Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Βγήκαν τα τεφτέρια!

 

Το τεφτέρι του… μπακάλη δανείζονται πλέον οι φαρμακοποιοί των Χανίων, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούν φάρμακα με πίστωση ή εξόφληση των υποχρεώσεών τους σε δόσεις. Την ίδια ώρα, σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί στην Κρήτη, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργείται μέσα και από τα νέα μέτρα.
Τα προβλήματα του κλάδου άλλωστε, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ηράκλει το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή 405 φαρμακοποιών και 106 βοηθών φαρμακείου.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ

Τα προβλήματα του κλάδου των φαρμακοποιών απασχόλησαν τις εργασίες του παγκρήτιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο
Τα προβλήματα του κλάδου των φαρμακοποιών απασχόλησαν τις εργασίες του παγκρήτιου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Μιλώντας χθες στα “Χ.ν.”  o πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων Μανώλη Κατσαράκης, περιέγραψε την ψυχοφθόρα κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί στα Χανιά. «Ζούμε μέσα στην κοινωνία και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματά της. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρο μας» αναφέρει και εξηγεί πως «το τεφτέρι επανέρχεται για τα καλά στο φαρμακείο». Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη πλέον δεν υπάρχει μόνο το τεφτέρι με τα κουπόνια φαρμάκων που μέσα στο μήνα πρέπει να “γραφτούν” αλλά υπάρχει και το τεφτέρι που αφορά τη συμμετοχή των πολιτών. «Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που η συμμετοχή ξεπερνά το 55%. Υπάρχουν και οι πολυασθενείς που λαμβάνουν πολλά σκευάσματα. Αυτοί οι άνθρωποι λογικό είναι να μην μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο των φαρμάκων όταν πέρνουν συντάξεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι στα 400 ευρώ».

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΝ ΔΟΣΕΙΣ!
Εξίσου σοβαρή διάσταση λαμβάνει σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη και το φαινόμενο της παράλειψης των συνιστόμενων δόσεων φαρμάκων. «Λόγω των οικονομικών δυσκολιών, υπάρχουν ασθενείς που παραλείπουν τις συνιστόμενες από τους γιατρούς δόσεις ή αναγκάζονται να μην πάρουν όλα τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνουν, επιλέγοντας μόνοι τους τα πιο “απαραίτητα”», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρουσιάζοντας μια επικίνδυνη εικόνα για τη δημόσια υγεία.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Παλιά και νέα μέτρα δεν αφήνουν ανέπαφους και τους φαρμακοποιούς. «Στο ασφαλιστικό και στη φορολογία ήρθε να προστεθεί τώρα για παράδειγμα και το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν πιάσουμε τον στόχο των γεννόσημων, λες και εξαρτάται από εμάς», δηλώνει χαρακτηριστικά στα “Χ.ν.” ο κ. Κατσαράκης.
«Το φαρμακείο ως επιχείρηση δραστηριοποιείται σε ένα πλέγμα που συμπιέζει τη ρευστότηα» τονίζει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΕΝΕΧΥΡΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ!
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση δέκα φαρμακείων στα Χανιά, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης του ΕΟΠΥΥ στις τράπεζες. Πριν καν πληρώσει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ το φαρμακοποιό, έχει δοθεί ενέχυρο αυτό το ποσό στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αυτό άλλωστε  αναφέρεται και στα βασικά συμπεράσματα του Παγκρήτιου Φαρμακευτικού συνεδρίου, όπου τονίζεται πως «οι διαρκείς παρεμβάσεις στην κρατική διατίμηση, η διαρκής πτώση της κατά κεφαλήν κρατικής δαπάνης για τα φάρμακα, οι αυξανόμενες εκχωρήσεις του λογαριασμού του ΕΟΠΥΥ σε τρίτους και η πτώση του αιτούμενου ποσού προς τον ΕΟΠΥΥ σε μεγάλο αριθμό φαρμακείων, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος βιωσιμότητας για το ελληνικό φαρμακείο και συμπιέζουν ολοένα τον χρόνο εξεύρεσης διεξόδων και λύσεων».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου αλλά και με όσα ανέφερε ο κ. Κατσαράκης στα “Χ.ν.”, το μέλλον του κλάδου περνά και από τις συνεργασίες, με την προϋπόθεση όμως να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από το κράτος. Στα συμπεράσματα του συνεδρίου γίνεται λόγος για «ένα φαρμακείο πολλών φαρμακοποιών ή ένα δίκτυο φαρμακείων» με τον κ. Κατσαράκη όμως να σημειώνει στα “Χ.ν.” πως «αυτή τη στιγμή το κράτος μας θέλει πολυδιασπασμένους. Δεν συζητά προτινόμενες αλλαγές στη φορολογία μετόχων, ενώ παράλληλα αυξάνει τις θέσειες για νέες άδειες ίδρυσης».
Απογοητευμένος, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων καταλήγει λέγοντας πως «ο καθένας μόνος του πια βρίσκεται σε μια δίνη που τον οδηγεί -λόγω και της γενικότερης κατάστασης- σε κλείσιμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα