ΙΣΩΣ δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετέφρασε και τα οκτώ βιβλία των “Ιστοριών” του Θουκυδίδη, μαζί φυσικά και τον Επιτάφιο του Περικλή. Η μετάφραση είναι σε μια γλαφυρή ημι-καθαρεύουσα γλώσσα και δείχνει πόσο βαθύς γνώστης υπήρξε ο Βενιζέλος τόσο της ελληνικής γλώσσας, όσο και της ιστορίας. Για όποιον μάλιστα θέλει ατόφια ολόκληρη τη μετάφραση -σύμφωνα με την έκδοση Κακλαμάνου- μπορεί να τη βρει σε μορφή pdf στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://eclass.unipi.gr/modules/document/file.php/
Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ της “Ξυγγραφής” του Θουκυδίδη από τον εθνάρχη ξεκινά στο Παρίσι το 1921 και συνεχίζεται το 1928. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Βενιζέλος βρίσκεται σε αυτοεξορία στο Παρίσι εκείνα τα πικρά χρόνια. Οπως και ο Θουκυδίδης έτσι κι ο εθνάρχης αποδίδει τον λόγο του Περικλή που εκφώνησε ενώπιον των Αθηναίων πολιτών το 430 π.Χ., όντας εξόριστος! Εχουμε λοιπόν έναν μεγάλο πολιτικό, τον Βενιζέλο, που ασχολείται με έναν άλλο μεγάλο πολιτικό/ιστορικό τον Θουκυδίδη, σπάνιο για Ελληνα πολιτικό. Για το ιστορικό της ενασχόλησης του Ελ. Βενιζέλου με ένα τόσο δύσκολο και κοπιώδες έργο, μπορεί ο κάθε αναγνώστης ή ερευνητής να βρει αυθεντικά στοιχεία από το “κλασικό” πια βιβλίο του κ. Ν. Παπαδάκη, δ/ντή του Ιδρύματος Ερευνώ και Μελετών «Ελ. Κ. Βενιζέλος», στο Β’ τόμο, σελ. 894-898.
ΕΤΣΙ, με τα όσα συμβαίνουν στην εποχή μας, δεν είναι διόλου τυχαίο που στην Αθήνα αυτές τις μέρες και στο Ιδρυμα “Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού”, “παίζεται” (από τις 13/10) σε θεατρική παράσταση ο θουκυδίδειος “Επιτάφιος Λόγος του Περικλή” σε βενιζέλεια απόδοση. Μια παράσταση άκρως επίκαιρη αφού ο λόγος του Θουκυδίδη, μας φέρνει συνειρμικά σε παρόμοια ταραγμένη εποχή-τη δική μας.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως αργότερα, το Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος (Χανιά), σε συνεννόηση με τη Βουλή των Ελλήνων και άλλους φορείς, θα μπορούσε να εισηγηθεί τη “μεταφορά” και παρουσίαση της παράστασης αυτής σε όλες τις μεγάλες πόλεις (φυσικά, πρώτα στα Χανιά), ώστε η γλωσσική “συνάντηση” των δυο μεγάλων Ελλήνων (Θουκυδίδη-Βενιζέλου) να αποτελέσει μια πρόκληση για τη συνειδητοποίηση όλων μας του τι σημαίνει πατρίδα, δημοκρατία και ελευθερία.
ΕΣΤΩ κι αν η… ριζοσπαστική μας κυβέρνηση των Συριζανέλ έχει εξοβελίσει από τη Μέση Εκπαίδευση τόσο την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όσο και τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη!