Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Βήματα προόδου για προβολή των Χανίων

Πριν μερικά χρόνια το κεντρικό κράτος προσπάθησε με τρόπο άκομψο και πονηρό να “καρατομήσει” -όπως έγραψαν τότε οι εφημερίδες- τον επαρχιακό Τύπο (αυξάνοντας τα ταχυδρομικά τέλη και την τιμή του δημοσιογραφικού χάρτου 29-9-1995).
Δημοτικός σύμβουλος τότε έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι επειδή ήλπιζα να σώσω τον επαρχιακό Τύπο, αλλά ήθελα ειλικρινά να πω δύο λόγια για τις Τοπικές μας εφημερίδες στις οποίες αναγνωρίζω την ουσιαστική συμβολή τους ακόμα και στη διαμόρφωση του κοινωνικού – πολιτιστικού χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται.
Θυμάμαι τον αείμνηστο πατέρα μου κάθε βράδυ μέχρι που πέθανε περίμενε το λεωφορείο της γραμμής για να του φέρουν τη Χανιώτικη εφημερίδα να μάθει τα νέα και να τα κουβεντιάσει με τους χωριανούς στο καφενείο και μετά να τη φέρει στο σπίτι μας όπου εμείς τα παιδιά διαβάζαμε τα δικά μας.
Το διάβασμα του τοπικού Τύπου μάς είχε γίνει ανάγκη και η οποία συνεχίστηκε και στο Γυμνάσιο και μέχρι σήμερα. Είναι αυτό που λέμε συνήθεια και που στο κάτω – κάτω της γραφής σου φτιάχνει ή σου χαλάει μερικές φορες το μεράκι.
Ο επαρχιακός Τύπος, λοιπόν, έχει τη δική του ισχύ και ο δικός μας τοπικός Τύπος ακόμα περισσότερο αφού στα Χανιά εκδίδεται η επαρχιακή, αν δεν κάνω λάθος, εφημερίδα με τη μεγαλύτερη στο είδος της στο πανελλήνιο ημερήσια αναγνωσιμότητα χωρίς με αυτό να θέλω να αφαιρέσω από καμία από τις ημερήσιες ή εβδομαδιαίες εκδιδόμενες έντυπες ή ηλεκτρονικές εφημερίδες τη συμβολή τους στην κουλτούρα και στη διαμόρφωσή του -όπως είπα και πριν- κοινωνικο-πολιτιστικού χαρακτήρα. Απαραίτητες, λοιπόν, οι εφημερίδες του τόπου μας και γι’ αυτό είναι ανάγκη να υπάρξουν και να ενισχύονται απ’ όλους μας.
Διαβάζω στα “Χανιώτικα νέα” της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου του 2016 ότι το Μουσείο Τυπογραφίας, το οποίο έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με τρόπο μοναδικό από τον ιδρυτή της εφημερίδας Γιάννη Ε. Γαρεδάκη με σχετικό άρθρο του ιδίου θα συμπεριληφθεί στον τόμο του 2016 της κορυφαίας επιστημονικής παγκοσμίως επετηρίδας στο πεδίο της έρευνας και της καταγραφής σχετικά με τον Γουτεμβέργιο της τέχνης της Τυπογραφίας και του βιβλίου εν γένει.
Ομοιες επιτυχίες που προβάλουν τα Χανιά μας και τους ανθρώπους των με καθιστούν υπερήφανο και λέω στα παιδιά μου ότι αυτή ειναι η καλύτερη κληρονομιά που ο κόσμος της πόλης μας τους αφήνει. Διότι το Μουσείο Τυπογραφίας ιδρύθηκε ναι μεν από τον ένα, αλλά είμαστε όλοι Χανιώτες μαζί.
Ολοι υπερήφανοι και αξίζει να γίνουμε συνεχιστές του καλού και ωφελίμου. Πρόοδο χρειάζεται η πατριδα μας.
Συγχαρητήρια ολόθερμα στον ιδρυτή και στον συμβάλλοντα στην πολιτιστική μας κληρονομιά Γιάννη Ε. Γαρεδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα