Το ΠΜΣ ‘‘∆ιοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισµού’’ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας Οινοτουρισµού πραγµατοποίησε το Σάββατο βιωµατική επίσκεψη στο Τυροκοµείο «Στειακάκης» και το οινοποιείο «Silva ∆ασκαλάκη».
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συµµετείχαν µεταπτυχιακοί φοιτητές και διδακτικό προσωπικό του ΠΜΣ. Οι συµµετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων, καθώς και το ρόλο αυτών των προϊόντων στη διαµόρφωση της γαστρονοµικής και οινικής ταυτότητας της Κρήτης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακίνωση, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης, πραγµατοποιήθηκαν παρουσιάσεις από καταξιωµένους επαγγελµατίες του χώρου. Συγκεκριµένα, ο κ. Κωνσταντίνος Στειακάκης (Τυροκοµείο Στειακάκης) παρουσίασε τα διαφορετικά στάδια της τυροκόµισης, τους διαφορετικούς τύπους τυριών, τη σηµασία της καινοτοµίας µε σεβασµό στην παράδοση, το ρόλο του τυριού στη διαµόρφωση της ταυτότητας της Κρήτης ως τουριστικού προορισµού. Ο κ. Ζαχαρίας ∆ιαµαντάκης, Οινοποιός, Μέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ∆ικτύου Οινοποιών Κρήτης, παρουσίασε τις τοπικές ποικιλίες αµπελιών, τη σηµασία της δικτύωσης και των συνεργιών για την ανάπτυξη των οινοποιείων και του οινοτουρισµού, τις προσπάθειες για την καθιέρωση µιας διακριτής οινικής ταυτότητας της Κρήτης, καθώς και τη διαχρονική ανάπτυξη και εξέλιξη του δικτύου Wines of Crete. Η κα Χαρούλα ∆ασκαλάκη (Οινοποιείο Silva ∆ασκαλάκη) αναφέρθηκε στα διαφορετικά στάδια και τις νέες τάσεις οινοποίησης, τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής στην παραγωγή, καθώς και τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις της βιοδυναµικής καλλιέργειας. Οι κ.κ. Αντώνης Μελάκης και Λευτέρης Παρθενάκης (Vials on the go), παρουσίασαν τις νέες τάσεις και το ρόλο της καινοτοµίας στη συσκευασία των οίνων, ανταποκρινόµενοι τόσο στην Ευρωπαϊκή νοµοθεσία όσο και στις αλλαγές στις προτιµήσεις των καταναλωτών. Τις παρουσιάσεις ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους των επιχειρήσεων και γευσιγνωσία των προϊόντων τους.
Το ΠΜΣ ευχαριστεί θερµά τους οµιλητές για τις εξαιρετικές και διαδραστικές παρουσιάσεις τους, τις επιχειρήσεις «Τυροκοµείο Στειακάκης» και «Οινοποιείο Silva ∆ασκαλάκη» για την υποδειγµατική φιλοξενία, και το ∆ίκτυο Οινοποιών Κρήτης για τη διαχρονική συνεργασία και στήριξή του.