11.4 C
Chania
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025

Βενιζέλος, Συνθήκη Σεβρών και απόπειρα δολοφονίας του

ΔΥΟ μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (28/7/1920), μια συνθήκη που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος πήρε το δρόμο της επιστροφής μεταφέροντας τη μεγάλη και χαρμόσυνη είδηση στο λαό του.

ΚΙ ΕΝΩ βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων (Gare de Lyon) για να επιβιβασθεί στο τρένο που θα τον έφερνε πίσω στην Ελλάδα, δέχθηκε δολοφονική επίθεση (φωτό) από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς. Μια απόπειρα που επρόκειτο να έχει τραγικές συνέπειες για τον μετέπειτα Ελληνισμό (έξαρση διχασμού, άλλες δολοφονίες, αποτυχία στις εκλογές, αυτοεξορία στο Παρίσι, άνοδος βασιλοφρόνων, Μικρασιατική Καταστροφή).

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, εκείνη η απόπειρα δολοφονίας υπήρξε ένα γεγονός που αποτέλεσε τον καμβά πολλών εμπνεύσεων (κυρίως ιστορικών, αστυνομικών βιβλίων, αλλά και λιθογραφιών της εποχής)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα