«Το Βερολίνο απειλεί να παρατήσει τους Έλληνες» είναι ο τίτλος σημερινού ολοσέλιδου δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδα «Ντι Πρέσε» στον υπέρτιτλου του οποίου σημειώνει: «Αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο, όπου η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει, εάν χρειαστεί, θα αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν “σχεδόν αναπόφευκτο” σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πίεση φέρνει αποτελέσματα».
Παραπέμποντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το 2011 ως υπουργός Οικονομικών είχε κατορθώσει σε «μία μακρά και δραματική συνομιλία» να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τους κινδύνους επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, η εφημερίδα τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση τώρα άλλαξε ριζικά την πορεία πλεύσης και σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση τους, η καγκελάριος Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να αφήσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Κατά την άποψή τους, αυτό το βήμα θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο εάν συμβεί αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή εάν κερδίσει ο αριστερός συνασπισμός τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σχηματίσει κυβέρνηση και πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του: εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας, αθέτηση των υποσχέσεων στους διεθνείς δανειστές και απαίτηση νέων διαπραγματεύσεων για διαγραφή χρέους.
Η εφημερίδα διερωτάται τι γίνεται με τους κινδύνους ενός Grexit, για τους οποίους είχε πειστεί πριν από τρία χρόνια ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως ο ίδιος θεωρεί, πλέον, ότι από τότε η Ευρωζώνη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, ο φόβος μετάδοσης του κινδύνου σε άλλες χώρες έχει πλέον απαλειφθεί, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρείται πως έχουν, στο μεταξύ, εξυγιανθεί και επιπλέον με τον ESM είναι διαθέσιμος ένας ικανός μηχανισμός διάσωσης για το ευρώ.
Η «Ντι Πρέσε» παρατηρεί ότι επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί η νέα γραμμή και οι εκπρόσωποι (των Γερμανών) χρησιμοποιούν μόνο τυπική διπλωματική φρασεολογία. Ωστόσο, ο Σόιμπλε, ήδη, είχε πει πριν από μία εβδομάδα πως εάν η Ελλάδα ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ενώ και ο υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Μίχαελ Φουκς, είχε διαμηνύσει πως πέρασαν οι εποχές που έπρεπε η Ελλάδα να βοηθηθεί.
Παραθέτοντας τις καταγγελίες του αρχηγού του κόμματος «Η Αριστερά», Μπερντ Ρίξινγκερ, για «δημόσιο εκβιασμό» από το Βερολίνο που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «Bank Run», η εφημερίδα σημειώνει ότι το συμπέρασμα είναι πως «το Βερολίνο οξύνει την πίεση απέναντι στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και τους Έλληνες ψηφοφόρους, πιθανόν με επιτυχία, καθώς μειώνει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ τρία τέταρτα των πολιτών θέλουν να παραμείνουν, με κάθε αντίτιμο, στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τη «Ντι Πρέσε», ένα Grexit θα απέβαινε οπωσδήποτε ακριβό για την Ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην αδύναμη δραχμή αλλά το χρέος στο εξωτερικό θα παρέμεινε σε ευρώ, για τους Έλληνες θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να πληρώσουν τα επιτόκια και να μειώσουν τον όγκο χρέους που αντιστοιχεί στο 170% του ΑΕΠ, και μία νέα διαγραφή χρέους θα ήταν, πλέον, αναπόφευκτη.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως σε αντίθεση με την πρώτη φορά, τώρα δεν θα ζημιώνονταν ιδιώτες πιστωτές αλλά δημόσιοι δανειστές και πως θα έπρεπε να υπάρξει διαπραγμάτευση ως προς το τι θα μπορούσε ακόμη να σωθεί για τους φορολογούμενους της Ευρώπης από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ των δύο πακέτων διάσωσης.