σε γεγονότα και είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσεις να φτιάξεις μία κινηματογραφική δομή η οποία να τα περικλείει αλλά ταυτόχρονα να μην κουράζει το θεατή. Προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε την εποχή για να την καταλάβουμε καλύτερα και για να καταλάβουμε και τις επιλογές του κεντρικού προσώπου της ταινίας που είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο οποίος καλείται σε εκείνη την περίοδο της ζωής του να πάρει τρομερά σημαντικές αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας ακόμα και σήμερα».
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να μελετήσεις τον Βενιζέλο όπως χρειάστηκε να το κάνουμε εμείς, και να μη φύγεις με μία αίσθηση θαυμασμού και απορίας. Μοιάζει να ξεπερνάει την εποχή του σαν μέγεθος. Εχω σπουδάσει Αρχαιολογία και τείνω να βλέπω τα πράγματα πέρα από τις ιστορικές προσωπικότητες. Αλλά, ο Βενιζέλος ήταν τόσο επιδραστικός στην εποχή του που δυσκολεύεσαι να φανταστείς τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε».
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τη Long Run Productions με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.