Η πρόσφατη ευπάθεια της εφαρμογής WhatsApp έφερε στο προσκήνιο την γενικότερη καχυποψία σχετικά με την ασφάλεια των εφαρμογών ψηφιακής επικοινωνίας. Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, το πρόσφατο χακάρισμα του WhatsApp πραγματοποιήθηκε με χρήση λογισμικού spyware που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, και το οποίο εξαπλώθηκε παγκοσμίως τόσο σε συσκευές Android, όσο και σε iOS μέσω της λειτουργίας φωνητικής κλήσης στο WhatsApp – ακόμα και χωρίς ο παραλήπτης να μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί η κλήση.
Όπως έγινε γνωστό, το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπείας -που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παρακολούθηση λογαριασμών δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών- μεταδιδόταν με αυτόν τον τρόπο για αρκετές εβδομάδες και έχει πλήξει εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Στον απόηχο αυτής της υπόθεσης, ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber, της δημοφιλέστερης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τόνισε τα εξής: «Μετά την πρόσφατη υπόθεση “χακαρίσματος” του WhatsApp, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων δεν είναι κατασκευασμένες και δεν λειτουργούν όλες με τον ίδιο τρόπο. Με απλά λόγια, το Viber είναι διαφορετικό. Πώς; Καταρχήν, στο Viber η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, μας απασχολούσε πριν ακόμα γίνει ζήτημα της επικαιρότητας. Ήταν από πάντα βασικό στοιχείο της λειτουργίας της πλατφόρμας μας. Είναι στο DNA της εταιρείας μας. Δίνουμε περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των συνομιλιών, από ό, τι άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Η διαχείριση μιας εταιρείας αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την κατανομή των κατάλληλων πόρων σε αυτές τις προτεραιότητες».