Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

“Βερέκυνθος” ονομαζόταν τα Λευκά Ορη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ονομασία Βερέκυνθος από το θαυμαστό καλλιτεχνικό χωριό στον κόμβο Σούδας. Το ΒΙΟΠΑ αυτό έλαβε την ονομασία του από το όρος της Μαλάξας με τις δυο κορυφές Πούπα 550μ υψομ. και Ζούρβα 610μ που έχει κατα κάποιο τρόπο εδραιωθεί ότι η αρχαία ονομασία του ήταν αυτή. Τα Λευκά Όρη αναφέρονται σε παλαιότερα κείμενα και χάρτες σαν Άσπρα Βουνά, Μαδάρες, Σφακιώτικα βουνά κ.λπ. Ο αλησμόνητος όμως φίλος Γάλλος καθηγητής Πωλ Φωρ, που η Κρήτη πολλά του χρωστάει, στο βιβλίο του “Η καθημερινή ζωή στην Κρήτη την Μινωική Εποχή’ αναφέρεται σε αρχαία τοπωνυμία. Το Μάλα ήταν το κωνικό βουνό (Μαλάξα). Το τάρ το βαραθρο ή γκρεμός, (αρχαία Ταρρα – φαράγγι). Και κύνθος η οροσειρά. Σε άλλο κείμενο του είχε αναφερθεί στο αρχικό Βερεκ (Μπερέκ) αν θυμάμαι με εξήγηση για το λευκό οπότε Βερεκκυνθος, λευκό βουνο»
Στην Ελληνική Μυθολογία του I. Κακριδή (σ. 338 5ος τομος) αναφέρεται ότι στην Φρυγία υπήρχε πόλη Βερεκυνθία κοντά στον ποταμό Νόλωνα ενώ στο μεγάλο λεξικό του Ηλίου αναφέρεται:

ΒΕΡΕΚΥΝΘΕΣ ή Βέρεκύνται η Βερέκυντες. Αρχαίος φρυγικός λαός κατοίκων ανατολικώς των παραλίων τής Μικράς Ασίας, των κατοικουμένων από τούς Κάρας και τούς Λύδιους. Ούτε οί αρχαίοι είχαν ακριβή γνώσιν τής χώρας των Βερεκυνθών, έπίστευον δε ότι εις το εσωτερικόν τής Μ. Άσίας υπήρχεν οχυρά πόλις Βερεκύντιον παρά τόν Σαγγάριον και όρος Βερέκυντος, λαβόντα τό όνομα από ήρωα τινά Βερεκύντην. Βερεκυνθίας δε ελέγετο από τους Ίωνας των μικρασιατικών παραλίων ό εκ του εσωτερικού τής Μικρασίας πνέων ανατολικός άνεμος. Βερεκυνθία επίσης έπωνομάζετο και η Θεά Κυβέλη. Επίσης σε άλλο κείμενο ότι στην Φρυγία υπήρχε όρος Βερέκυνθος. Είναι τυχαία ή υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ Φρυγίας, Μικράς Ασίας και Λευκών Ορέων; Οι ειδικοί ας το ερευνήσουν.
Φήμες για αρχαίες ονομασίες και αρχαία Ιερά Κορυφής υπήρχαν ακόμη, εκτός από τους γνωστούς λόφους και σε υψηλές κορυφές όπως το Άγιο Πνεύμα, 2254μ., τον Θοδωρή Ανώπολης 2320μ., τον Βόλακα Σαμαριάς και τον Γκίγκιλο (Λινοσέλι) και άλλες.
Ενα μικρό βιβλίο 60 σελίδων με τίτλο της ΓΡΑ(Ο)Σ Ο ΣΩΡΟΣ συγγραφής του εκ Πεμονιών Ν. Πιθάρα και χορηγία Ζ. Μπριλάκη, ανθυπασπιστού, έκδοσης 1908, τυπογραφείου Χανιών Ε. Φραντζεσκάκη αναφέρεται στην κορυφή των Λευκών Ορεων Γρας Σωρός, σαν μελέτη από ιστορικής, αρχαιολογικής και φιλοσοφικής άποψης. Αναφέρει ίδια ονομασία στην Πελοπόννησο και αμέτρητες παραπομπές σε αρχαία κείμενα και άλλες ονομασίες στην Κρήτη που έχουν και την λέξη Γρα, Γρας κ.λπ.
Σε άλλο νεότερο κείμενο ο συγγραφέας υποθέτει ότι η ονομασία της κορφής προήλθε από αρχαίο ιερό εκεί της θεάς Ρέας και με παραφορά της Ρέας ο Σωρός

Ας σημειωθεί επίσης ότι Βερεκυνθία ονομαζόταν η θεά Κυβέλη που θεωρείται, από τους αρχαιολόγους ταυτόσημη της Ρέας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα